Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Milyen ázsiai ételt tudnék...

Milyen ázsiai ételt tudnék csinálni sertéshúsból?

Figyelt kérdés
Van wokom, és megaradt egy tányér kockára vágott sertéshús tegnapról, de se a brassóit se a pörköltet nem kívánom. Hogyan készül az édes savanyú sertés vagy bármi ázsiai?

2014. dec. 8. 08:52
 1/3 anonim ***** válasza:
Mondjuk úgy, hogy beírod a gúgliba, és kiad ezer találatot!
2014. dec. 8. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Kínai csípős sertés tojásos rizzsel

Hozzávalók 3 főre:

A rizshez: 1 csésze hosszú szemű rizs, 1 + 1 csésze víz, csipet só, 2 tojás, 1 tk olaj (kókuszolaj vagy olíva)

A húshoz: 1 ek olaj, 300 g sertésfelsál, 1 ek kukoricakeményítő, csipet só, 3 ek + 1 dl víz, fél kaliforniai paprika, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 100 g bambusz konzerv (elhagyható), 1 mk chili por, 2 ek sötét szójaszósz, csipet nádcukor



A rizst pároljuk meg másfélszeres sós vízben.

Amikor készen van, hűtsük ki.

Közben a húst vágjuk nagyon vékony csíkokra, és keverjük össze a keményítővel és 3 evőkanál vízzel úgy, hogy a ragacsos massza minden húsdarabot bevonjon.

A paprikát vágjuk csíkokra, az újhagymát is, a bambuszt csepegtessük le, a fokhagymát zúzzuk apróra.

A wok serpenyőt hevítsük fel nagyon forróra, majd a kevés olajon süssük meg benne a felvert tojást.

A fakanállal folyamatosan kevergessük a tojást, hogy pici darabokra essen, majd adjuk hozzá a párolt rizst, és forrósítsuk át.

Majd tegyük félre egy tányérra, és tartsuk melegen.


Ázsiai zsilvás sertéscsíkok

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb

15 cm-es póréhagyma

20 dkg sárgarépa

10 szem szilva

15 dkg csiperkegomba

2 szál chilipaprika

olaj

A mártáshoz:

1 evőkanál méz

0,5 dl sötét szójaszósz

1 dl hideg víz

1 evőkanál keményítő

Elkészítés:

A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk. A pórét és a sárgarépákat hosszában félbe, majd ferdén vastagabb szeletekre szeljük. A szilvákat kimagozzuk és 4-be vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felcikkezzük.


A mártás hozzávalóit összekeverjük.


Egy wokot vagy serpenyőt felforrósítunk. Lehetőleg folyamatosan magas hőfokon tartsuk, mert úgy marad minden zöldség roppanós, valamint levet sem lesz ideje engedni. A serpenyőbe kevés olajat öntünk, megvárjuk míg ez is teljesen átforrósodik, és beletesszük a sertéshúst. Miután kifehéredett, belekerül a répa és a gomba. Ezekkel 1-2 percet pirítjuk majd jöhet a póré, a szilva és a chili.


Pár perc pirítás után enyhén megsózzuk, és ráöntjük a kikevert mártást. Folyamatosan kevergessük, mert a keményítőtől hamar sűrűsödik.


Mihelyt összeforrt, már készen is van. Rizzsel tálaljuk.



Pekingi sertéshúscsíkok


HOZZÁVALÓK (1 főre)


Kb 5 cl étolaj

1 szál póréhagyma

10 dkg uborka

20 dkg sertéshús

Keményítő

Víz

1,5 evőkanál Pekingi Szósz

1 Csipet só

1 Csipet Cukor

Fokhagyma

Na Glutamát (kínai só)


ELKÉSZÍTÉS


A húst vékony csíkokra vágjuk fel, majd adjunk hozzá vizet és keményítőt. Fontos, hogy a hús ne maradjon sem száraz, sem túl nedves.


A wokba kb 4 cl olajat hevítünk, majd kb 1 perc alatt átsütjük benne a húst, amit félreteszünk egy időre.


A wokba újabb – 1 cl olajat öntünk, amiben elkeverünk kb 1 evőkanál pekingi szószt.


Vizet, sót, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá.


Hozzáadjuk a húst, majd az egész masszát elkeverjük.


A végén Na Glutamátot adunk hozzá.


