Hol lehet finom fehér(nem félbarna) kenyeret kapni?
Az alap legolcsóbb fehérkenyér, házi jellegű kenyér, minden élelmiszerboltban van, általában minden másfajta "különlegesebb" kenyér csak ezen felül van.
Az meg hogy ezen belül neked melyik ízlik, melyik nem, az egyéni dolog, arra nincs más módszer, mint hogy elkezded végigkóstolni a lehet legtöbbet.
Mindig máshol vedd, más gyártó kenyerét, és ha rátaláltál olyanra ami jó, akkor onnantól mindig azt vedd.
Első körben pékségek boltjaiban próbálkoznék.
De egyébként még multik saját pékségeiben is néha meglepően jó minőségű termékek vannak.
Utolsó, véletlenül elfelejtetted odaírni, miért is teszi jobban, ha leszokik egy 8000 éves élelmiszerről, és hogy mitől lenne jobb egy hasadt glutén, mint egy nem hasadt...
Enélkül meg érvényét veszti a válasz!
Milyen 8000 éves élelmiszerről beszélsz, kedves utolsó? Pont az a baj, hogy mára MINDEN élelmiszert a profit irányába módosítottak. A valaha kovászolt kenyeret élesztővel csináljak, a fermentált zöldségeket ecettel savanyítják, a valaha szabadföldön legelő tehenet állati fehérjékkel tömik, és sorolhatnám napestig. Ezekkel az a baj, hogy mint az mára kiderült, rettenetesen alábecsültük a bélflóra jelentőségét. Holott valójában MINDEN életfolyamatot az irányít. A beleinkben mintegy 2,5kg, kb 800billió(!) baktérium él, és teszi a dolgát. Vitaminokat, enzimeket, hormonokat termelnek, védik a bél falát, megszűrik a bevitt táplálékot, meghatározzák, mi kerül át a véráramba, stb.
Mivel azonban a kérdés csak a kenyérre lett kihegyezve, nézzük, mi a különbség az ép glutén, és a hasadt glutén között. A glutén mindenkire káros. Az illetékesek szeretik ugyan hangsúlyozni, hogy csak a gluténérzékenyek nem bírják a glutént, a valóságban azonban (a mára vészesen megcsappant bélbaktériumok védő hatása híján) mindenki vékonybelében apró gyulladások, ezek helyén parányi lyukak keletkeznek. Ez az áteresztő (alias lyukas, vagy szivárgó) bél szindróma, ami a mára népbetegségnek számító allergiák, valamint autoimmun betegség ezernyi megjelenési formáját (melyeket a mai orvosi protokoll külön betegségekként kezel) okozza. Mint fentebb említettem, kovászolás során gliadinre és gluteninre hasad a glutén, és ilyen formájában már nem okoz semmiféle bélproblémát.
Bocsánat, megint igyekeztem a hanyatló grafomániám kedvében járni, és így megint annyira zanzásítottam mondandómat, hogy ismét nem fogjátok érteni. Szóval az apró lyukaknál tartottam. Ugye normál esetben az történik, hogy a bélbe jutó fehérjéket a bacik aminósavakká emésztik, és bocsátják át a véráramba. A lyukacskákon keresztül azonban emésztetlen fehérjemolekulák (is) kerülnek át. Na most, tudjuk ugye, hogy az immunrendszer a testidegen fehérjékre van kihegyezve, hiszen a kórokozók is fehérjékből állnak. Tehát ha testidegen fehérjét észlel a vérben, azonnal támadásba lendül, és igyekszik elpusztítani azt. Csakhogy a lyukacskákon keresztül folyamatosan jön az utánpótlás, és ekkora mennyiséggel képtelen megbirkózni. (Itt jegyzem meg, hogy az immunrendszer 70%-át amúgy a bélbaktériumok szolgáltatnák, ha megfelelő egyedszámban lennémnek jelen, és megfelelő üzemanyaggal látnánk el őket.) Tehát a váráramban a csúcsra járatott falósejtek a végén már MINDENT támadnak, ami csak kicsit is hasonlít a bevitt fehérjére. Így a szerveinket is. (Mimikrihatás.) Az emésztetlen tejfehérje pl a hörgők fehérjéire hasonlít, így asztmát okoz, stb.
Természetesen e témáról oldalakat kellene írni, hogy valamennyire átlátható legyen, de ez nekem nem tisztem, én csak az irányvonalat adom meg, hogy merrefelé érdemes kutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!