Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A gluténérzékenyek ihatnak kávét?

A gluténérzékenyek ihatnak kávét?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy instant kávét nem javasolnak cöliákia esetén. De rendes babkávét? Csak mert olvastam, hogy a kávébab is kiválthat náluk allergiás reakcciót. Akkor viszont hogy létezhet egy csomó gluténmentes kávézó-cukrászda például Budapesten is?

2016. szept. 4. 19:24
 1/3 anonim válasza:

Létezik gluténmentes kávé elvileg.

De alapvetően:A glutén-antitestek reagálhatnak más ételekben,italokban található fehérjékre is, ugyanúgy, mintha gluténnel lenne dolguk, kiváltva ezzel a gyulladásos immunválaszt. Ha nem találsz gluténmentest akkor le kell mondani róla.

2016. szept. 5. 08:55
 2/3 Ikonstar ***** válasza:

A kávé gluténmentes, és nincs semmiféle bizonyított keresztreakció (az ugye allergiáknál jelentkezhet, de itt autoimmun betegségről van szó). A fő probléma az, hogy bármilyen tudatlan ember írogathat blogot, ezért terjednek az ilyen hamis információk is. A gluténnal szembeni autoimmun reakciót az eddigi ismeretek alapján csak a búza, a rozs, az árpa és egyeseknél a zab váltja ki, más nem, így minden ezzel ellentétes információ csak megalapozatlan handabanda.

A szemes kávé alapból gm, de az őrölt is az. Olvasd a csomagolást, és/vagy kérdezd meg e-mailben a gyártót és a forgalmazót, mennyire lehetséges a gluténszennyeződés a termékeik esetében. Az instant kávét is ihatják a gluténérzékenyek, de itt már jobban meg van a kockázat, hogy glutén is keveredhet a tasakba. Vannak gyártók (márkát nem írok, mert bármikor változtathatnak a cégek), akik vállalják a gluténmentességet. Nézd meg a honlapokat, levelezz, olvasgass!

2016. szept. 5. 09:38
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Őszintén szólva igen sokat olvasok dietetika témakörben, több nyelven is. De sajnos egymásnak ellentmondó cikkek, kutatási eredmények jelennek meg hétről hétre, már nem tudom, kinek higgyek. Pedig fontos lenne, mert én ugyan nem vagyok cöliákiás, legalábbis nem tudok róla, de szeretnék egy gluténmentes kávézót nyitni.

2016. szept. 5. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!