Miért tartják a csirkemájat a szegények ételének? Nem értem.
Ma hallottam a villamoson, de korábban egy netes cikkben is olvastam róla.
Komolyan nem értem, nálunk 1-2 hetente egyszer biztos, hogy van, imádjuk.
Mi friss gombával, hagymával és tv paprikával csináljuk és főtt krumplival esszük. Kb. 4-5 adag 1500-2000 forintból jön ki. A rántott csirke se kerül többe, sőt ha vannak otthon alapvető élelmiszerek (tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj), akkor a felébe se kerül.
Ráadásul a máj iszonyú egészséges és nem hizlaló. Azt nem állítom, hogy a libamáj nem finomabb, de azt csak évente 1-2 alkalommal engedheti meg magának egy átlagos család, nálunk is csak ünnepekkor van. A csirkemáj ahhoz képest valóban nem költséges, de azért olcsónak se mondanám az elkészítését.
Egyrészt ez egy viszonylagos olcsóság, például a tízszeres árú libamájhoz képest, másrészt meg biztos, hogy ez egy régebbi mondás. A belsőségek ára hol nagyon alacsony, hol meg nagyon magasan van. Az árat nem a valós érték szabja meg, hanem a kereslet-kínálati arány.
Például a köröm, meg a bőrke. Ez általában a sertés legértéktelenebb alkatrésze, szezonon kívül filléres, vagy egyszerűen eladhatatlan áru, visszáru, szemét.
Aztán eljön a kocsonyaszezon, és a köröm a rövidkarajjal vetekszik árban. Sennivel nem lett közben értékesebb, csak többen akarnak körmöt venni, ezért (szégyentelenül) többet lehet kérni érte.
Így van a csirkemájjal is. Néha 300 ft kilója, máskor meg 800. Gyerekkoromban például olcsó volt a belsőség, viszont sehol nem lehetett kapni. Aztán lehetett kapni, de drága volt.
Nem a reklám helye, de a jövő héten például 358 forintért lesz a csirkemáj az egyik diszkont láncban. Azt tényleg a szegények is meg tudják engedni maguknak.
Én azt olvastam, hogy abból ered, amikor régebben egy farmon dolgozó szegény gazdálkodó paraszt munkás aki csirkéket tenyésztett péládul, eladta a drága húsukat a család meg otthon megette a beésőségeket.
Mellesleg pedig valóban az egyik legolcsóbb "húsipai" termék.
Ez még nem jelenti azt, hogy kellemetlenül kellene érezned magad ha azt eszed, nem azt jelenti hogy csak a szegények esznek májat, hanem azt, hogy olyan olcsó, hogy még a szegények is megengedhetik maguknak.
Hogy lenne már olcsó a csirkemáj? Nálunk 800 forint 1 kg. A csirkecomb 750, a sertés lapocka 850, karaj, comb, dagadó 1000, oldalas 1100 forint volt ma. Ma jártam a hentesnél. Ezek is a szegények ételeinek számítanak?
Nem 3-as, nem 1 kilót eszünk meg fejenként, mégis majdnem 2 ezer forintos költséggel jár.
1 kiló csirkemáj nálunk 800 ft
0,5 kiló gomba 500 ft.
néhány fej hagyma 100 ft.
tv paprika 3 db 300 ft.
hegyes erős 100 ft.
+ köretnek krumpli 4 adagnak megfőzök egy kilót 250 forint
=1950 Forint
Ez egy napi ebéd a 4 fős családnak. Tehát a főzéshez szükséges dolgok mellé még veszek minden nap alapvető élelmiszereket is, mint például a kenyér, péksüti, tej, joghurt, sajt, felvágott stb. Így a bevásárlás naponta 4 ezer forint körül van, amiben a főzés is benne van ugye.
Akkor mi csak erre 80 ezret elköltünk havonta és akkor a hétvégi nagybevásárlásról ne is beszéljünk, ahol a tartós élelmiszert vesszük meg (cukor, olaj, liszt, üdítő, stb.) És szegénynek számítunk egyesek szerint (a villamoson utazó nénik szerint legalábbis biztos), mert a csirkemáj és a hasonló árfekvésben lévő húsok nálunk gyakori ebédnek számítanak. Pedig én azt hittem, hogy jól élünk, mert mindig tele a hűtő, minden nap van hús és jó minőségű élelmiszereket veszünk.
Köszönöm egyébként a válaszokat! Rádöbbentem, hogy ideje átértékelni a helyzetünket. Jövőre már nem fogok tartós élelmiszereket venni és adományozni, inkább én fogok támogatást igényelni, hogy évente ne csak 1-2 alkalommal ehessünk libamájat. Már csak egy kérdésem, a tisztánlátás kedvéért.
Ma Magyarországon ki számít középosztálybelinek és gazdagnak, ha én a családomnak rendszeresen a szegények ételét főzőm?
Ha kiszámolom, akkor egy főre a menüd kb 48o forint.
Mi az, ha nem olcsó?
Mi csak ketten vagyunk, de itt is ennyibe kerül egy menü minimum egy főre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!