Titeket nem irritál a 'burgonya'?
Egyszerűen utálom, ha valaki burgonyát mond a krumpli helyett. Leginkább azért, mert az emberek egyszerűen nem használják, kimondottan csak a TV nyelve, hogy szebben (bár nem tudom, hogy miért szebb) ki tudják fejezni, hogy krumpli. A TV-ben is csak akkor használják - már megfigyeltem -, ha figyelnek rá. Ha elfelejtkeznek magukról, mindenkinek krumpli a krumpli.
A paprikás burgonyától meg egyenesen elfutok!
Nem, de gondolom te ugyanaz vagy, aki ezt a debil kérdést is kiírta:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vendeglatas-et..
Én "szakmabeli" vagyok, mármint élelmiszerekkel, ételekkel dolgozom, és mindkettőt használjuk. Mindkettőnek megvan a helye. Igazából majdnem mindegy.
Mint a spenót, vagy paraj.
Vagy egres, büszke, piszke, pöszméte, köszméte... Tökmindegy.
Az inkább zavar, mikor epernek mondják a szamócát, fehérrépánk a petrezselyem gyökerek. (Vagy zöldségnek. Nem gyűjtőnévként, hanem tulajdonnévként használva.)
Viszont pl a paprikás krumplinak, mint ételnek, a neve az, hogy paprikás krumpli, és nem paprikás burgonya.
Ellenben ugyanennek az ételnek vannak más nevei is, az egyik a serpenyős burgonya. És nem serpenyős krumpli.
4-es vagyok.
Ez kb. olyan, mint a sertés, meg a disznó.
Sokan, talán többen használják a disznót, de aki ezzel dolgozik, az megszokta, hogy sertésnek mondja, az a természetes.
Úgyhogy majdnem mindegy.
Azért csak majdnem, mert ennek ellenére pl nem mondjuk azt disznótoros helyett, hogy sertéstoros. :D
Igen, idegesítő.
Nekem ilyen az ajak szó is 😀
Miért nem száj? Ajak... pfff 😀
“Miért nem száj? Ajak... pfff 😀”
És akkor a kisajak, nagyajak, az kisszáj, nagyszáj?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!