100g késztermék 135g sertéshúsból készült? Ezt hogy számolják, vagy hogy is van ez?
Vettem S**r-os csemege szalámin, melyen ez a felirat áll:
"100g késztermék 135g sertéshúsból készült"
Mi alapján? Hogy? Párommal nem tudunk rájönni.
A kolbászfélék vizet vesztenek a feldolgozás során, ezét a végtermék könnyebb, mint a nyers.
Azaz 135 g nyers hús a feldolgozás, füstölés, érlelés során 35 g vizet veszít és "marad" 100 g szalámi.
Ugyanaz, mint ha pld. nyers krumplit teszel a sütőbe, hogy héjastól megsüsd.
A kész krumpli súlya kisebb lesz mint a nyersé.
A hús az eljárás során folyadékot veszít - míg pld.a nyers rizs súlya lényegesen kisebb, mint a főtt rizsé.
A lényeget elmondták, a tápanyag miatt írják így rá, mert a tápanyag táblázatokban az alapvető élelmiszerek közt a sima nyers hús szerepel.
Lehet, hogy találsz kolbászra, szalámira is tápanyag összetételt, de közel sem biztos, hogy az érvényes pont az adott szalámira.
Így egyszerűbb a felhasznált hús mennyiséget megadni, és aki fehérjét zsírokat, stb akar számolni, az tudni fogja, hogy 100 g termékre 135 g sertéshúsban lévő fehérjét, egyéb anyagokat számoljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!