Mit szoktatok enni?
Mit?? Főzök otthon. Általában 2 napra és felváltva a férjemmel, így egy héten nem sokat kell vele foglalkozni.
Ma és tegnap kuszkusz volt aszalt paradicsomos, tejszínes, parmezános, fokhagymás cukkiniraguval, kb. 10 perc volt az elkészítése.
A hétvégén füstölt sajtos brokkolikrémleves, gombás rizottó volt, szintén kb. 20-30 perc a kettő elkészítése együtt
Holnap zöldségekkel töltött héjában sült krumpli lesz salátával, ez mondjuk több ideig van a sütőben de kb. 10 perc amíg felvágom és megtöltöm + elkészítem a salit, úgyhogy nem egy nagy munka.
rengeteg olyan étel van, ami minimális erőfeszítéssel előállítható. Akár nagyobb adagokat is főzhetsz és fagyaszthatsz el, hogy amikor nincs kedved, legyen mit elővenni. Nálunk pl. krémleves szinte mindig van eltéve. De nem gond néha rendelni vagy rendes étterembe menni sem. De a heti gyorséttermezést nem tudom megérteni.
Arra a kérdésedre én is válaszoltam ( #30).
Hétvégére főzünk/ sütünk. Főzeléket, káposztás ételeket, csirkét, halat, néha durum-tésztát, leveseket.
Hétköznap reggelre salátákat, 1-2 szelet diétás toast kenyérből pirítóst hallal, kagylóval, zsírszegény túróból készült pirítóssal, padlizsánkrémmel..., vagy melegszendvicset. Ebédre párolt zöldség, csicsóka, kuszkusz, gersli - sütőben sült húsokkal, töltött gombával, gombapörkölttel.
Vacsorára gyümölcs, Abonett kenyér sovány sajttal, gépsonkával...
Ezek csak pld.-k, de kb. ez a stílus.
Ha beülök egy-egy kifőzdébe, akkor sokszor eszek főzeléket feltét nélkül, vagy Stefánia vagdalttal, főtt tojással; leveseket; de akár egy-egy pacal/ zúzapörkölt főtt krumplival, székelykáposzta, időnként egy kínai kajálda ( pld. szerzetesek eledele).
Imádok főzni, de ha te nem, akkor rendelhetsz/ vehetsz egészséges dolgokat is. Pl rendszeres ebéd házhoz szállításnál én biztos zöldséges ételt választanék a pörkölt helyet, vagy gyrost vennék a mekis burgert helyett, vagy beülnék egy kifőzdébe egy főzelékre...
Eddig volt a válasz, a többit nem kell elolvasni :-D előjött az exhibicionista énem :-D
illetve így volt régebben is. Most (egy éve) etikai okokból vegán vagyok (semmi állati eredetűt nem eszem), ez kicsit speciális, de igyekszem mindenre kiterjedő leírást adni.
A reggeli is fontos: nálunk zabkása és zöld turmix felváltva, néha szendvics vagy péksüti vagy müzli. Rengeteg (min két liter) víz egy napra.
Otthon én átgondoltan főzök, főleg a napirendemhez igazítva: vasárnap este elkészítem a hétfő-keddi ételt, általában krumpli, zöldség, + fehérje (nálunk bab, lencse, tofu, gomba, de persze lehet csirke, tojás, túró, pulyka is). Ez viszonylag több időt igényel, de két napig remekül eláll. Persze minden héten más zöldséggel, más ízvilág (most mexikói rakott krumpli volt). Ezt hol ebédre, hol vacsira esszük munkától függően, de kedd este fogy el.
Szerdán ebédre szendvics vagy nyers zöldség-gyümölcs, esteleg péksüti van, a vacsi meleg kaja, gyorsan összedobott tészta + szósz (paradicsom/ spenót/ egy csomag fagyasztott zöldség/ konzerv vagy már hétvégén lefőzött hüvelyes).
Csütörtökön rövid napom van, utána piac, ott szerzünk friss zöldségeket, az a kései ebéd, vacsira pedig friss zöldségekből főzök főzeléket, ez a pénteki ebéd is. Feltétnek nálunk gabonafasírt, tócsni, sült zöldség, babos vagdalt, szejtán, pogácsa... egészségesnek mondható még persze a sovány hús, tojás, sajt stb. is.
Péntek este gyakran lazulás van, ilyenkor éttermezünk, pizzázunk, vagy csak bedobok egy egész zacskó fagyasztott krumplit a sütőbe, és azt esszük tonnányi ketchuppal, esetleg gyorsfagyasztott szilvás gombóc, ilyesmi. Közben társasozunk vagy beszélgetünk, esetleg átjönnek a haverok :-) ezért nem csinálok semmi megerőltetőt.
Szombaton aztán kedvtől függően akár az egész délelőttöt a konyhában töltöm, sütit sütök, levest főzök, hosszabb törődést igénylő másodikkal, (pörkölt és nokedli, rántott "hús", a főétel mellé bonyi köret, külön saláta) közben a párom is segít, jó program, bár ahogy jön a jó idő, ebből bizony pikniket fogunk csinálni hamarosan.
Vasárnap ebédre a szombati kaja, sőt, gyakran vacsira is jut, aztán este meg készülök elő a jövő hétre.
Az egészséges étkezésben fontos a változatosság, és hogy tud, mire van szüksége a szervezetednek. Mindenevőként ez kicsit egyszerűbb, de azért úgy is el lehet szúrni (pl heti három mekivel ;-) ), én azt javasolnám, hogy elsőként fogyassz sok és sokféle (akár nyers) zöldséget és gyümölcsöt, ha aggódsz a táplálkozásod miatt. Emellett mértékkel bármi belefér, a gyors kaja is, de azért jobb, ha a nagyon zsíros ételeket és a finomított szénhidrátot (fehér liszt, cukor) csökkented.
Tegnap pl. húslevest cérnametélttel, riszt + rántott csirkecombot + ketchupot . Este meg ettem grill csirke maradékot szombatról .
:D A változatosság kedvéért ma csirkepörkölt volt rövid cső tésztával, nemrég ettem egy szelet francia habos tortát, ja és délután egy pékségből való sajtos jó nagy, hosszú kifli szerűséget .
Leginkább tojást és zöldséget, sokféle formában. Ma pl. zöldséges és sima rántottát, tükörtojást, tojástejet, tojásos sült káposztát és csokikrémes piskótát ettem s azért még mást is, de hasonló stílusban.
A párom rizst és csilisbabot evett (a rizst simán és édességként).
Gyakran eszünk zöldségfasírtokat vagy zöldségurryt, jó ételek azok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!