Szeretnék mindent tudni a böjtről a húskihagyásosról! Meddig kell csinálni, mivan ak ha vki egy kis húst mégis eszik? Stb
Ez CSAK vallási okoból lehet indokolt.
(Én nem vagyok vallásos, nem tartom kötelezönek, de imserem az elöírásokat, ezért kérek mindenkit, ne abba kössön bele, hogy ez vallási elöírás és van-e értelme vagy sem, a kérdezö nem erre kiváncsi és nem ez a téma.)
Ez esetben hamvazó szerdától húsvét (innen a név is) vasárnapig semmilyen húst nem szabad(na) enni, illetve zsírt, vajat sem szabad(na) használni. Viszont a hal, hód, böjti réce nem számít húsnak különféle indoklásokkal, ezeket szabad ilyenkor is fogyasztani.
Ha valaki nem tartja be a böjtöt, akkor azzal kisebb bünt követ le, amit vagy meggyón (katolikusoknák) vagy megbánja (az egyéb felekezeteknél) - de semmi egyéb következménye sem lesz.
A böjtöt 16 éves kor alatt, 60 éves kor felett és terhes nök esetében nem kötelezö tartani, ök nek követnek el bünt, ha akár napi szinten is fogyasztanak húsokat.
Ha böjtszerűen akarod elhagyni akkor a legtöbb vallás 1-2 hónap teljes húselhagyást javasol méregtelenítés céljából évente. Legalább is az egészségügyi háttere, a vallási köntös persze más.
Ha végleg elhagyod a húst az nyilván több egészségügyi előnnyel jár, de ez más kérdés.
A fiam biológus. Lassan két éve átállított minket az alábbi étkezési technikára. Naponta 9 órát ehetünk/eszünk. A kieső 15 órában csak vizet fogyasztunk. Majd eltelt két év és most előállt azzal, hogy Amerikában van egy kutató csoport, ahol a böjt jelentőségét vizsgálják. Kiderült, hogy nagyon jó a heti egy böjt nap - de itt csak vizet fogyasztanak a böjt ideje alatt. Én nem tudom elmondani, hogy miért jó, de higgyétek el, órákon át ecsetelte a böjt hasznát és működését. Hogy minden kultúrában ott van a böjt, csak leszoktunk róla. Hogy a böjtösök között nincs allergiás, nincs, rákos, nincs alzheimeres, és még sorolhatnám. Ma van a 4-edik böjt napom. azaz négy hete vezettük be a böjtöt. Jól érzem magam. Gyógyszert eddig sem szedtem, remélem ez után sem fogok.
Na és a kérdésre visszatérve. Ennek a kutató csoportnak volt/van egy kísérleti embere, aki önmagától bevállalta a teljes böjtöt. Tette a dolgát, nem a kórházban feküdt, hetente egyszer elment a kutatókhoz vérvételre, ott adtak neki mindenféle nyomelemeket, meg vitamínókat és a lényeg, hogy egy év 14 napig böjtölt a koma, csak vízen. 160 kilóról lefogyott 77 kilóra. A böjtöt azért hagyta abba, mert elérte azt a súlyt, amit szeretett volna. Ekkor már konditermezett. A testén nem látszott meg, hogy valamikor 160 kiló volt. Na igen, 33 évesen, talán még visszafordítható vmi. :)
A kérdésem, hogy mi a célod a húskihagyásokkal? Mit szeretnél megelőzni? Mi az oka a kérdésednek. Mert a vegások is húskihagyók. És van aki azért néha megeszik egy kis halat, vagy csirkét.
Ha a cél tiszta, akkor tudunk jó választ adni :) Nekem meggyőződésem, hogy jó a böjt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!