Ha valaki teheti, megengetheti magának vegyen inkább bio ételeket mindenből?
Mitől bio a bio?
Attól, hogy nem szintetikus, vagy pedig, hogy -állítolag!- vegyszermentes?
Azért ide nem túl sok értelmes hozzászólás érkezett. Igazából sose fogom megérteni, hogy mi a fenének ír valaki a gyakorikérdésekre választ olyan témakörben, amihez nemhogy nem ért, de annyira se érdekli, hogy 5 perc alatt utánajárjon.
Konkrétan a biomézről tudok nyilatkozni. A bioméhészek szigorú szabályrendszernek vannak alárendelve, ami például olyasmit foglal magában hogy nem lehet antibiotikumokkal etetni a méheket, vagy hogy nem lehet műanyag kaptáralkatrészeket vagy anyarácsot alkalmazni (hogy csak néhány általános példát említsek). (Nyilvánvalóan káros vegyszereket sem, de azokat egyrészt épeszű méhész amúgy sem használ, másrészt ha valamiről bebizonyosodik - márpedig ha az, akkor bebizonyosodik - , hogy káros, akkor egyébként is kivonják a forgalomból, szóval esélye sem nagyon lenne rá senkinek.) A cél tehát elsősorban nem az, hogy ne érintkezzen ilyen szerekkel a fogyasztó, hanem hogy
1. olyan terméket fogyasszon, amely a közvéleményben nem károsként szereplő, de hosszútávon annak minősülő szermaradványoktól mentes, mint például a mindenféle antibiotikum,
2. olyan terméket fogyasszon, amelyet a lehető legtermészetközelibb, a természetet a lehető legkevésbé meggyalázó és az állatoknak a (jövedelmezőség és a gazdaságosság által szabott ésszerű keretek között) maximális életszínvonalat nyújtó eljárással állítottak elő.
Hasonló alapelvek érvényesülnek a többi mezőgazdasági termék esetében is, nyilván más feltételekkel.
Ez persze nem jelenti azt egyáltalán hogy gazdaságosabb valamilyen rejtett paraméterek miatt a bio-t venni, vagy hogy jelentős pozitív élettani hatásai lennének. Azok vesznek/vegyenek, akik egyrészt megengedhetik maguknak, másrészt pedig magukénak érzik valamilyen szinten a fenti nézeteket.
Egyébként pedig csak onnan érdemes bio élelmiszert venni, ahol biztosan tudod hogy az is. A mezőgazdaság jövedelmezősége amúgy sem túl nagy, különösen itthon nem, mindenki azzal keres több pénzt, amivel tud (Mészáros Lőrinc után szabadon).
Ha teheti és megengeDheti magának, akkor persze, vegyen.
Értelme pont annyi van, mint a 600 forintos "márkás" csomagolásút előnyben részesíteni a 200 forintos "sajátmárkás" helyett, amit ugyanott, ugyanúgy gyártottak, csak a csomagolás színe más.
Bármennyire is elképesztő de léteznek bio termékek, amik nem csak azért azok mert rájuk van írva.
Aki tisztában van valamennyire a táplálkozást tudománnyal és az élelmiszer iparral ( ilyen emberekkel vagyok körülvéve munkámból adódóan) az bizony ha teheti mindenből bio-t vesz...egy hétköznapi ember el sem tudja képzelni mennyi szemetet visz be a szervezetébe akarva-akaratlanul is az ember.
Pl. kevesen tudják de növényvédőszer maradványok ma már szinte mindenkiben vannak (nem is kis számban) és ez nagyon sok mindenre hatással van (allergia,ekcéma...sorolhatnám)
Sajnos Magyarországon ez még nagyon gyerekcipőben jár,ami az itteni kommentekből is tökéletesen látszik...konkrétan sokan el sem hiszik,hogy a BIO az nem csak egy jól megkomponált marketing 3 betű mögött.
A bio termékek sem tökéletesek de ha valaki megteheti,hogy válasszon akkor nem kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!