Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Erősen kopott teflonedényből...

Erősen kopott teflonedényből enni évek óta mennyire káros?

Figyelt kérdés
Annyira kopott, hogy konkrétan már több fémszínű rész látszik az edény alján és oldalán mint a fekete teflon. Ezer éve ebben (is) főz édesanyám. Amint megtudtam, dobtam is ki a serpenyőket együtt és vettem újakat. Tudom, h rákkeltő már az is ha csak kis sérülés van az edényen, erről meg szinte teljesen le van kopva a bevonat.
2016. jan. 31. 15:51
 1/9 anonim ***** válasza:
Én most láttam német dokun,nem tudom mennyire igaz,hogy mégsem rákkeltő, csak hamar letapad benne minden.
2016. jan. 31. 16:15
 2/9 anonim ***** válasza:

Szíved joga edényt kidobálni, de az ok nem biztos hyogy igaz.

Teflon bevonatú edények úgy 30 éve vannak, előtte mit gondolsz miben főztek? Ettől még lehetne persze az alumínium rákkeltő, de ne terjessz tévhiteket.

[link]

2016. jan. 31. 16:48
 3/9 A kérdező kommentje:
Félre értettél vmit kedves második. Én nem azt mondtam, hogy a teflon rossz, vagy önmagában rákot okoz. Hiszen most is újat vettem. Azt mondtam, hogy az edény aminek a teflonbevonata már félig hiányzik, és így van használva már legalább 5 éve, nem biztos, hogy egészséges. Nem terjesztek amúgy meg semmit. Olvastam már ez a cikket, köszönöm.
2016. jan. 31. 17:14
 4/9 anonim ***** válasza:

Elnézést, ha félreértettem, de a godolatmenetem a következő:

A teflon ugye nem káros, ha lekopik az alumíniumedényről, amit bevontak vele, akkor az étel alumíniummal érintkezik.

Sem a teflonbevonat, sem az alumíniumedény nem káros.

Akkor??

2016. jan. 31. 17:24
 5/9 anonim ***** válasza:
A szintetikus dolgok károsak , műa-ok többnyire kőolajszármazékok . Akkor is árt ha új vagy kopott , inkább porcelán bevonatút vegyél .
2016. jan. 31. 17:45
 6/9 A kérdező kommentje:

Maga a teflon alapja tetra-fluor-etilén, ami kis mértékben rákkeltő, bár ez hanyagolható.

A PFOA azaz perfluoroktánsav a teflon gyártása során keletkezik, mérgező/rákkeltő anyag és a bevonatból hő hatására fel is szabadul belőle vmennyi. Ez főként akkor veszélyes ha sérült a bevonat illetve 260C fok felett.

Utolsó sajnos nekem a kerámia, márvány stb. bevonatú serpenyők, edények nem jöttek be. Most rozsdamentes acél, régebbi zománcozott és üvegedényeim vannak. Illetve egy darab Tefal teflon, amit igyekszek nem felsérteni.

2016. jan. 31. 19:35
 7/9 anonim válasza:
Dobd ki! Itt minden le van írva rendesen, magyarázattal: [link]
2016. febr. 19. 12:25
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi már olvastam ezt a blogot.
2016. febr. 21. 18:54
 9/9 anonim válasza:
Szia! Anyudnak nem lett baja? Anyosomnal is most lattam ilyen edényeket 😞
2023. febr. 26. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!