Életemben először vettem mangót. Azt olvastam, pár nap alatt megérik szobahőmérsékleten, de ez meg se nyikkan. Ugyanolyan zöld és kemény 3 napja. Mit lesz így vele?
Olvass utána, banán vagy alma olyan gázt bocsát ki ami az érés folyamatát segíti, ezért ha egy zacskóba helyezed az érlelni kívánt gyümit valamelyikkel, akkor az gyorsít....
banán +etilén + éretlen gyümölcs
Pl ez: [link]
Szia, először is, van két féle mangó.
A thai mangó az pici, hosszúkás, éretten sárga és aromásabb. Ez nyersen világos zöld, éretten sárga.
A nagy kerekdes zöld-piros mangó, ami meg éretten is sötétzöld marad, esetleg piros foltokkal.
A mangód már most, zölden ehető, lereszelve salátákba szoktak tenni direkt zöld mangót. Bajod nem lesz. (Ez a sárga mangó, még éretlenebben)
Melegebb helyen, más tórpusi gyümölcs mellett tárold esetleg pár napig, az szokott segíteni.
Csak akkor szoktam megvenni ha már legalább piros
Lehet beérik nég de csak egy hét alatt.
A mangó utóérő ugyan, de egy ideje kb. minden gyümölcsöt a szedési érettség előtt szednek le, olyan állapotban, amikor még nem elég fejlett hozzá, hogy rendesen utóérjen. Meg lehet nézni bárhol a multikban jelenleg is az almát, körtét, datolyaszilvát, kivit, meg nyáron a szilvát, barackot, egyebeket. Ha szerencséd van, olyat kapsz, ami valamilyen szinten utóérik, csak nem lesz olyan jó, mint lehetne. (És ha nincs tapasztalatod, akkor azt gondolod, hogy ilyen ízűnek kell lenni egy almának vagy kivinek.) De egyre gyakoribb, hogy olyat árulnak, ami soha nem fog utóérni, hanem teljesen éretlen állapotban megfonnyad, és ennyi volt.
Várj még a mangóval, hátha valamilyen szinten ehető lesz. Ha nagyon zöld és kemény még mindig, akkor ennek kisebb az esélye, hát akkor sajnos így jártál. Olyat kell választani, aminek a zöld része nem olyan sötét méregzöld, hanem világosabb, esetleg némi sárgás árnyalattal. A piros része meg haragos bordós színből narancsosabb pirosba vált inkább. Igazi jó persze akkor se lesz, de azért egész ehetővé válik. Amit hagynak rendesen beérni, és nem éretlenül szednek le a szállítás miatt, az így néz ki:
[link] (És még ekkor kezdik utóérlelni...)
(Mint a többi gyümölcsnél is, a piros szín megléte a mangónál sincs összefüggésben az érettséggel. Aminél igen, az a paradicsom. :) Egyrészt fajtajelleg, másrészt - fajtán belül - a napsütötte részen egy UV-elleni védelem, mint az emberi bőr esetén a barnulás. Legtöbb növényben egy antocián nevű anyag okozza. A lomb belsejében gyakran semennyire nem lesz piros az olyan gyümölcs, ami érzékeny az UV-re, de attól még tökéletesen zamatosra tud érni. Ha nem szedik le totál zölden... Legalább 60 gyümölcsfajtát termeltem már eladásra, volt lehetőségem ezt megfigyelni.)
#3: Azért a zacskóval óvatosan, mert könnyen penészedéshez vezethet.
De amúgy ha egy tálba teszed a banánnal, már az is sokat dob az érésen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!