Ha ételt rendelek házhoz, mennyi borravalót szokás adni?
Lehet, hogy paraszt vagyok, de ilyenkor nem igazán adok borravalót, főleg, hogy sokszor felhívnak az utcáról, hogy menjek le, mert meghozták a kaját és a kapu helyett méterekkel arrébb várnak, hogy átvegyem.
Én nem vagyok ennek a nagy borravalózásnak a híve, pedig felszolgáló vagyok. Oké, hogy egy étteremben egy kedves, rendes kiszolgálásért otthagyok min 10%-ot, vagy ha bárnál iszik valaki és a bártender lenyűgöző tudással készíti az italt, miközben mesél róla.
De azért mert csapolnak egy korsó sört vagy mert kiszállítanak egy pizzát, ami egy biztosított szolgáltatás, nem extra "kilométer"... ennyi erővel a ruhaüzletben is lehetne osztogatni a jatt-ot... Bocsi, ha valakit megsértek ezzel vagy túl bunkó vagyok.
Én heti menüt rendeltem amikor felújítottunk, egy agyonreklámozott ebédszállító cégtől és a heti menü fizetéskor adtam a futárnak egyben 500Ft-ot, ez napi 100-nak felelt meg.
Tettem mindezt azért, mert (ez) a cég belekalkulálja borravalót, reggel 6-tól ott van a futár leadminisztrálni és átvenni az ételeket, 10-től hordja ki 2-ig, 2-kor vissza a lerakatba (60km-re, ami oda-vissza 120km) elszámolás, új megrendelések leadása, délután 5-6-nál előbb nem tud kilépni az ajtón.
Ehhez a saját kocsiját használja, amit telematricáznak, amikor leszedik jön vele a fényezés is. Megy vele napi 300 km-t, kopik rajta a gumitól kezdve minden.
4 órára jelentik be, a heti fizetése, 5 napra 12.500,-Ft.
+ a borravaló, amit többen nem adnak mint adnak.
És hogy honnan tudom mindezt?
Szegény férjem próbálkozott vele, de ÉN nem bírtam 2 hónapnál tovább nézni ezt a szenvedést.
Nem véletlen, hogy állandó felvétel van.
Hát ezért adok én borravalót.
Nem olvastam vissza, de ha ennyire zavar, akkor bocsánat.
Adtam végül 130 ft-ot. Egész hamar kiszállították.
Nem rég hétvégén vigyáztam 3 gyerekre és összesen 20 ezer forint volt a végösszeg és az anyuka adott még plusz 5 ezer borravalót. Annyira jól esett. Szerintem ha lesz lehetőségem, máskor is adok, akár többet is.
Szia! Én mindig felfelé kerekítek a következő olyan összeghez amit úgy érzem, hogy megérdemel. Pl tegnap 1250 volt a pizzám, 1500-öt adtam, de volt, hogy mondjuk 1570et kellett volna fizetnem, viszont a futár baromi gyorsan ideért, alig tudtam megfogni, olyan forró volt a doboz, és az ajtóig hozta nagy mosollyal - legkisebb szívfájdalom nélkül nyomtam a kezébe egy kétezrest, teljesen megérdemelte :))
Viszont ha bunkó, lassú, nem hozza fel, mást kapok, mint amit rendeltem, stb., akkor épp csak a következő százasig kerekítek fel. Ha azt sem adnám, nagyon kicsinyesnek érezném magam, viszont a 15-20%-os borravalót azért ilyen esetben nem tartanám fairnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!