Milyen egészségügyi problémája alakulhat ki egy gyereknek aki csak és kizárólag zöldséget és tojást eszik?
Ott van a gond, hogy az autizmussal együtt járó emésztési problémákat és tápanyaghiányt nem ilyen étrenddel lehet megfelelően kezelni. Szükség lenne még más ételfajtákra is, ez így túl szűk kör, és valóban félő, hogy nem tud belőle elég kalóriát és minden fontos tápanyagot bevinni.
Én pl. minimum húsos ételeket és gyümölcsöket is adnék neki, plusz szakorvosi vizsgálat (gasztroenterológus, allergiavizsgálat), rendszeres vérvétel is kellene.
Nem tudom, hány tojást tud megenni a kislány, kap-e plusz zsiradékot, táplálékkiegészítőket, vitaminokat... Ezek is fontos kérdések.
De ez egy csomó ételcsoportot kizár, amit a vegán étrend nem. Oké, hogy van tojás, az remek, de nem ad meg mindent, amit egy vegán jobbára gabonából, olajos magvakból, gyümölcsből visz be (bár nem tudom, van-e valami speckó a gyümölcsben, én csak élvezetből eszem kis mennyiségben, mindent másból viszek be). Persze pl. a nyersvegánoknál gabona sincs sok, de olajos mag és gyümölcs ott is van.
S ott van a kérdés, amit már többen említettünk, hogy tegyük fel, hogy az étrendjén minden bevihető. De vajon eszik annyit? 2-3 tojással nem sokat ér, ahogy egy kiló uborkával sem. Vagy csak az elvi lehetőségről van szó? Amiben még mindig bizonytalan vagyok, mondjuk azt se tudom, mennyit eszik egy ovis s miből mennyi kell neki...
"nem tudom, van-e valami speckó a gyümölcsben"
Lehet, hogy nincs (a zöldségekhez képest), de egyrészről a gyerekeknek még többnyire jól működik az anyagcseréje, ezért ennyi természetes cukortól nem lesz bajuk, másrészről pedig a gyerekek szívesebben megeszik a gyümölcsöket, mint a zöldségeket (bár lehetnek kivételek, de én még nem láttam), így ha gyümölcsöt is kaphatna, az is plusz kalóriát és vitaminokat jelentene a kislány étrendjében, meg hát finom is...
Egyébként egy (nem túlsúlyos) gyereket biztosan nem tartanék szénhidrátszegény étrenden (bár nem tudom, az övé az-e, végülis ehet rengeteg borsót, krumplit is). Hiszen neki még nőnie, fejlődnie és gyarapodnia kell.
Igazából csak a kislány anyukája tudná pontosan elmondani, miket ad neki enni és miért. Lehet, hogy minden fontos tápanyagot megkap (az elvi lehetőség megvan), lehet, hogy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!