A szocializmusban miért nem voltak prémium élelmiszerek, és nagyobb választék?
29. "Inflálódott is rendesen, ma már hihetetlen érdekesség, hogy a forint bevezetésekor 1 dollár kb 12 forint volt, ami a Kádár korszak végére már 200 körül tartott."
Azért annyira még nem volt rossz a forint, mert 1989-ben 1 dollár még csak 53 forint 66 fillér volt, szemben a mai 320,92 forintjával
#30#
Amiről írsz az igaz, de az egy újabb keletű probléma.
A Kádár korszakban még itthon, és nyugaton is jobb volt a minőség, amit leromboltak a "globális játékosok".
Ezt csak úgy tudták megtenni, hogy előbb elfoglalták a piacot, konkurencia nélkül már a gyengébb minőség is eladható.
Ma egy 100 kilós sertésből képesek 120 húst "varázsolni", feltöltik vízzel a tőkehúsokat stb.
Az élelmiszergyárás alapja sok helyen a kémia, s nem csak az E kódú adalékok. Van ott térfogatnövelő, ízfokozó, minden.
Volt valamikor a Piros Mogyorós - a mogyoró szemeket a csokoládé tartotta össze. Megvették a gyárat a Piros Mogyorós eltűnt... ma már ismét kapható, csak mogyoró alig van benne, és a csoki minősége...
Lehet elemezni a Milka csokoládék minőség változását, stb...
de ezeknek köze nincs a Kádár korszakhoz, ezek már a globalizálódás eredményei.
Cukorgyár sincs, szó szerint ledózerolták.
Hulladék van mindenből. Valami barom bedobta, rászokott a nép és azt hiszik az a normális. Felemelik az árát, persze megy vele a rendes is, és ami anno rendes cucc volt na annak a helyében van a hulladék, mert azon ezerszer több a profit.
"Cukorgyár sincs, szó szerint ledózerolták."
Az inkább már az unió sara.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!