Egy átlagos négytagú család a mostani árak mellett hozzávetőleg mennyit költhet élelmiszerre?
Abbol indulunk ki csak otthon esznek - illetve otthonrol viszik a kajat es semmi suliban kajalas, bufeben kaja veves, menza,...
akkor szerintem 400 000 hogyha benne van az Avokado, Hummus, zöldsegek, gyümölcs,....
Biztos lehet 200 000bol is de akkor tuti nem vesznek sok egeszseges dolgot
Ilyen szempontból nincs "átlagos négytagú" család.
Nem mindegy, hogy 2 sportoló, fejlődésben levő kamaszfiú, kettő 20 kg-s balettnövendék kislány, egy 3 éves és egy 15 éves fiú-lány, fizikai munkát végző apa, főzni nem tudó/akaró anya és folytathatnám a családok összetételét és berendezkedését a végtelenségig.
Mi ketten felnőttek vagyunk, normál étkűek, főzünk, változatosan étkezünk, kettőnkre 120-140 ezer megy el kajára.
Ezt nem úgy kell venni, hogy 60/fő, mert 60-ból valószínűleg nem jönnénk ki fejenként. Hogyha nagyobb mennyiséget főzöl, több főre, akkor olcsóbban jön ki a kaja, mint ahogy akkor is, ha nem napi összegben számolsz, hanem haviban.
Egyébként arányait tekintve te is 75 ezret költesz 1 főre és az nem katasztrofális, kivéve ha nagy terheitek vannak.
Én már leírtam egy-két alkalommal itt, sosem hitték el, azért megírt.
2 felnőtt + egy 2 éves (a másik gyerekünk még pici, nem eszik), átlag havi 100-120 ezer körül költünk és normálisan eszünk, értsd pl. ma volt brokkolikrémleves meg csirkemellcsík zöldséges tésztasalátával, szóval na, nem paprikás krumplin élünk.
Hogy jön ez ki?
1. 2 hétre menüt írok, ahhoz bevásárlólistát és csak azt vesszük meg, ami tényleg kell, nincs semmi felesleg.
2. Minimális nasit, üdítőt fogyasztunk, az brutál meg tudja dobni a végösszeget, mikor egy zacskó chips 6-700 ft meg egy joghurt lassan 300 ft. A gyerek nem is nasizik mindennap, mint a vele egykorúak, mert uzsira mindig gyümölccsel dúsított natur joghurtot kap, neki az is édesség.
3. Van egy kis veteményesünk, nem hatalmas, de tavasztól őszig mindig van mit szedni benne, saláta, spenót, borsó lement már, most van paprika, paradicsom, uborka, cukkini, hagyma, őszre lesz karfiol, brokkoli, káposzta, meg van még pàr dolog. Ja, és gyümölcs is, cseresznye, körte, barack, málna, szeder, szőlő, mindenből egy kevés. Kb. 100 nm-nyi területet feláldoztunk erre.
4. Vegyesen vannak dràgább és olcsóbb kaják, tehát ha most hamburger van, akkor utána 2 napig ebédre répafasírt bulgurral vagy ilyesmi.
5. 10 évnyi háztartásvezetés után tudom már, mi hol olcsó és mindig ott veszem, ha jó áron van és tárolható, akkor egyszerre többet.
Ja, és a legfontosabb: a férjem nem mehet egyedül vásárolni, mert akkor valahogy 1,5-szer annyit elköltünk és mégse eszünk finomabbakat 😄
Egyedulallo kisetku, egeszsegesen etkezo (cukorbeteg) felnott vagyok. Nekem kb 75 es 85 ezer kozott van a havi kaja de sosem eszem kint.
Szerintem szintben ez 2 felnottre es ket gyerekre dragabb lenne mint neked a 300 ezer. Arrol van szo hogy sajnos nagyon drága minden :/
Hárman vagyunk egy kamaszlánnyal. Plusz a nem messze elő nyugdíjas édesanyamnak is szoktam atvinni, nem midennap, mondjuk heti 2x kb.
Péntekenkent cca 30 ezret hagyok a Lidliben. (ebbe nincs benne a tisztitiszer, stb... Csak kaja, hozzávalók, stb.)
Plusz a piacon is elmegy havi 20 kb. Pékség, Spar, ha kell valami, szintén 20-30 havonta.
180-200 ezer sajnos simán elmegy. Főzök én is. Egyszerűbb kajákat, de amiket szeretünk.
Nem élünk nagy lábon. Nasikat, cukros üdítőket én sem veszek, de friss zöldség gyümölcs mindig van itthon.
Egyikünk fizetése szinte erre megy el (kis túlzással.) Mi két éve egy fillér fizetésemelést sem kaptunk. Szörnyű ami most megy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!