Melyik az igazi barna cukor?
Annyi mindent olvastam már, a melaszról, nádcukorról, a barna nádcukorról, bár azt hiszem utóbbi kettő ugyanaz.
Inkább az érdekelne, hogy valódi barna cukrot mégis hol lehet kapni ami nem nádcukor?
Már a kérdés is kérdést vet fel. Mit értesz azalatt, hogy IGAZI barna cukor?
Először is:
van a fehér kristálycukor, ami cukorrépából készül.
van a barna cukor, ami a sima kristálycukor, csak melasszal megfestik.
van a nádcukor, ami eredendően barna, és cukornádból készül.
Most te melyikre is vagy kíváncsi?
Találtem egy jó cikket a témáról: [link]
A lényeg: A világon sokféle cukrot használnak az emberek, kettő a legelterjedtebb. A legeslegelterjedtebb a nádcukor. Ezt a legolcsóbb előállítani, ez a világ cukortermelésének kb. 70%-a.
Nálunk Európában a nád nem nagyon terem meg, így a második legelterjedtebb cukrot használjuk, a répacukrot.
Mégis azért drágább itt a nádcukor, mert messziről jön és drága szállítani.
Kémiai összetételét tekintve a répa- és nádcukor szinte ugyanaz: szaharóz.
Cukorbetegeknek ugyanúgy viselkedik stb. A minimális különbség az ásványianyag és állítólagos B-vitamin, ami a barnacukorban, illetve a nádcukorban a barnaságaként jelen van, de ez olyan csekély, hogy emiatt nem érdemes a nádcukrot választani.
Ami lényeges különbség, az az íz. A nádcukor kissé karamellesebb.
A répacukor fehér cukrához melaszt (cukorhulladékot) keverve kapjuk a barnacukrot, ami ízben és ásványianyagban már nagyon közel van a nádcukorhoz, ami eredetileg ilyen barna, mert nem finomítják/tisztítják annyira, mint a répacukrot. A nádcukorból is lehet teljesen fehér cukrot készíteni, de az elég drága, mert más eljárással készül, mint a répacukor. Az előbbi többszörös sajtolással, mechanikus tisztítással, szűréssel, az utóbbi inkább vegyi folyamatokkal.
Ezen kettő, illetve 3 fajta cukron kívül még van sokféle, de az egészséges étkezés lényege, hogy alapból kevés cukrot fogyasztunk (mégha a legtermészetesebb mézről is van szó) és nem helyettesítjük azt édesítőszerrel meg más trükkel, hanem megtartóztatjuk magunkat, csökkentjük az édes ízeket, a habzsolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!