Honann jött a glutén-mentes mánia?
Manapság egyre több helyen botlok bele, hogy "glutén meg mi minden mentes" változat is elérhető. Engem nem zavar, magamban meg véleményem erről a divathullámról, ha valaki követi, tegye. (persze az más, ha érzékeny/allergiás valaki ilyesmire,az kénytelen "mentes" dolgokat vásárolni)
Vak lennék, vagy tíz éve pl. ezekről semmit sem hallottam, ma meg a képedbe dörgölik, hogy"egyel minden menteset"(mondom, ha allergiás, az más!!)
"tíz éve pl. ezekről semmit sem hallottam"
És akkor komoly gondban is voltak a gluténérzékenyek, mert piszok nehéz volt megfelelően étkezniük. Ma viszont ehetnek kenyeret, süteményt, tésztát, ma már csak pénztárca kérdése.
Egyrészt sok gluténérzékeny van, másrészt elég sokan, orvosok is hangoztatják, hogy a glutén sokaknak nem tesz jót akkor sem, ha orvosilag nem érzékeny az ember, de összejön több faktor s betegséget okoz.
Én azért hagytam el, mert remekül megvagyok nélküle, akkor meg minek kockáztassak :D Aztán rájöttem, hogy a keményítőket is jobb, ha minimalizálom, egyszerűen így esik jobban.
Aztán manapság sokan mennek ételintolerancia tesztre. S rájönnek, hogy nekik voltaképpen nem jó a glutén az eredmények alapján. Maguktól nem vették észre, de így már kerülik.
Mindenfélét a képedbe dörgölnek, azt is, hogy egyél mindent. Tudod, hányszor olvastam ezen az oldalon is, hogy kötelező a hús és a cukor? Akasztottam már ki valakit azzal, hogy szinte semmi gabonát nem eszem. Sajna nincs elég tolerancia e téren, de ennek nem kell nagyon hatnia rád, te dönts és egyél, ahogy neked megfelel.
Mert jött a paleó mánia, és még a szódabikarbónát is gluténmentesnek árulták. Ma már nagyjából lecsengett, persze vannak, akik még pörögnek rajta, mert a kenyér látványától is szédülnek.
Most a vegánság a divat és az életerőegészség. Tudtommal.
Igenis DIVAT gluténmentesen étkezni. A legtöbben akik ezt teszik (instagram lányok) csak úgy csinálnak mintha gluténmentesen ennének, közbe azt sem tudják, hogy mibe van glutén. Attól, hogy megveszik a gluténmentes kekszeket, még másban, amiről fogalmuk sincs, hogy van benne, még lesz. Ezt pedig azért folytatják, mert azt hangoztatják, hogy a glutén hízlal, kiragyásodsz és felpuffadsz. Olyan nincs, hogy valaki egész életébe, 20-30 évig ette a péksütiket és hopp most azt mondja hirtelen magáról, hogy én gluténérzékeny vagyok :D:D:D Kabaré...
Nekem volt gimibe olyan évfolyamtársam, aki tényleg gluténérzékeny volt. Na pl. ő semmi gluténtartalmút nem ehetett és erre kiskorától nagyon ügyelt. Emlékszem mikor a meki bevezette a gluténmentes hambit, ő volt az első, aki beállt a sorba.
"Olyan nincs, hogy valaki egész életébe, 20-30 évig ette a péksütiket és hopp most azt mondja hirtelen magáról, hogy én gluténérzékeny vagyok"
De, van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!