Vegánok, vegetáriánusok, tapasztaltatok ilyen egészségügyi jelenséget az étrendváltás után? Mi történhetett velem a váltás utáni 3. héten?
Elöljáróban annyit, hogy március közepén lettem vegán.
Azelőtt elég sok állati eredetű ételt fogyasztottam. 17 éves koromra kialakult nálam az enyhe hipertónia, azaz enyhén magas vérnyomás (150/90)
Az életmódom elég stresszes volt, ehhez biztosan hozzájárult az is.
150-es vérnyomásnál, sokszor a fejem is megfájdult.
Az orvos vérnyomáscsökkentő gyógyszert írt fel, és a lelkemre kötötte, hogy ezt életem végéig szednem kell, különben 40 évesen hidegre tesznek.
Ekkor voltam 17, otthon hallani se akartak arról, hogy ennyi idősen már gyógyszert szedjek. Nem váltottuk ki, a hipertónia így kezeletlen maradt.
Idén tavasszal viszont főleg környezetvédelmi és részben egészségügyi okokból vegán lettem.
Talán csak 2 hibát követtem el: egyrészt elég egyhangú volt az étrendem, másrészt nagyon sok finomított szénhidrátot fogyasztottam, lásd fehér rizs, fehér kenyér zsemle stb.
Otthon anyám segített a főzésben, mivel a köret mindig úgyis vegan volt, azt ő készítette el az egész családnak, én csak a „feltétről” gondoskodtam. Sokszor ettem szójás ételeket, szejtánt, humuszt, fogyasztottam magvakat is. Ettem gyümölcsöket és zöldségeket is, de márciusban elég limitált volt a választék.
A lényeg: Az első két héten az elég egyhangú étkezésem ellenére, kisebb vérnyomáscsökkenést figyeltem meg, naponta 2x mértem, és 150-ről 140-re csökkent. 141-nél magasabb értéket azóta sem mértem..
Az első 2 hét tehát kisebb megkönnyebbülést hozott, de aztán jött a fekete leves: a következő héten végig elég fáradtnak éreztem magam, igazából csak reggel voltam friss, úgy tűnt, hogy délre már elfáradok. Energiám azért volt, nagyapámnak segítettem sárgarépát ültetni, szóval erőm azért volt, de a közérzetem valami rettenetes volt. Enyhe szédülést is éreztem, enyhe fejfájást, olyan volt mintha nem lenne talaj a lábam alatt. Ingerült is voltam, nem szívesen jártam el sehová.
Mivel a tünetektől megijedtem, elmentem vérvételre. A legrosszabbra számítottam, de mégsem lett rossz az eredmény. A bilirubin volt egyedül kicsit magas, a többi értékem mind jó volt. A háziorvos szerint csak túlaggódtam az egészet.
Jött az április, és ezek a tünetek pár nap alatt teljesen megszűntek, pedig az étrenden nem változtattam.
Áprilisba és május elején már nem éreztem magam rosszul, a vérnyomásomnál a 140-es érték állandósulni látszott.
Május végén viszont megjelentek a friss gyümölcsök, a feldolgozott szénhidrátokat igyekeztem részben gyümölcsökre lecserélni.
Hosszú gondolkodás után, eldöntöttem, hogy gabonákból csak teljes kiőrlésűeket fogyasztok, az olajokat és a fehér és barnacukrot elhagyom teljesen.
Kivitelezni nehéz volt, mert nagyon hozzászoktam a finom fehértésztás margarinos cukros péksütikhez, de végül találtam alternatívát, és így nem hiányoznak.
A cukros sütik helyett nyers vegán tortát eszek, ami gyümölcsökből készül, külön cukor nélkül.
Októberre ez megvalósult, és akkor jött a meglepetés: 134/84 lett a vérnyomásom, és nem érzem magam fáradtnak, több energiám van mint akár tavaly ilyenkor mindenevőként.
Azóta se értem, mi történt ezen a tavaszon, csak remélem, hogy nem térnek vissza soha többé azok a tünetek :D
Köszönöm annak aki elolvasta, annak még inkább köszönöm aki átélt hasonlót és ötlete is van, hogy ezt mi okozta.
A vérnyomásproblémáknak a leggyakoribb oka a krónikus dehidratáltság. Tavasszal emelkedik a hőmérséklet, ilyenkor az embernek hamarabb eszébe jut, hogy innia is kellene. Ha iszik, csökken a vérnyomás. Tadaaaam!
De ez nem jelenti azt, hogy nem a gluténtól (fehér kenyér) való megszabadulást ünnepelte így a szervezeted.
