Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Garlic az hagyma?

Garlic az hagyma?

Figyelt kérdés
Fokhagymán vitatkoztunk egyik ismerősömmel külföldön, ő nem magyar. A vita tárgya az volt ,hogy a garlic az nem hagyma( ezt ő mondta ) , míg én állítottam , hogy de ,azaz. Olyan beleéléssel adta elő , hogy elkezdtem kételkedni, és lehet tényleg tök hülye vagyok. Lehet savazni, ha nincs igazam.

nov. 27. 01:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
A 8#-asnál a megoldás. Persze hogy a fokhagyma nem vöröshagyma, de attól még a hagymafélék családjába tartozik. Angolul nem nevezzük onionnak, az világos, ez lehetett itt a kollégáddal a vita tárgya
nov. 27. 08:46
 12/18 anonim ***** válasza:
72%

A hagyma onion

A fokhagyma garlic

És igen, a fokhagyma hagymaféle. De pont annyira hagyma a fokhagyma mint amennyire brokkoli a karfiol

nov. 27. 10:15
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Magyarul igen, hisz a hagyma egy teljes növénynemzetséget jelöl, amibe beletartozik a fokhagyma és a vöröshagyma is. De ez magyar sajátosság ez esetben, hogy a faj és a nem megnevezése azonos. Külföldön nem mindegy, miről van szó. Ugyanis angolul pl ugyanerre a növénynemzetségre a latin Allium megnevezést használják. Tehát ha angolban az oniont mondod a hagymára, abba nem fog beletartozni a garlic, mert ezek különálló fajok az Allium nemzetségen belül.
nov. 27. 10:18
 14/18 anonim ***** válasza:
78%

Hát igen, azt tudni kellene, hogy milyen nyelven tárgyaltatok, és hogy azon a nyelven milyen szavakat használtatok a növényfajok megnevezésére. Ettől függ, hogy kinek van igaza.

Mert a fokhagyma nem vöröshagymaféle, de hagymaféle.

nov. 27. 11:23
 15/18 anonim ***** válasza:
87%

Hagyma az, csak úgy hogy bulb.

(Pl mint a virághagyma)

nov. 27. 12:13
 16/18 anonim válasza:
82%

Nem vagy hülye, de van némi igazság abban, amit az ismerősöd mondott. 😊 A fokhagyma (garlic) ugyanabba a hagymafélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik, mint a vöröshagyma, lilahagyma és póréhagyma, tehát botanikailag rokonok. Ezért mondhatjuk, hogy hagymaféle.

Viszont a magyar nyelvben, ha valaki simán "hagyma" szót használ, akkor általában a vöröshagymára gondolunk. Emiatt az ismerősöd valószínűleg arra utalt, hogy a "garlic" nem az a hagyma, amit a "onion" alatt értünk. Szóval technikailag mindkettőtöknek van egy kis igaza. 😄

nov. 27. 12:36
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, most már tiszta. :) Angolul beszéltünk, Ő spanyol anyanyelvű, én pedig magyar.
nov. 27. 17:00
 18/18 anonim ***** válasza:
26%
Van ilyen
nov. 28. 07:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!