Tudnátok valamit ajánlani a kávé helyett, amivel szintén túlélem a korai "hulla vagyok" állapotot, és valamivel egészségesebb is?
A kérdésed alapján komoly félreértésekbe estél.
Teljesen mindegy, hogy milyen serkentővel akarod áthidalni a reggeli fáradtságot, az úgysem lesz egészségesebb a kávénál. Nem maga a kávéfogyasztás egészségtelen, úgyhogy nyugodtan maradj annál, illetve ha az ízével van bajod, akkor válts egyéb koffeinforrásra (pl. tea vagy koffeintabletta).
Ha magát a reggeli fáradtságot akarod megszüntetni, akkor viszont serkentők helyett az okaival kell foglalkoznod, amik jellemzően a következők:
– maga a koffeinfüggőség (ha szombat reggeltől leteszed, hétfőn már új ember lehetsz)
– kevés és/vagy rendszertelen alvás (csak akkor tudsz minden reggel friss lenni, ha minden nap kb. ugyanakkor kelsz és fekszel).
– kiegyensúlyozatlan táplálkozás (pl. vitaminhiány)
Ez nehezen fog menni.
A kávéban van egy csomó antioxidáns, ami nagyon egészséges, úgyhogy szerintem megtaláltad, amit kerestél.
Van még a mate tea, ami egészséges ugyan, de közel se pörget annyira.
Meg vannak az amfetaminok, ami meg pörget, csak nem túl egészséges.
Az már egész más, ha nem serkentőnek használod... Rég elhagytam volna a kávét, ha serkentene, az nem természetes, de rám nem hat, arra a citrom jó nekem.
Nehéz dolog. Csak a kávénak van kávéíze, sajna, én sem tudtam még szakítani vele, pedig nem tartom ideálisnak, bekavar az emésztésbe, állítólag a magnéziumhiánnyal is összefügg egyes embereknél (az étrendem miatt erre nekem figyelnem kell s lehet, hogy ilyen vagyok)... De nem könnyű. A kakaót is kedvelem, de az más és örülök, hogy alacsonyan van ma már a csokivágyam, veszélyes lenne újra behozni, így se könnyű fogynom.
Néha gyömbéres tojástejet iszom a kávés tojástej helyett, de ez másoknak miért is segítene? S ott a tea, amit ugyanúgy szeretek és ugyanúgy nem élénkít, de persze teljesen más.
Ha valaki tejeskávét iszik (tágan értelmezve a tej fogalmát... én kókusztejet, máktejet és tojástejet használok, a kávét nem tudom üresen inni. édesítés nem kell, azt már leépítettem), annak a fahéjas és karamellás italok is alternatívát jelenthetnek.
S persze akarni kell a változást, lagymatag motivációval nem épül le egy makacs, régi szokás... :( Én nem tartom kifejezetten egészségtelennek a kávét, így az egészségtudatosságom nem segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!