Vizeletem halvány színe alapján nem voltam dehidratált.. :) Nagyapám kertjében van kút, mindig arról szoktam inni, napi 3 litert ( csapvizet és szénsavas vizet nem szeretem)
Amúgy erre még mindenevőként kedtem el figyelni, de csak nagyon rövid távon hozott javulást.
Abban viszont biztosan igazad van, hogy a melegedés változtathat a közérzeten ésa folyadék igényen.
Nem nehéz rájönni, mitől tapasztaltál javulást: fehér liszt helyett teljes kiőrlésű gabonák, cukor helyett gyümölcsök, étolaj és margarin elhagyása, több zöldség, gyümölcs, olajos magok.
Az elején azért voltál fáradt, mert akkor még ettél finomlisztet, olajat és cukrot, viszont még nem szokta meg az emésztőrendszered az új ételeket (a bélflórának is kell idő, míg alkalmazkodik), tehát lehet, hogy azokból kevesebb tápanyaghoz jutottál. Lehetett vitaminhiány is a háttérben, tavasztól pl. többet voltál napon, így megszűnt a D-vitamin hiányod.
Miquel: a kérdező nem szabadult meg a gluténtól, hiszen még szejtánt is eszik.
a banán és sok másik gyümölcs is magas glikémiás indexü, még se okoz vércukor problémákat.gyümölcsök mondjuk rostosak, az pedig lassítja a felszívódást
minap olvastam egy tanulmányt erről, annyi volt a lényege, hogy ha az étrendünk szénhidrátokban gazdag, viszont zsírokban szegény, illetve nem tartalmaz finomított cukrot, akkor az nem növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásnak esélyét.
Viszont ha a finomított szénhidrát és a zsírfogyasztásunk is magas, akkor ez növeli legmarkánsabban a kialakulását.
Most néztem az intersparos mákos patkót:
50%-a szénhidrát, 40%-a zsír, 10%-a fehérje.
Nem csoda, hogy aki ilyeneken él annál kialakulhat.
Amiket leírtál azok az ún. tavaszi fáradtság tünetei. Télen lemerült a D vitamin raktárad, de a hiány megszűnéséhez erősebb UV mellett is kellhet pár hét, ezért tapasztaltad ezeket a jelenségeket márciusban. Ha a vérképed jó, akkor ennek nincs jelentősége.
" Most néztem az intersparos mákos patkót:
50%-a szénhidrát, 40%-a zsír, 10%-a fehérje.
Nem csoda, hogy aki ilyeneken él annál kialakulhat."
Azért ekkora a zsírtartalma, mert tele van margarinnal, és más hidrogénezett és finomított növényi zsírokkal. Mindemellett sajnos agyonra is cukrozzák. De amúgy ezekben a péksütikben nem a margarin vagy a cukor a legveszélyesebb, hanem a rengeteg E számú adalék.
Ha magas ch, és alacsony zsírtartalmú étrendet követsz akkor high carb vegan vagy :)
Kerüld a finomított ch-t (kivéve a fehér rizst, azzal nincsen baj), fogyassz sok gyümölcsöt, sok hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonákat, kölest, hajdinát stb és semmi gondod nem lesz a vércukor szinteddel.
Vegetáriánusként úgy érzem, hogy a nagy szénhidrát tartalmú ételek megviselik az emésztésem, a közérzetem. Pl Rántott zöldségeket, sült krumplit sem készítek olajban, hanem sütőben, így mikor olajos ételt (lángost) ettem, majdnem rosszul lettem. Margarint nem használok, csak vajat (tudom az nem vegán, de szerintem egészségesebb.
El lehet szokni bizonyos ételek összetételétől, és ha azt esszük, már nem esik olyan jól.
Alkalmi rossz közérzet, kicsi gyengeség érzet előfordul bárkivel. Lehet hogy aznap vagy előző nap olyat ettél, ami kibabrált a vércukroddal vagy a fizikai munkában fáradtál el. LEhetett tavaszi fáradtság.
" Vegetáriánusként úgy érzem, hogy a nagy szénhidrát tartalmú ételek megviselik az emésztésem, a közérzetem. Pl Rántott zöldségeket, sült krumplit sem készítek olajban, hanem sütőben, így mikor olajos ételt (lángost) ettem, majdnem rosszul lettem."
Az olajoknak a 100%-a zsír. Ha olaj nélkül készítesz valamit, akkor arányaiban a ch tartalma nagyobb lesz, a zsírtartalma kisebb.
Egyébként pedig a szénhidrát minősége sem mindegy..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!