TIPPEK


A tányérunk négy szélére hosszúkás alakúra vágott póréhagymát, illetve uborkát helyezhetünk el, és középre jön a hús. Ez egyrészt esztétikus, másrészt a pekingi hús sokkal finomabb, ha póréhagymát és/vagy uborkát harapunk hozzá.


Ha a pekingi hús ízét túl „intenzívnek” találnánk, készíthetünk az ételhez palacsintákat is. A kínai palacsinta abban tér csak el a magyar testvérétől, hogy nincs benne tojás, van benne viszont egy kevés keményítő.



Hagymás sertéscsíkok

m, itt az élő bizonyíték arra, hogy eme nem túl túl bonyolult ételt is mennyire könnyű elrontani, ha nem figyelünk oda egy másodpercig.

HOZZÁVALÓK (1 főre)


Sertéscomb (10-15 dkg)

Étkezési keményítő

Napraforgóolaj

Vöröshagyma (1 fej)

Szójaszósz (lehetőleg sötét, sűrű állagú - DARK)

Kínai só (rizskivonat, glutamát)

Víz


ELKÉSZÍTÉS


A HÚST feldaraboljuk vékony szeletekre (1-2 mm vastag, de lehet nyugodtan széles).


A húst összekeverjük kb. 1-1,5 teáskanálnyi keményítővel. Kis VIZET adunk hozzá.


A VÖRÖSHAGYMÁT feldaraboljuk kb. 3x3x3cm kockákra, vagy „lapokra”.


Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Addig forraljuk, amíg fodrozódni és füstölögni nem kezd.


Beleöntjük a HÚST, és átsütjük, amíg mindenütt enyhén barna nem lesz (kb. 2 perc).


Hozzáadjuk a SÓT és a SZÓJASZÓSZT.


Hozzáadjuk a VÖRÖSHAGYMÁT. Szükség esetén mehet bele egy kis víz is. Sütjük, folyamatos kavargatás mellett kb. 1-2 percig, amíg a hagyma „reccsenve roppanós” nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma se nem legyen nyers, se nem legyen túlsütött.


Hozzáadunk egy kevés KÍNAI SÓT.


KÉSZ, LEHET TÁLALNI!



TIPPEK


Ez a fogás elkészíthető marhából, csirkéből, sőt még birkából is. Ez utóbbinál minden faggyút el kell távolítani, és sütéskor érdemes szárított erős (vagy chili) paprikát hozzáadni.


A húst mindig a rostirányra merőlegesen kell felvágni. (ha épp nem sertéshúsról van szó).


A hús formájának megfelelően kell választani az egyéb hozzávalók (főleg zöldségfélék) formáját (ha pl. a hús hosszú, metéltszerű, akkor a kiegészítő alapanyagoknak is ilyennek kell lenniük. Ha a hús kockaalakú, akkor a zöldségek is ilyenek).


A hús könnyen kiszáradhat, ha túl kevés keményítőt kap, vagy ha túl sokáig sütjük.


Az étel pépessé válhat, ha túl sok keményítő kerül bele.


A vöröshagyma helyett használhatunk oéldául lilahagymát is, ami kicsit „csípősebb”.



Sertésfalatkák teriyaki szószban

Hozzávalók:


400 g szűzpecsenye vagy karaj, esetleg lapocka falatokra vágva


3 evőkanál sake [szake] (Ázsiai boltokban kapható főzőbor)


3 evőkanál nádcukor


2 evőkanál mirin (Ázsiai és bio boltokban kapható édes főzőbor)


3 evőkanál szójaszósz


1 1/2 evőkanál olaj (én napraforgó és szezám keverékét szoktam használni, ettől karakteresebb lesz az étel íze)


kukoricakeményítő



A húst 3-4 mm-es falatkákra vágom. A keményítőt elvileg gézdarabkán kell átpasszírozni, tény, hogy úgy biztos nem lesz darabos, de egy teaszűrő is megteszi. A húsfalatkák mindkét oldalát megszórom a keményítővel, majd egy serpenyőben felforrósított olajba teszem. Közepes lángon készre sütöm, majd a serpenyőből kiöntöm az olajat egy tálkába. A húshoz öntöm a sake-cukor-mirin-szójaszósz keveréket, alaposan összerázom, és közepes lángon rövid ideig tovább pirítom. Párolt zöldséggel és rizzsel tálalom.

2015. jan. 18. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:
Plüss.:SUSHI.
2018. márc. 3. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!