Miert vannak oda annyian a kovászos kenyérert?
Több embernél hallottam már ezt ilyen nagy elismeréssel, hogy "igen, ez normális kovászos kenyér" meg hogy ő azt vesz, mert mennyivel tovább eláll.
A férjem is mindig azt vesz, aztán másnap már alig lehet elragni a héját, és amúgy nekem sótlan is.
Mi a jó benne?
Nem állók egyik oldalon sem, sőt, ha tehetem inkább veszek kovászosat.
DE! Ilyen baromságokat azért ne írjunk: "Ahhoz hogy az élesztős kenyér ehető és friss legyen, mindenféle adalékot beletesznek. Na ez az, amit a kovászpártiak nem akarnak megenni"
Hogy van-e a kenyérben bármilyen adalékanyag, az teljesen független attól, hogy kovászos-e vagy sem. A kovász sem valami varázsszer, az is csak vadélesztő illetve tartalmaz némi tejsavbaktériumot is.
Szeretem a kovászos kenyeret, de túl van hypeolva. Ha jó a kenyér, az 90+%-ban nem a kovásznak, hanem a jó minőségű lisztnek és a megfelelő sütésnek köszönhető.
Pont azért írtam ki a kérdést mert olyasmi érzésem volt, mint amit 12 írt.
Foleg mert én szoktam kenyeret is, és kiflit is sütni itthon. Sima elesztoset nincs benne adalék, és mégis sokkal könnyedebb az egész textúrája, és a héja sem olyan kemény. Mégis a családomban úgy csinálnak, mintha az igazán egészséges a kovászos lenne. Mindig megy a morgolodas, hogy milyen morzsalodo a bolti kenyér már másnap, de a kovaszos hejan másnap alig fog a kés...
Valódi kovászos kenyér íze más. Valódi.
Élesztő az érzékenyek gyomrát emésztését kikezdi szépen lassan.
Kovászos nem. Kovászos tovább kel és élettanilag is kedvezőbb a hatása.
Most így 40 felett jöttem rá hogy nem bírom az élesztős holmikat. Kamu kovászostól is minden bajom van, az igazitól viszont nincs semmi bajom.
Egy külön tudomány gyakorlatilag hogyan kell bánni a tésztával. Miért volt anno a kenyér jobb mint manapság.
Arról meg nem beszélve hogy nem csak aznap jó.
Covid alatt tanultunk meg kenyeret sütni, eszetlen jó.
12-es: ""Ahhoz hogy az élesztős kenyér ehető és friss legyen, mindenféle adalékot beletesznek. Na ez az, amit a kovászpártiak nem akarnak megenni""
Ez az IPARILAG készült élesztös kenyérre vonatkozik, ha otthon, házilag süt valaki liszt-víz-só-élesztövel kenyeret, azzal nincs annyira gond.
De amikor otthon is háromszoros mennyiségü élesztöt használnak, mert úgy gyorsabban megvan, az már inkább probléma.
Tényleg igaz, hogy "ízlések és pofonok", de én is a kovászos-párti vagyok. :)
Nagyon jó pékség van a közelben, ahol csak ilyen kenyeret szoktam venni, sütnek vagy 10-12 félét....
Főleg akkor derül ki, hogy mennyire hozzá vagyunk szokva ennek a finom ízéhez, mikor nem jutok el időben oda (7-ig vannak nyitva), és kénytelen vagyok máshol venni valamit a vacsorához. Amit régen nagyon szerettünk, az a gyökérkenyér volt. A múltkor ezt vettem az Auchanban - hát mintha valami íztelen-szagtalan szivacsot rágtam volna..... Valami melegszendvicshez aztán elhasználtam, de never-ever....
17: Élesztővel magával is van gond. Kovászos kenyér 6-8 órát is keleget. Élesztős nem túltolt mennyiséggel is 1 max 2 óra alatt jóval nagyobbra.
Élesztővel is lehet hasonlót elérni, azoknak is meg van a trükkje. Viszont hiányozni fog a kovászolódás folyamata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!