Van olyan menzakoszt, amit nagyon utáltatok? Mit gondoltok a sulis menzáról?
Ha igen, miért? :D
Nálam a csimbókos pörkölt vezeti a sort, de nem értem, hogy ilyen cafatokat, amiket még a disznó sem eszik meg, miért kell "felvásárolni" a hússal együtt, majd ráb¤szni a pörkölttel a főzelékre. Soha nem ette meg senki, undorító volt, szerintem pislogott is, mégis rátették. Persze utána panaszkodtak, hogy a gyerekek sosem eszik meg a húst, de könyörgöm....az ilyen konyhásnénik megennék azt a vállalhatatlan cafrangos moslékot? Gondolom nem.
Oké, hogy kevés a pénz, de miért kell akkor az ilyen mócsingokat megvenni? Ezt simán kispórolhatnák...
Egyszer ráharaptam véletlen az egyik ilyen rágós mócsingra. Azóta nem bírok az ilyen pörköltes főzelékekre nézni :D
Nektek van rossz emléketek? Vagy rossz konyhásnéni?:))
22/L
Sz@rrá sózott krumplifőzelék
Szalvéta vékonyságú asztallap keménységű rántott hús
Meleg és ehetetlen gyümölcslevesféleség
Elégetett fasírozott
Csimbókos ehetetlen pörkölt a sz@rrásózott főzeléken
Fehér színű borsófőzelék
Zöldségleves rágógumi állagú húsdarabokkal
Összeaszott fonnyadt alma
Agyoncukrozott tea
Ízetlen krumplis tészta
Túrós tészta 2 kiló tejföllel nyakon öntve a tetején egy kis kávéskanál cukorral
Igazából nem is értem, miért is panaszkodik sok konyhás, hogy egyre kevesebben járnak menzára, és az a kevés se eszik meg mindent. Ezeket a dolgokat még a disznónak sem adnám oda. Értem én, hogy kevés pénzből kell gazdálkodni, de ezeket az ételeket egy kis odafigyeléssel sokkal jobbá lehetne tenni. Ha meg csak zsíros mócsingos húst tudnak venni, mert az a legolcsóbb, akkor ne vegyenek. Felesleges. Megveszik, rajta hagyják a cafatokat is az amúgy is csapnivaló minőségű húson, majd belerakják a húslevesbe vagy főzelékre, pedig nálunk például soha senki sem ette meg, én sem, mert undorító volt, ízre is és állagra is.
Kb a börtönökben is minőségibb kajákat kap az ember.
A menzás székelykáposztával csak nekem volt gondom? (Amúgy nagyon szeretem, ha tényleg székelykáposzta.)
Egy nagy tál enyhén paprikás lé, fejenként fél kg liszttel és egy teáskanál tejföllel sűrítve. A magányosan úszkáló, semmilyenízű kiázott káposztaszálak (szerintem összesen 10 darab, tányéronként, gondosan porciózva) voltak az "élvezhető rész". Hatalmas nagy szerencse kellett hozzá, hogy legalább egy(!) húsnak mondható kis meglepetéssel találkozzon az ember útközben, a többi csak zsírkocka, porc, vagy a kettő keveréke volt. Szerintem ilyen része nincs is a disznónak, ezt direkt a menzáknak állítják elő. Ugyanezt rakták a sima "pörkölt"-be is, olyan szomorúan nézett ki... De lehet tévedek, és a pörkölt igazából egy szürke, ízetlen, disznóólszagú vizes lötty, amitvszétfőtt tésztára kell tenni. Ezeken kívül szinte mindent megettem, de szerintem csak azért, mert örültem, hogy picit is fogyasztható... :D
Egy biztos. Megtanítanak értékelni a normális ételeket, az tuti.
Nekem konkrétan beszólt az egyik konyhás, hogy milyen elkényeztetett úri kölyök vagyok, hogy nem eszek a "pórnép" pörköltjéből.
Én kerek-perec megmondtam neki, hogy majd amikor ő jóízűen megeszi ezt a cafrangos, mócsingos, disznóknak sem való, minősíthetetlen húst, akkor majd én is. Persze én voltam a bunkó meg minden. Bevette a szájába, előadta, hogy milyen finom, majd amikor azt hitte, nem látom, kiköpte a kukába.
