Étteremben hogyan készül a halászlé el ilyen gyorsan?
Le vannak fagyasztva adagok?
Rendeltem ma délelőtt egy halászlevet mert megkívántam, és kb. 1 óra alatt ki is ért. :D
1 óra alatt elkészül frissen is.
De sok helyen előre készítik nagy adagban és csak mernek ki belőle és melegítik.
Dehogy is, fagyasztott ételt nem szállíthatnak, csak ha ezt feltüntetik.
Az alaplé kész, a halszeletet belefözni meg 15 perc maximum.
Oké kettes, ezt Pesten el is tudom képzelni, viszont én Debrecenben vagyok.
Azért ez lényegesen kisebb, mint Pest. Nem menne kárba sok kaja ha lefőznek minden nap egy nagy kondér halászlevet?
NEm arról van szó, hogy nem fagyaszthatnák le, csak ha kiszállítják, akkor erre fel kell hívni a figyelmet, mert vannak, akik a maradékot legfagyasztják és ez veszélyes lehet.
A helyben fogyasztásnál léynegtelen.
Kérdezö: halászlét fözni nem tart órákig, elöre megföznek annyit, amennyi általában elfogy - ezt igen jól be lehet saccolni, maradni legfeljebb pár adag szokott maradni -, így rendeléskor csak a halhúst fözik bele, és már szállítharó.
Ha netán jóval gyorsabban fogyna, mint amennyi még van, akkor idöben elökészítenek még valamennyit.
(Ex???) Vendéglátós vagyok, ház eleje
Kapaszkodjatok, így néz ki egy éttermi konyha belülről.
Konyhai higéniás szempontból az étel melegen tartása sokkal problémásabb mint a fagyasztott alaphoz való hal főzés.
Hacsak nem a nap levese vagy önkiszolgálós, bizony adagonként készül.
És ez jó.
A szabály szerint megvan minden ételnek az a megengedett hőfok amin és ameddig lehet tárolni, és nem buggyan meg.
Minőségi rangsor szerint:
A házi fagyasztás az egyik legszínvonalasabb, és legbiztonságosabb, azt jelenti, hogy a szakács vette a fáradságot és megfőzte, frissen, friss alapanyagokból. Ez egy jó konyhát jelent.
Pl. családi éttermek, színvonalas helyek.
Ez alatt van az az ún. "Ping konyha", bedobod a mikróba és jó...ez olyan helyeken jellemző ahol kicsi a konyha és türelmetlen a nép.
A beszsállító tart ilyet, olyan mint a gesztenyepüré csak piros, gyakorlatilag egy félkilós leveskocka, és gyorsan összedobják.
Nagyobb éttermek, menzák, ahol nagy a dömping.
Tészta, minden tészta mindenhol (btw a sültrumpli is) le van sütve/főzve 80%ra, és rendelésre porciónként megy a forró vízbe vagy olajba 1-2 percre.
Ez alatt van a nap levese.
Fordítanám: Józsi elbaśzta a rendelést/ez maradt meg/ez volt olcsó a beszállítónál.
Vagy a szavatosság szélén van a cucc, vagy a tegnapi rántotthalnak valóval kell kezdeni valamit. Így lesz a steakból pörkölt, a száraz kenyérből zsemlegbombóc, a fából vaskarika.
Ha az alkalmazottak kapnak enni benn, általában ezt eszik.
Ez mindenhol jellemző.
Aztán van a menza jelleg, ott is melegítve van, de legalább felügyelet mellett szedik és higénikusan.
Az abszolút ótvar: szedd magad étterem. Ki tudja ki és hogyan kanalászkodik bele, mivel, mi esett közben bele és hány órát van szétfőzve, és hány napon át.
A legtöbb dolog így megy mert az a realitás, hogy jön a cetli és a leves, előétel, azzal nem lehet tökölni, 10-15 perced van, és párhuzamosan még legalább 3-4 asztal, 3-4 különböző rendeléssel. Ha dömping van, simán lehet 60-80 teriték egyszerre.
Az átlagos konyhán van 1-6 szakács, plusz mosogató, plusz ha áll a bál behívják a menedzsert a terepről.
Még így is simán van, hogy csúszol, mert egyszerűen fizikailag nem fér több sültkrumpli a frittőzbe, vagy valamit újra kell kezdeni mert leesett/megégett/beleborult valami/rosszul olvasta a főszakács és nem azt kiabálta be amit kellett volna.
Ez néha megesik a legjobb helyen is ha nagy a hajtás.
Etteremben dolgozok.
Mi a Halkertol rendelunk halaszle alapot, ez fagyasztva van adagonkent. A hal szinten le van fagyasztva hozza, lenyegeben pici izesitessel csak ossze kell forralni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!