A gulyás hogy nem vált más népek gasztronómiájának részéve mikor viszonylag egyszerű a receptje?
Figyelt kérdés
2016. jún. 20. 20:33
1/12 anonim válasza:
Csakhogy Európában szinte kizárólag itt volt jelentős marhatenyésztés.
2/12 A kérdező kommentje:
most ha eltekintünk attól hogy kizárólag marha...a jelleg, összetétel, régen is kísérleteztek receptekkel, főutek össze ami volt
2016. jún. 20. 20:48
3/12 A kérdező kommentje:
*főztek
2016. jún. 20. 20:48
4/12 anonim válasza:
Hasonló recept gyakorlatilag mindenhol elöfordul, csak más néven. (pl. Eintopf, Stew)
5/12 anonim válasza:
Svájcban jelentősebb volt és ma is az a marhatenyésztés. A túrós csusza is csak magyar étel, annak még egyszerűbb a receptje.
6/12 anonim válasza:
Minden nemzet készít a gulyáshoz hasonló ételt, max pár részletben és a nevében tér el. Pl egyedi a fűszerezés és a hús is lehet más-más, de ilyen kaja van mindenhol. Bár az én külföldi ismerőseim esküsznek rá, hogy a magyar mindközül a legzsírosabb, nagyon szeretik :)
7/12 anonim válasza:
Ha a gulyás lényege a kisebb darabokra vágott hús, zöldségek és füszerek összefözve sürü levesszerüre, akkor ez a legtöbb helyen megvan, csak más néven, másféle húsból és más füszerekkel.
8/12 anonim válasza:
Nem az egyszerusegen mulik szerintem egy etel letjogosultsaga. Minden nepnek mas etelei vannak, azok amik az o hagyomanyukban kiforrot. Nalhnk van egy ilyen a gulyasok hagyomanya, de van olyan is hogy csikostokany(majdnem betyartokanyt irtam:D). Olyat se talalsz mashol, mert csikos csak nalunk vannak pedig rem egyszerunek tunik a recept, rottyantot hus megborsozva. De hafy mondjak egy egyszeru peldat arra, amikor az egyszeruseg tobb helyen is meg tud nyilvanulni ezelek formajaban, peldaul a spagetti es hasonlo tesztak kinaban es olaszorszagban is eredetiek, vagy a baratfule, dereje is megtalalhato mashol is. Teny... hogy az alfoldon elterjedt a paprikatermesztes, a paprika bejovetelevel ami jellegzetes izvilagot alapozott meg eteleinknek, mint a gulyaslevesnel, egy kiforrott etel..remelem tudtunk neked segiteni. :)
9/12 anonim válasza:
Feltételezve, hogy a gulyáslevesről beszélsz azért, mert ez a ránk jellemző levesmánia nem annyira elterjedt a régión kívül. Meg a zsír-hagyma-fűszerpaprika szentháromság is csak ránk jellemző.
10/12 anonim válasza:
A szarvasmarha rideg-tartása régről, tavasszal kihajtották őket egy-két gulyással (őrzővel), és tavaszig vissza sem mentek. Amit ők a bográcsban odakint össze tudtak rakni, mert ugye csak egy tűzhelyük, egy főző edényük volt, és ha nem akarták örökké a marha-pörköltet enni, hát jött az ötlet: hígítsuk fel, és mindent bele ami van: krumplit, tésztát...
Így lett a gulyás(leves!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!