Más család is lesokkolódik néha, mennyit elkölt kajára egy hónapban?
Négyfős család vagyunk,2 felnőtt, 2 pici gyerek.
Mindig tudatosan főztem, nmenüterv alapján, figyelve az akciókat és idényélelmiszereket - nem krumplistésztán sanyargatva magunkat, de azért értitek, odafigyeltem, hogy minél kevesebből együnk minél változatosabban és egészségesebben. Sokáig azt gondoltam, nem is költünk rengeteget élelmiszerre, hiába az inflàció, de ma már...?
Egyszerűen lesokkolódok, hogy hó elején elmegyünk egy nagybevásárlásra, ahol megveszünk 1 havi húst, tartós élelmiszert, ott hagyok 80 ezret és mennyi elmegy még emellett. A sok friss zöldség, gyümölcs, tejtermék, pékáru (ezt szoktam sütni is pedig, ha van rá időm). Mindig egyre többet és többet költünk, nyilván azért is, mert nőnek a gyerekek, többet esznek, de akkor is.
Brutál, hogy a bevételünk milyen hányada elmegy kajára.
#5 Tudsz venni Magyarországon termett zöldséget/gyümölcsöt is, egyre szaporodnak a kosár közösségek, ahol kizárólag helyi termelőtől vehetsz élelmiszert.
Az már más kérdés, hogy meg tudod-e fizetni.
Őstermelőként azt látom, hogy a legnagyobb "baj" a vevők fejében van. Az a nézet, hogy csakis az árát nézem, és nem tudatosan vásárolok, sajnos igen elavult, és hosszú távon nem célravezető.
Pl. a magyar méz hamarosan el fog tűnni. Hogy miért? Mert az ukrán igen silány minőségi méznek látszó tárgyat feljavítanak kiváló minőségű magyar mézzel, (erre már üzemek is épültek!) és ezeket lehet kapni a boltok polcain. És a jóindulattal is csak birkának nevezhető magyar vásárló megveszi mert óccccó. Nem olvassa el a termékcímkét, kizárólag multiba jár mert az a családi program hétvégénte, isten őrizz egy kis termelői piac, vagy utánajárás, vagy egy helyi kosár közösség.
Nem kell mélyenszántó közgazdasági ismeret, hogy megértsük, mennyire fontos a közvetlen környezetünkben vásárolni a helyben termett terményeket, ezzel is támogatva a helyi termelőket. A pénz körbejár, hiszen ha sertéstartótól veszed a húsárut, így lesz bevétele, amit majd itt fog elkölteni. A saját mikro környezetünk fenntartása kerül veszélybe, hiszen szép lassan a termelők feladják termelést, ha szerencséjük van, akkor külföldre el tudják adni a KIVÁLÓ minőségű terményeit, amelyek csordultig vannak értékes tápanyaggal, hagy legyen tőle egészséges a francia, a magyar meg egye a szart olcsón, legyen betegségei, amire majd elkölti a pénzét.
Bocs, kérdező, kicsit elragadtattam magam, de valóban, hihetetlen mennyiségű pénz folyik el kajára.
14: igen, jó drágán tudok venni, de én is inkább a minőséget ritkán, mint a mennyiséget gyakran elvet alkalmazom. Pl. legutóbb dupla áron vettem hazai őstermelőtől epret, de mégis jobban megérte, mert volt finom íze szemben a multis olcsóval, aminek aztán semmi íze nem volt, szóval azt nem érte meg. De sajnos az eper is már luxus lett.
Viszont a multis akciós áfonya nagyon finom volt és azért nem mindegy, hogy 500 Ft vagy 3eFt egy kis dobozzal. Szóval ki kell fogni.
De nem a fejekben van a baj, hanem az az igazság, hogy kva keveset keres az átlag magyar és ráadásul Magyarországon a legmagasabb az adó!! :(
Igen, ebben is igazad van #15.
Különben az a nagy helyzet, hogy akinek kertje van, már az sem termeszt benne semmit. Pedig nem nagy ördöngősség, kezdők is tudnak borsót, spenótot, babféléket, hagymát gyökereket vetni.
Itt a környékünkön a kertek döntő többségében pázsit van, meg tuja, vagy éppen semmi.
Én tavaly márciusban kiírtam a facebook oldalamra, hogy van INGYEN elvihető málnatövem, vagy 100 db, ritkítottam a soraimat. Csak érte kell jönni. Megyeszékhely. Ezekről pár hónap múlva szüretelhető a málna.
500+ ismerősöm van.
Szerinted hányan jelentkeztek?
Egy hétig senki!! Aztán egy csaj jött el pár darabért.
Aztán amikor málnaszezon van, és árulom a málnát, döbbenten nézik az árát, hogy miért ilyen drága. Hát elárulom, erkélyen is lehet termeszteni....
2 évvel ezelőtt akadtam ki, mikor elkezdtem magamra főzni és anyum kevesellte is a beadott pénzt. Hát rájöttem, hogy igaza volt. Azóta 70-E alatt költök az étkezésemre és elsőre kibuktam rajta, bár én pont át is álltam rostdús egészségtudatos étrendre.
35/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!