Hogy lehet megenni a birkát? Aki szereti, nem zavarja ez a fura mellékíz?
3 évtizedig elvoltam úgy, hogy soha életemben nem ettem birkahúst. Tegnap viszont egy rendezvényen birkapörköltet etettek velem. Jó, gondoltam megkóstolom, hiszen nem tudom milyen, soha nem ettem még.
Hát én pár falat után szó szerint rosszul lettem tőle. Konkréten birkatrágya szaghoz hasonló erős mellékíze volt. Ennek ilyennek kell lennie, vagy csak az elkészítés során rontottak el valamit?
Aki szereti a birkát, az nagyon dicsérte, hogy ez elsőosztályú és Karcagra lehetne vele menni birkafőző versenyre.
Mindenesetre én egy életre megutáltam a birkahús ízét.
Az biztos, hogy semmi máshoz nem hasonlítható! :)
Ennyire erős trágyaízét egyik húsnak se éreztem még. Azt hallottam én is hogy a nem herélt disznó kanoknak is rossz a húsuk, de még soha nem kóstoltam. De ezek után nem is szeretném.
Nagyon rossz volt ez a birka. Még most is émelygek, ha csak rágondolok. Persze mindenkinek más az ízlése. Akinek ízlik, egye nyugodtam. Én valahogy soha nem fogom megszeretni. :)
Ízlések és pofonok. Neked nem jön be, másnak igen. Én pl a most sláger medvehagymát nem szeretem.
Én sokszor ettem birkapörköltet, mi és itt a környéken profin tudják megfőzni, nagy bográcsban, sose éreztem birkatrágya szagát, ellenben finom illatokat. Talán ha sok fattyút hagynak a húson akkor érezni jobban ilyen birka ízt, de azt jól ki lehet szedni belőle és ha jól át van mosva a hús nem szabad érezni fura szagot.
Nagyon meglehet, hogy előtte nem szedték le róla a birka faggyút, az bizony ad neki egy olyan ízt, amelyet valóban nagyon sokan nem szeretnek. Én sem!
Másrészt mellette, mivel valóban jellegzetes birka íze van, (mint pl. a vadakon is érződik, hogy "vadhús"), éppen ezért a birka pörköltbe egy maréknyi fokhagymát is szoktak belefőzni, ami tompítja ezt az erős mellékízt.
Ha így van előkészítve, így van elkészítve,... én is imádom a birka-pörköltet. Faggyúval és erős mellékízzel én sem szeretem!
Ez is nagy bográcsban lett főzve szabad tűzön 140 emberre. Aki már evett ilyet, azt mondta, hogy ezen egy szem faggyú nem volt és hogy elsőosztályú módon lett elkészítve.
Én nem tudom, mert ehhez nincs összehasonlítási alapom. De lehet hogy olyan mondta aki amúgy is szereti a birka ízt, ezért fel se tűnt neki.
Pacalt se ettem még. :) A medvehagymát én se szeretem.
"Konkréten birkatrágya szaghoz hasonló erős mellékíze volt."
Hogy lehet egy íz egy szaghoz hasonló?
Egyébként ízlésről nem sok értelme van kérdést kiírni.
Szerintem.
Akár a marhapörkölt, akár a birkapörkölt, ha egy tányérnyit kiszedel, és percek alatt "elkezd beledermedni" a tányérodba, vagyis a tányér szélénél levő pörkölt gyorsan hűl... biztos, hogy rajta maradt a faggyú!!!!
Nem kell annak az ízét érezned, ebből már tudni lehet, hogy szépen előkészítették-e a husit, mielőtt feltették főni, vagy csak elnagyolták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!