Erről ennyit.
Nálunk is (ahogy az iskolák többségében is sajnos) minősíthetetlenül hanyagul főztek. Ezekkel az ételekkel nem lett volna baj, ha normálisan, odafigyeléssel készítik el őket, még talán finomak is lettek volna. Csak hát a konyhások a legtöbb helyen, unott, frusztrált banyák, akik sz@rnak bele az egészbe, és a lehető legtöbb mindent kispórolják, lerövidítik a főzési időt (haraptam már rá konkrétan félig nyers húsra, undorító volt!), hogy minél kevesebb dolguk legyen. Húgom gimnáziumába már a menzát is megszüntették "érdeklődés hiánya miatt". Én azon a véleményen vagyok, hogy a kevés pénzből is lehet sok jót kihozni. Kezdhetnék azzal, hogy nem vásárolják fel ezt a zsíros, porcogós, kegyetlen minőségű húsnak nem nevezhető mócsingokat (mert amiből a pörkölthúst készítik, vagy a levesben lévő húst, azt normálisabb helyeken egyszerűen kidobják a kukába), nem raknak az ételekbe fél kiló sót tányéronként, és jobban odafigyelnek az ételekre. A rántott hús nálunk állandóan vagy sziklaszilárd volt, mert annyira túl volt sütve, vagy félig nyers volt (rózsaszín...), vagy ha neadjisten normálisra sikeredett, akkor bezzeg máris mindenki szinte csak fél adagokat kapott, mert hát a konyhások hazavitték a többit.
Anyum óvodavezető, ő az oviból hozza néha a kaját, és ott jól főznek érdekes módon. Van 1-2 ami ízetlen, de sosincs csimbókos ehetetlen pörköltes főzelék, és társaik.
Nálam a menzás kajáknál 2 dolog vitte a prímet. Az egyik a vizezett krumplipüré, ami olyan folyós volt, mint egy sűrűbb forrócsoki, a másik meg valami mákos sütemény, ami, amondó vagyok, úgy keletkezhetett, hogy az összes hozzávalót, amit találtak a raktárban, azt egybegyúrták, és tálalták sütemény néven.
De ez alól a tízóraik sem kivételek. Fél éve volt kb belőle botrány, hogy egy anyuka lefényképezte, hogy a gyerekek az iskolában kaptak egy üres zsemlét 1 darab répakarikával tízóraigyanánt, miközben a börtönökben még külön vegetáriánus étkezés is lehetséges. Szánalmas, és szomorú az iskolai étkeztetés helyzete.
Volt valamilyen barnás, sós anyaggal megkent kenyér uzsonnára a napköziben.
És volt valamilyen narancssárga, édeskés anyaggal megkent kenyér is.
Némelyek berakták a padba, és hetekig ott érlelték.
Az általános sulis menzára nem emlékszem egyáltalán, de utána gimitől kezdve 4 menzán is rendszeresen ettem.
Sajnos a legrémesebb az az volt ami a kolinkhoz tartozott és kötelező volt ott ennem. Nagyon rossz volt, több teljesen egyszerű ételt is sikerült olyan rosszul elkészíteniük, hogy évekre megutáltam még az itthoni változatát is. Pl. tojásrántotta. Máig nem tudom, hogy hogy lehet olyan undorító, szürkés, ehetetlen dolgot csinálni a tojásból.
A másik három menzán csak úgy egy tucatszor ettem, de mind teljesen rendben volt, az egyikbe még külsősként is visszajártam párszor.
Én a fasírtokat és a húsgombócokat utáltam, mert mócsingos, porcogós volt, és gyakran csomókban áll benne az eldolgozatlan kenyérdarab vagy őrölt pirospaprika.
A tokányok, pörköltek sem voltak a kedvenceim, nem egyszer kavicsot találtam benne...
Szilvaleves,amiben a kanalamról egy hatalmas kukac nézett vissza rám.
Gyümölcsleves,ami olyan híg ,mint a víz,halvány rózsaszín,fehér kis habarás darabokkal,egy két úszó meggyszemmel.
Finomfőzelék.
Krumplileves krumpli nélkül.
Húsleves kb 2 szem csigatésztával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!