Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A szocializmusban miért nem...

A szocializmusban miért nem voltak prémium élelmiszerek, és nagyobb választék?

Figyelt kérdés
19 éves voltam a rendszerváltáskor, tehát van valamennyi tapasztalatom. Csak a téliszalámi, és a Tokaji Aszú ugrik be hirtelen, ha lehet az előbbit prémiumnak nevezni. Viszonylag kicsi volt a választék (persze nem a többi szocialista országhoz képest, ahol esetleg örült az ember, ha volt valami egyáltalán), esetleg felvágottakból és sajtokból egy kicsit nagyobb. Nem hiszem, hogy ne tudtak volna jobb minőségű pékárukat, sajtokat, söröket, étcsokoládékat stb. gyártani, és persze többfélét. Max. két kezemmel meg tudom számolni, hogy egy termékcsoportból hányféle volt. Étolajból pl. csak sima napraforgó rémlik, pedig gondolom termett repce is.
2022. jan. 28. 16:41
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
22%
Amiket most veszel mind usa vagy eu méreg . Az terjesztette el a sok adalekot .Most ezerféle fos van más zacsiban de mind okádék mű. Most 25 dologból szerből áll a pékáru . Akkor 4 alapból , az öcsi sajt vagy olcsóbb tej emeszhető ízletes volt . Nem újdonság volt hogy van gyümölcs a rostoslevekbe befőttekbe . Akkor szuper volt a Gyulai Csabai kolbi Hertz szalámi , most mind sós zsírmocsok . Lekvárok voltak vagy igazi dzsemek nem zselésített cukor íz utanzatok . A mezei húskonzerv vagy marhagulyás is jó volt . Olcsó csokik is finomak voltak . Amik most retro sport meg mamba lottó szelet köze dincs hozzá . Füstölt főző kolbaszt ki lehetett sütni annyira minòsegi . Minden bolthálózatnak Csemege Áfész vagy főváros kerüli pl belvárosi közért vállalat saját ellátasuk volt 4-5 üzemmel gyárral .
2022. jan. 28. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/34 A kérdező kommentje:
#10 A 80-as években azért ennél már jobb volt a helyet egy kicsit, vagy csak elfelejtetted, bár kenyérféle akkor sem volt sok, de voltak különböző péksütemények is a zsömle és a kifli mellett, pl. bukta, briós, túrós táska, kalács, sorolhatnám (elismerem, 5-10 félénél több volt). Sajtból volt még edámi ("eidámi"), ementáli (pannónia), anikó, karaván... de azért dicsérni nem szeretném a rendszert :) A vaj árára nem emlékszem, de most is lehet kapni, ahogy sertészsírt is. Nem tudom, régen olcsóbbak voltak-e a fizetésekhez/nyugdíjakhoz képest. Tehát az lett volna az oka a prémium termékek hiányának, hogy ne legyen többszörös árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább között? Hogy ne sóvárogjon a gyári munkás a polc előtt? Ugye mindenki legyen egyenlő... De ez sem válasz mindenre. Valamiből még közepes minőséget sem voltak képesek gyártani.
2022. jan. 28. 18:18
 13/34 A kérdező kommentje:
Az az érzésem, hogy nálatok az idő megszépíti az emlékeket. Most sem minden rossz, csak nem a legolcsóbbakkal kell összehasonlítani az akkori kínálatot.
2022. jan. 28. 18:20
 14/34 anonim ***** válasza:
79%
Kérdező, a 80-as évekkel (IS) tökéletesen tisztában vagyok, akkor voltak kicsik a gyermekeim. Tudom, az én koromban már illene szenilisnek lenni, de még nem vagyok az. Amit leírtam, úgy volt. Nem szépítek rajta, miért tenném? Az igaz, hogy én korántsem vagyok elragadtatva a mai szuper meg "prémium" termékektől. Pl. nem is hasonlítanám össze az "emlékeimben" még létező házi csirke ízét a mai boltban kapható tápos csirke ízével, a kertben termett, nem feltétlenül gyönyörű, de jó ízű zöldségek, gyümölcsök ízét a boltokban kapható "prémium eper, felfújt zöldségek ízetlenségével. De nincs értelme felsorolni, mert litániákat lehetne írni róla.
2022. jan. 28. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/34 anonim ***** válasza:
79%
Neked vannak téveszméid . Aki többet élt tapasztalt az nem hazudik sem Kádar nosztalgiázik . Nem volt annyi méreg adalék gyorsérlelő . Akkor a húsok füstölve lógtak hónapokig száradtak az érlelőbe . Most nincs füstölés csak füst aromával dolgozna. Kovaszt tettek a kenyerbe rozslisztel nyomultak korpákat rostot tettek bele . A multik meg az eu fűreszport és porélesztőt barna szinezőt enged . Az étolaj nem tűnt el 2 sütési akalom után a fritőzből. Mindegy ki hogy akkor iranyitott nem gmo t termeltek,sem higitottak . Nem ocska 8% beltartamú gépzsír nutellát hanem 45% tartalmú igazi mogyorókrémet faltunk .
2022. jan. 28. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/34 A kérdező kommentje:

