Elszoktatok gondolkozni azon hogy a receptek hogy alakultak ki? Ismertek is esetleg történeteket?
Főleg a tök alapvető dolgokra gondolok.
Pl. kenyér. Hogy jutott anno eszükbe az embereknek hogy finom lesz és ehető az ha össze kevernek lisztet (élesztő?) kovászt meg némi vizet és megsütik.
Vagy a rántott hús. Hogy jutott bárkinek az eszébe a húst bebundázni?
Savanyúságok elrakása, vagy csak a koviubi, végkép rejtély. Hogy jött rá bárki is hogy ha egy üvegbe teszünk uborkát, kaprot, sós vizet a tetejére kenyeret majd kitesszük a napra akkor az finom lesz.
Bármi jöhet aminek ismertek legendáját. Akár ital is.
Én a sörről hallottam olyan legendát hogy a gabona megázott, majd a napon megerjedt és berugtak az állatok, így "találta fel" egy gazdasszony a sört. Bár szkeptikus vagyok, amolyan városi legendaként hallottam még kislány koromba, de ehez legalább tudok sztory-t :)
Sejtheted, hogy az ilyen alapdolgokat nem csak úgy kitalálták, hanem idővel fejlődtek ki. A kenyér első elődje a kisütött kása lehetett, majd a lepény, aztán idővel tapasztalták ki, hogy a tészta meg is tud kelni, és akkor laktatóbb. A sót először az íze miatt használták, majd észrevették, hogy a sózott étel lassabban romlik. Ez vezethetett el odáig, hogy sós vízben tették el a zöldséget. Azt is észrevették, hogy ha bizonyos módon „romlik meg” (megsavanyodik) a zöldség, akkor továbbra is ehető, és nem romlik tovább. Ezért kezdtek tartósítani (eredetileg bor-) ecettel is.
A sör, bor eredetét is csak találgatni lehet. Az alkoholfogyasztás még az őskorba nyúlik vissza, mikor evolúciós előny volt, hogy az ember lehullott és megerjedt gyümölcsből is (tehát nemcsak cukorból, hanem alkoholból is) tudott kalóriát nyerni, így nehezebben halt éhen. A sör egyidős a mezőgazdasággal, sőt, még az is kérdés, hogy sörért vagy kenyérért vetett először az ember gabonát. Az égetett szesz (rövödital) azért jelent meg a 11-12. században, mert a vegyészek évszázadokon át próbálták lepárlással kinyerni azt a lángoló anyagot (az alkoholt), amitől a forró bor felszíne meggyújtható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!