Ti már gondolkodtok rajta, milyen savanyúságokat, befőtteket, dzsemeket raktok el a nyáron vagy még túl korai?
Mi ültetünk uborkát, paprikát, paradicsomot, borsót, babot, újhagymát, hagymát, karfiolt, karalábét. Leveszöldséget nem, mert az tavaly se volt jó. Ill cukkinit, patiszont.
Szeretnék kb 10 üveg csalamádét, kb 10 üveg apró uborkát és lehetőség szerint kovászos uborkát.
Van dobálós receptem is.
Gyümölcsökből pedig aminek szezonja lesz, abból minimális mennyiséget elrakni pl, ha olcsó az eper, venni úgy, hogy enni is legyen, joghurtba meg eperdzsemnek 2 üveggel és ezt minden gyümölcsből még a sütőtökből is állítólag olyan az íze a dzsemnek belőle, mint a narancsnak.
Mindig mikor eszünk valamelyikből mondjuk ilyet csinálunk most.
Gyümifa vásárlást is tervezünk, naspolya mandula és sárgabarackot.
Nem kell gondolkodni, ami a kertben terem gyümölcs s nem esszük meg, azt elrakom, ha lesz a szokásos háznál paradicsom idén, akkor azt is (nekem kevés terem, alig van pár tenyérnyi veteményesem), némi lecsó, padlizsánkrém...
Venni meggyet fogok, arra rájöttem, hogy nem volt jó ötlet kihagyni s 2 kisebb fa kevés.
Szilvát is vennem kell, sosem tettem még el, de túl egyedi ízű, kell.
Lekvár, befőtt terén vagy elteszem vagy nem eszem, mivel nem eszem cukrot s amúgyis, még a (mellesleg cukorbeteg) rokonom felezett cukormennyiségű lekvárját sem vagyunk képesek megenni, iszonyatosan édes. Én a min. 95% gyümölcstartalmú lekvárt szeretem, a befőttjeim 100%-osak, bár a barackot általában még édesítenem kell utólag, az túl savas.
Erjesztett savanyúságot sosem sikerült készítenem, így azt nem rakok el. Másféle savanyúságot pedig simán készítek tél közepén is, fejeskáposztából vagy céklából.
Úgyhogy főleg gyümölcsök vannak a szekrények tetején most is, főleg barack.
Én tuti cukkinit fogok lereszelni, fagyóba eltenni, mert télen nagyon hiányoltam. Karikázni is fogom, hogy tudjuk rantani meg vekony karikára szelni, rakottasnak.
Paradicsomból, paprikából lecsó ill meghagyok egy ketchupos üveget, hogy abba legyen egy üveg házi ketchup.
Paprikából, uborkából csalamádé, vegyes-vágott, azokból sok fogy. Dobálósba minden. A dzsemeket csak ki akarom próbálni pici csattos üvegekbe mindenféle gyümölcsből kettővel max. Lekvárosak mi se vagyunk, de tanulság, hogy mindig akkor kell vmi, mikor nincs, így inkább lesz idén mindenből minden. Tavaly még kezdők voltunk, emlékszem annyira felhalmozódott a paprika, paradicsom, hogy két napig folyamatosan raktuk el a lecsót két nappalos és két éjszakás műszak között...:D De egy emlék marad. Ja meg majd ősszel a hordós káposzta :))
Uborka, csalamádé, gyöngyhagyma, káposztával töltött paprika, cserépedénybe almapaprika, karfiol, gyöngyhagyma, zöld paradicsom vegyesen, cserépedénybe savanyúkáposzta.
Birsalma sajt, édes és erős paprikalekvár
Barack, szeder, szilva, szeder/szilva lekvár. Befőttnek őszibarack, sárgabarack, körte, szilva, cseresznye, meggy.
Birsalma sajt, édes és erős paprikalekvár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!