ha jól van rakva akkor húsz év után is meg lehet enni, bár nem túl bizalomgerjesztő
2021. jan. 18. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
2/11 anonim válasza:
Öreganyám lekvárjai akár 20+ éven túl fogyaszthatók voltak. Befőttes üveg, celofán, szalicil.
---
De a kérdésed nyilván nem erre vonatkozik. Arra biztatlak, hogy vedd kézbe, bontsd ki a befőttet. Ha a az üveg zárólapja (akár celofán, akár fém, stb.) nem túl "puffadt" és/vagy a befőtt maga nem büdös, és/vagy nem penészesedett mg - akkor egy jól eltett befőtt több éven túl is fogyasztható. (Ez kicsit a befőző mesterségbéli tudását is visszajelzi.)
2021. jan. 18. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
3/11 anonim válasza:
Épp ma bontottam fel a palacsintához egy 2012es baracklekvárt. Pont olyan volt mint a tavaly eltett...
2021. jan. 18. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
4/11 anonim válasza:
attól függ, hogy a mama vagy a papa csinálja-e a befőzést
a pálinka száz évig sem romlik meg
2021. jan. 18. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
5/11 anonim válasza:
4:
Paszmek, nálunk a nagymami a pálinkafelelős (is). És a pálesz valóban nem fetreng annyit a polcon, mint a befőttjei.
2021. jan. 18. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
6/11 anonim válasza:
Nálunk 1-1,5 évnél nem áll tovább. Szeretek lekvárt főzni ezért mindig annyit csinálok amennyit tudom hogy elfogy. Inkább kevesebbet de több fajtát.
2021. jan. 18. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
7/11 anonim válasza:
Ha profin van elkészítve akkor a végtelenségig. Olyan jó lekváros buktát ettem a múltkor, amilyet még soha. Utána tudtam meg hogy egy 40(!!!) éves lekvár volt benne. Idősebb nálam 😂
Csak előtte forralni kellett rajta egyet, azt is csak azért hogy visszanyerje az állagát. Semmi baj nem volt sem a minőségével, sem az ízével.
Ma már nem biztos hogy bárki is tudna ilyen tökéletes lekvárt főzni mint a nagyanyáink generációja. Én biztosan nem. Az enyém max pár hónapot vagy egy évet bírna.
2021. jan. 18. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
8/11 anonim válasza:
Hú, nálam a mamám 6+ éves lekvárjai, a felére esnek összes, vágható, mint a sajt. Azt már csak süteményekbe szoktuk rakni, oda viszont tökéletes!
2021. jan. 18. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
9/11 anonim válasza:
Ha légmentesen van lezárva, akkor kb. korlátlan ideig jó, ha csak celofánnal van lezárva, akkor lassan beszárad, más baja nem lesz. Egyik néninek bontották le a pajtáját, és találtak kb. 30 üveg baracklekvárt. A néninek fogalma sem volt, hogy mikori, végül valahogy kiszámolta, hogy minimum 40 éves. Az üvegekben körülbelül a harmadrészükig volt az összeszáradt lekvár. Penész nem volt rajtuk, de megenni senki nem akarta, így jött az okos ötlet, hogy le kell főzni pálinkának! Cefrézték, lefőzték, és olyan finom nedút kaptak, hogy csodájára jártak a környékbeliek.
2021. jan. 18. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
10/11 anonim válasza:
a régi (celofános) receptek még beszáradtak (de újra lehetett főzni őket). A mai patentos fedelekkel semmiféle párolgás nincs, mert vákuum keletkezik a fedő és a lekvár felszíne között.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!