Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A zselatinra miért nem írják...

A zselatinra miért nem írják rá miből készült? Nem kötelező az összetevőket feltüntetni?

Figyelt kérdés
2010. jún. 15. 23:33
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert nincs benne semmilyen összetevő,állati csontokból készült kivonat.Ha meggondolod,pl. ha csak csontból főzöl levest,és nem teszel rá sok vizet,az is megkocsonyásodik. A cukorra sem írják rá,hogy miből készül.
2010. jún. 15. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Az elsö najdnem pontosan leirta, csak annyit, hogy a zselatin készitéséhet még a börös részeket, és inakat is használnak, a csontok mellett. Lényegében olyna, mintha koncsonyát föznének, csak a csontokon,stb kivül nincs benne se füszer (még só sem), se semmi más, és utána az egészet kiszáritják vagy lapokban, vagy azoket ie megörlik még utána.
2010. jún. 16. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
*majdnem
2010. jún. 16. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Hű, de felfordult a gyomrom...
2010. jún. 16. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
ma 07:53: mitöl fordult fel a gyomrod? Ugyanis a kocsonya/zselatin MINDEN felvágottban van, mert azttól marad egyben. Ha meg ennyire kényes vagy, akkor jobb, ha nem eszel egyáltalán semmit, mert a legtöbbélelmiszerben ennél sokkal durvább dolgok vannak, csak azt "egészségesnek" adják el.
2010. jún. 16. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.A legelterjedtebb zselésítő anyag, ezért élelmiszerekben és gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt (kóser, halal), hipromellózzal helyettesíthető.



Zselatinból készült kapszulák

leggyakrabban fagylaltokban, lekvárokban, joghurtokban, krémsajtokban, és margarinban fordul elő. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.

gyógyszerekben elsősorban gyógyszerkapszulák bevonatalánál használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhető.

a fényképészetben az ezüst-halidok emulzióban tartására alkalmazzák.

hordozóanyagként is használják, például vizes oldatában a béta-karotin is oldható lesz, valamint enyhe sárgás színt kölcsönöz az oldatnak (elsősorban üdítőitalokban)

egyes esetekben gyufafejek kötőanyagaként is alkalmazzák

kozmetikumokban való felhasználása esetén általában hidrolizált kollagén néven található meg

lőgyakorlatokon a zselatinból készített tárgyak az izomszövettel megegyezően roncsolódnak, így lőszerkísérleti célokra a bábukat általában zselatinból készítik

szinkronúszók a frizura fixálására alkalmazzák, mert a zselatin nem oldódik a medence hideg vizében, így a hajforma megmarad

tannin-érzékenységben szenvedő emberek étrendjében a tannin helyettesítésére használjákÉlelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.

A zselatin önmagában fogyasztva energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle. Ennek ellenére nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott, mert nem tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, így a helytelen táplálkozás kihathat az egészségügyi állapotra. Az 1970-es években elterjedt fogyókúrás módszer volt a zselatin kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsírsavakat.

2010. jún. 16. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
07:53-as vagyok, válaszolva a feltett kérdésre, attól fordul fel a gyomrom, ahogy elképzelem a zselatin gyártását. Ez nyilvánvalóan így van nagyon sok élelmiszerrel, ha arról beszélnek, hogy készül pl. a májkrém, a párizsi vagy a virsli, hát az elég gyomorforgató! Ez nem azt jelenti, hogy ezeket akkor nem eszem, de nem gondolok bele, hogyan állítják elő!
2010. jún. 20. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!