Ha ételt rendelek házhoz, mennyi borravalót szokás adni?
Régen csináltam ebédszállítást tehát nem pizzafutárkodás hanem reggel egyszerre egy rakás címet kaptam és akkor én osztom be a sorrendet. Mivel hetente 1x volt hogy fizetett a megrendelő de én gyakran 5x mentem ki hozzá,ami nem kevés költség,ezért aki erre sem adott egy fillért sem,hanem 10 ft-ra kiszámolta és mondjuk ezt játszotta 3hétig (mert türelmes vagyok lehet első alkalommal nem volt nála annyi vagy tesztelte a kaját, rossz napja volt stb)azt én megjegyeztem és szépen "kivéreztettem" Volt egy feltüntetett vállalási határidő ami szerződésnek számít mert elfogadja a júzer, és valahogy mindig az ilyeneknek ment legutoljára az étel,de még határídőn belül .Volt hogy előbb megebédeltem kényelmesen elolvastam egy újságot és csak utána vittem nekik .
Ha kérdezte hogy lehetne e előbb mondtam ,hogy ki van zárva, így adja ki az útvonalam én meg nem fogok 200 métert sem kerülni avagy dugóban állni ,mert én fizetem az üzemanyagomat meg a kocsim kopását.Ha erre sem vágta le a szitut akkor így járt. Le is koptak sokan és boldogították a kismillió konkurenciát ,vagy főztek maguknak ,de így is volt bőven rengeteg címem ,ahol normálisan adtak jattot.
Aki meg azt mondja ,hogy van fizetés ..hát akkor gondoljon már bele hogy csomagolással kiszállításal és elkészítéssel együtt hogy kerül egy főétel ilyen 7-8száz ft-ba hogy még van rajta haszna is a cégnek bőven. Hát úgy hogy mindennel spórol főleg a bérekkel,meg az adóval,no meg alapanyaggal. Ha megfizetnék az alkalmazottat akkor vehetnék az emberek 1500ért a borsófőzeléket . De sokan ebbe nem gondolnak bele és azt a 1-2száz ft-ot sem fizetik ki jattnak hetente amiért egyébként olcsón kapják a kaját bele a szájukba,mert van még egyáltalán olyan aki nekik kiviszi.
100-200 ft-ot szoktam. Általában előre kártyával fizetek, úgyhogy a legtöbb futár meg se vár, csak lebaccák a rendelést.
Ha készpénzzel fizetek, akkor hasonló összegben kerekítek. Engem az jobban zavar, hogy el is várják ilyenkor, volt már, amikor hó végén pont összekapartam annyit, hogy rendelni tudjak (munkában, nem volt időm főzni-vinni), és számolgatta fintorogva, hogy bizony forintra kiszámolva adtam. Még jó, hogy nem köpött bele a kajába. :D
Pont a 16:03 miatt nem adok egy fillért se.
Hőzöng a fizetése miatt amit egy majom által is elvégezhető munkáért kap és az ügyfelekkel szarozik, mert nem kapott borravalót. Na ez a patkány mentalitás az, ami elszarta a borravaló rendszerét. Régen a jó teljesítményért kapta az ember, ma meg szívózik, várat, beleköp ha nem kap és még büszke is magára.
Persze vannak hasonló patkányfertőzött szakmák, az orvosok, a nővérek akik rá se bagóznak arra, aki nem viszi a borítékot, a pincérek akik vágják a pofákat, közben meg szarnak leadni a busboynak 5%-ot, a műszakiztatók, akik piszlicsáré dolgokon buktatják a kocsit, mert nem jött a jatt.
HKG szerelő vagyok, majd minden nem jattoló ügyfélnek kihagyok 1-2 alkatrészt a gépéből, hátha veszik a lapot.
Eszem-fhahszom megáll az ilyen mentalitástól.
*Szal ami a kerek összegen felüli rész
Lehet nem jól írom,de remélem, érted:D
14-es nyilván saját kocsiddal saját szerszámokkal dolgozol,vagy a cég biztosítja? Na a szállítóknál mindent neked kell állnod ha elromlik a kocsid (és elromlik,mert olyan igénybevételt kap egy hónap alatt amit más családi kocsija fél év alatt se)akkor egyszerűen nem kapsz fizetést addig amíg nem csináltatod meg.Olajcsere évente 4-5x, teljes gumigarnitúra évente ,valami "majom" hótziher belédütközik évente többször is, és kiveri alólad a munkaeszközt és szintén senki nem fizeti ezt! A biztosító talán 3-4 hónap mire fizet,hacsak nem lesz jogi huzavona évekig!és sorolhatnám.
És hogy majom is megcsinálja? Hát ez kb a munkák 80%ára igaz,de nyugodtan kipróbálhatod milyen fővárosi dugóban ahová az átlag "majom" egy címre se képes időben odaérni,és parkolóhelyet találni, mondjuk csak 70 címet kivinni ebédig, úgy hogy minden fizetős övezet pont a reggeli dugóban kell haladnod, és talpalatnyi hely sincs megállni szabályosan. Ha nem megy majd szólj.A jelentkezők közül 20 ból, ha 1nek megy. Ja és ha minden 2.héten megbax a közteres vagy a parkolóör azt is fizesd. Céges mobil sincs ,de a megrendelő odaírja hogy minden nap fel kell hívogatni..
Nálam ez ment ,amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Ha velem szórakozik a megrendelő akkor én is vele és én jobban ki tudok vele babrálni.Egyébként a főnök is mondta hogy megrendelőből kismillió akad de jó futárból nagyon-nagyon kevés. Mondjuk azt se fizeti meg,nyilván ezért se maradtam ott)
Pizzázósok meg teliverik plusz feltéttel a kaját (nem csak köpéssel)vagy megpörgetik a földön ,de csak aki megérdemli ,szóval velük is lehet szórakozni .Ez egy ilyen játék.Ha nem tetszik lehet menni máshová én csak örültem neki mindig ha lekoptak a jatt mentes emberek.
Menj, sírd tele a Dunát. Vállaltad a melót nem? Szerződést aláírtad? Nem volt kötelező.
Itt nem a munkakör a lényeg, az ember. Ha valaki emberként nulla, teljesen mindegy mit csinál.
Ilyen ez a legalja proli réteg, mivel másra nem alkalmas ezért azon tölti ki a bosszúját, akinek a kenyerét köszönheti: az ügyfélen. Ezen nincs mit ragozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!