#14 Bocsánat a félreérthető fogalmazásért. Az "elfelejtetted" csak a felsorolt pékárukra és sajtokra vonatkozik, miután azt írtad, hogy "Sajt pl. trappista és ementáli. Kenyér kétféle, fehér és barna" bár elismerem, azon a pl-en átsiklottam.

Rendben, akkor egyezzünk meg, hogy régen minden jobb volt... sőt prémium, csak nem volt ráírva. Ma pedig minden szemét...

Köszönöm a válaszokat.

2022. jan. 28. 21:21
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

Amit el tudtak adni valutáért, azt eladták.. nincs ebben semmi meglepő, rá volt kényszerülve a rendszer, és még így is gazdasági összeomlás lett a vége.

Aki élt akkor, emlékezhet rá, hogy az ország füves területein millió számra nevelték a libákat, az üzletek polcai mégsem rogyadoztak a libacomboktól, libamájtól - vitték exportra, itthon lehetett kapni Orosházi libamáj pástétomot.

https://www.youtube.com/watch?v=iQEiGnTXpCs

Sajtból is létezett több féle, csak nem biztos, hogy kapható is volt, olykor még a trappista is hiánycikk volt.

A '70-es, '80-as évek élelmiszer tartósító eljárásait nem érdemes a mostanival összehasonlítani, akkoriban még nyugaton sem az E betűs adalékok használta volt a trend. Az import mellett a másik gátló tényező az volt, hogy az élelmiszer feldolgozók nagyon kevés kivételtől eltekintve állami tulajdonban voltak, nem volt piaci verseny, ösztönözve sem voltak a jobb, választékosabb áruk gyártására, amit talán néhány üzemben nyűgként éltek meg, ha mégis valami újdonságot találtak ki (engedélyeztetés, stb)


A választék szegényes volt, de azt a keveset talán hangulatosabban tudták eladni.

Nem a boltokban, hanem a kisvendéglőkben, talpon állókban - a mostani előírásoknak meg sem felelnének, nincsenek már olyanok, pedig volt valami különleges hangulatuk a kolbász sütőknek, lacipecsenye árusoknak, magyaros kifőzdéknek.

2022. jan. 29. 01:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/34 Valentino BROssi ***** válasza:
63%

Volt banán, kaviár, narancs, Coca-Cola, Pepsi, birsalma sajt, törökméz, kávé, kenőmájas, fahéj, rum, joghurt, vanília. Még prémium élelmiszerbolt is volt - úgy hívták, hogy csemegebolt.

Ezen felül olívaolajat török importból lehetett szerezni, de az már tényleg eléggé ritka dolog volt, inkább luxus, sem mint prémium élelmiszer (meg hát mivel még a szakácskönyvek sem írtak róla így nem is keresték sokan, legfeljebb csak a bogyót - s azt is csak Martinihez), a dollárboltokban pedig mindenféle nyugati dolgot lehetett kapni.

2022. jan. 29. 02:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/34 A kérdező kommentje:
Déligyümölcsök csak télen voltak, és nagyon kevés, sorba is kellett állni néha egy órát is. A Coca-Cola, Pepsi-Cola itt készült, volt bőven viszonylag olcsón, a kis üveges pl. 3 Ft volt (+üveg). A kenőmájas, joghurt, kávé nem tudom mit keres itt, a többi sem volt prémium attól, hogy volt nála olcsóbb dolog is. Nem a dollárboltokra gondoltam. Az export tűnik a legvalószínűbbnek, köszönöm.
2022. jan. 29. 07:49
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Regi rendszerben is volt minden, csak konvertibilis valuta kellett hozza ... dollarert, markaert barmit megkaptal a konzum aruhazakban, vagy a dollarboltokban.

Budapesten az Arany J. utcaban ketszintes diplomata aruhaz volt, valutaert barmit megkaptal.

2022. jan. 29. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!