Lisztérzékenyek és laktózérzékenyek milyen alkoholokat ihatnak? Martinit hallottam, de állítólag nem mindegy melyik fajtája?
Mindegy, hogy melyik fajtája, az összetevők jellege egyezik.
Glutén csak a sörökben (illetve egyéb erjesztett malátás italokban) jellemző, laktóz pedig a nem átlátszó likőrökben (tejszínlikőr, tojáslikőr, csokilikőr, stb.). Egyes további likőröknél, boroknál és vermutoknál (Martini) is előfordulhat, hogy tejjel vagy gluténnel derítették, de ez aránylag ritka.
A tiszta párlatokban sem laktóz, sem glutén nincs (a gabonapárlatokban sem [vodka, whisky]), mivel ezek nem illékony anyagok. A whiskyknél és egyéb barna párlatoknál van valami halvány esély rá, hogy a bennük lévő karamellt kukoricaszirupból készítették, de ilyenkor a gluténtartalom elvileg elhanyagolható, másrészt az amerikai whiskykben (pl. Jim Beam, Jack Daniel's) nincs hozzáadott karamell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!