A kókuszzsírral készült étel laktatóbb, mint mondjuk a teavajjal készített? Mik a tapasztalataitok a kókuszzsírral kapcsolatban?
Nem laktat jobban, de cserében igen egészségtelen. Míg a vaj 60%-bsn tartalmaz telített zsírsavakat, addigy a kókuszzsír több mint 90%ban, ami igen magas, még a disznózsírnál is rosszabb arányú.
Emellett transzzsírokat és hidrogénezett növényi zsírokat is tartalmaz, amik erősen rákkeltőek.
Gyakorlatilag egy méreg :(
2-es, a disznózsírban kevesebb telített zsírsav van, mint a vajban!
Zsírsav Család Százalék
Palmitinsav telített 25-28
Sztearinsav telített 12-14
Mirisztinsav telített 1
Olajsav egyszeresen telítetlen ω-9 44-47
Palmitolajsav egyszeresen telítetlen Δ-9 3
Linolsav többszörösen telítetlen ω-6 6-10
A kókuszzsírnál nincs rosszabb, viszont a legkönnyebben emészthető. Ezt keverik össze azzal, hogy egészséges. :)
A legegészségesebb az állati zsiradék, és természetesen a legnehezebben emészthető.
A napraforgóolaj és tsai vannak középen.
Nem laktat jobban, ha ugyanannyi zsírt jelent, mint a felhasznált vaj.
A vaj finomabb és drágább, a kókuszzsírról pedig olvashatsz egy csomót. A telítetlen zsírokkal nincs baj, de én nem győzködök senkit, ráadásul a kókuszzsír közepes lánchosszúságú, ami előnyös, nem lesz belőle transzzsír ésatöbbi. A gyk-sok valamiért ugyanúgy fújnak rá, mint a paleo étrendre, viszont a külföldi fórumokon s persze sok magyar helyen is igencsak odavannak érte, legalábbis ahol járok (nem paleósok). Persze a kókuszzsírok sem egyformák, a hidrogénezettet nagy ívben kerülni kell, az extra szűz pedig egészen más műfaj lehet, arra nekem nem telik, de nincs is rá szükségem :)
Én keveset használok, mert szálkásítok és a zsírbevitelemet telített állatira alapozom (akad növényi is azért) s így is rengeteg kókuszt használok, mert szeretem, támogassuk már a helyi termelőket is...
Roppant egészségtudatos is vagyok, rengeteget teszek az egészségemért, már alig eszem meg valamit, ennél többet nem tudok tenni, az már igen egészségtelen is lenne.
A kókuszzsírnál jobb opcióm nincs, de nem is kell. Mivel tudós nem vagyok, maximum mások sokéves tapasztalataira s véleményére támaszkodhatok, ami alapján a kókuszzsír igen jó. Az étolajnál mindenképpen jobb, s még abba sem haltam benne anno.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!