Lilakáposzta : régen hallottam hogy a lilakáposzta túl nagy mennyiségben nem egészséges, pontosabban káros egy a lila színével összefüggő vegyi anyag tartalma miatt. Ez egy elavult infó vagy igaz? Ha igaz, akkor kifejtené bővebben valaki?
Én mondjuk csak a beltartalmi értékeit ismerem:
"Beltartalmi értékei:
MINDEN káposztafajtában, így a vörös, vagy lila káposztában is - megtalálható az A-, a C-, a K-vitamin, B-vitamin komplex, továbbá káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort és vasat egyaránt tartalmaz. A benne található kén, klór és jód olyan mennyiségben, illetve kombinációban található meg a káposztában, hogy a gyomor és belek nyálkahártyájára kifejezetten jó hatást gyakorol. Hatására a bélben található emésztést segítő baktériumok száma emelkedik, míg glutamin és aminosav tartalma májbetegségek esetén is jótékony hatást fejtenek ki. Lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, gátolja a sejtmutációt, illetve azok növekedését, így rákellenes tulajdonságokat is magáénak tudhat. A káposztában található C-vitamin a fogínygyulladást csillapítja, káliumtartalma a szívnek, a benne lévő kalcium pedig a fogaknak jó. A bőrkiütések ellen is véd a káposzta, illetve a koleszterinszint csökkentő hatása mellett a májunk működését is támogathatjuk fogyasztásával, hiszen a kobalt, a nikkel és a réz semlegesítésére is kiváló. A káposzta ezeken felül a stresszes élethelyzetek, depresszió oldásában is kiváló, alvási zavarokat is kezelhetünk vele, továbbá a hajhullás mértékét is csökkentheti fogyasztása. Intő jel szervezetünktől, ha káposztalé fogyasztása után nagy mennyiségben képződnek gázok, ez ugyanis arra utal, hogy idegen baktériumok vannak a bélrendszerben, vagy éppen a vastagbél nem ürül megfelelően."
Kérdező, konkrétan hol olvastál ilyesmiről????
valami antalvali-féle huhogó áltudományos weboldalon?
10,33-as: dehogyis!
Még kamasz korom - gyerek korom táján, kb. a 80-as években.
De egyébként biztos vagyok benne hogy itt fog még jelentkezni valaki, aki megerősíti, hogy ez anno téma volt.
Kizárt hogy álmodtam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!