Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért van ez a tojássárgájával?

Miért van ez a tojássárgájával?

Figyelt kérdés
Amikor feltöröm a tojást, nem esik a sárgája, hanem folyik. Nem friss már a tojás? Vagy èn töröm fel rosszul? Ha rosszul csinálom, akkor hogyan kell jól?

2016. ápr. 30. 11:52
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem friss
2016. ápr. 30. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Ha már a héjából úgy folyik ki, akkor semmiképpen nem friss a tojás, de még csak nem is 1-2 hetes.

Azt, hogy ki hogyan töri fel, nem lehet általános választ adni, a lényeg az lenne, hogy a tojás, kb a felénél törjön ketté úgy, hogy egyikből a másikba lehessen a sárgását egyben átcsúsztatni, közben pedig a fehérje egy tálba kerüljön.

lehet kapni tojásszétválasztó eszközöket, de szerintem felesleges, mert könnyen meg lehet tanulni a tojás szétválasztását.

Arra viszont mindenképpen vigyázni kell, ha habnak akarjuk a fehérjét, egy cseppnyi sárgása se szaladjon bele, mert nem lehet belőle kemény habot verni.

2016. ápr. 30. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Ezt a fehérjehabos dolgot sosem értettem, nekem mindig kemény habbá verődik 3 csepp sárgájával is...


Kérdező, ha látod, hogy a feltörés miatt sérült meg a sárgája, akkor OK, ha azt, hogy eleve folyt, akkor van gond, bizonyára rossz már, más esettel még nem találkoztam. De azt úgyis lehet látni és érezni.

2016. ápr. 30. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Én értem a fehérjehabos dolgot, és meg is tapasztaltam, hogy nem verődik fel rendesen, ha sárgája kerül bele.De vannak itt szupernők, akiknek minden , mindig sikerül...
2016. ápr. 30. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Én is tapasztaltam, akár egyetlen csepp sárgája is képes tönkretenni a habos részt. De ha ez történik velem, akkor folyamodom a sütőporhoz, amúgy nem használom.
2016. ápr. 30. 17:38
 6/7 anonim ***** válasza:

A szupernőtől igen távol állok :D. Ma egyébként 6 tojásból 3 sárgája szakadt ki s került bele egy kicsi a fehérjébe, ugyanúgy keményre verődött és szuper piskótám lett. Nem büszkélkedni akartam a habveréseimmel, csak szeretném megérteni, mi van a fehérjével, hisz mindig felverődik, ha csak kevéske sárgája kerül bele... Legalábbis nálam, az általam használt tojások ilyenek. Házi tojások, a fehérje pedig nem túl híg (állítólag van, amelyik az, ez inkább ilyen sűrű, sárgájához és héjba ragadó fajta. de hogy ez befolyásolja-e, fogalmam sincs).

Bezzeg tojást szépen pucolni... Azt a tojásnak is akarnia kell, nincs tuti módszer, a tapasztalataim szerint. Ugyanúgy kezelve őket az egyik gyönyörű, a másikból lejön a fehérje harmada hámozáskor...

Némely téren nehéz a tojásokkal.

2016. ápr. 30. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 hell-ikon ***** válasza:

Kedves utolsó, ha a főtt tojást macerás pucolni, akkor az nagy valószínűség szerint azért van, mert a tojás túl friss, legalábbis főtt tojásnak biztosan az. Ilyenkor a fehérje nem vagy nagyon nehezen válik le a tojáshéj belsejében levő hártyáról. Az ilyen friss tojások sokkal inkább valók tükörtojásnak, habnak, vagy rántottának. Ha elkerülhetetlenül mégis friss tojásból akar főtt tojást készíteni akkor 1-2 mokkáskanál só a főzővízbe segíthet valamelyest a pucolási problémán.


Egyébiránt főtt tojásnak inkább 1-2 hetes tojások valók. Ezek már könnyen pucolhatók, mert a fehérje kezd az említett hártyától elválni.

2016. máj. 1. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!