Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Elszoktatok gondolkozni azon...

Elszoktatok gondolkozni azon hogy a receptek hogy alakultak ki? Ismertek is esetleg történeteket?

Figyelt kérdés

Főleg a tök alapvető dolgokra gondolok.

Pl. kenyér. Hogy jutott anno eszükbe az embereknek hogy finom lesz és ehető az ha össze kevernek lisztet (élesztő?) kovászt meg némi vizet és megsütik.


Vagy a rántott hús. Hogy jutott bárkinek az eszébe a húst bebundázni?


Savanyúságok elrakása, vagy csak a koviubi, végkép rejtély. Hogy jött rá bárki is hogy ha egy üvegbe teszünk uborkát, kaprot, sós vizet a tetejére kenyeret majd kitesszük a napra akkor az finom lesz.


Bármi jöhet aminek ismertek legendáját. Akár ital is.


Én a sörről hallottam olyan legendát hogy a gabona megázott, majd a napon megerjedt és berugtak az állatok, így "találta fel" egy gazdasszony a sört. Bár szkeptikus vagyok, amolyan városi legendaként hallottam még kislány koromba, de ehez legalább tudok sztory-t :)


2015. júl. 21. 08:13
 1/7 anonim ***** válasza:
46%
Szerintem a legtöbb alaprecept, amiket felhoztál a véletelenekből alakultak ki.
2015. júl. 21. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Na jó de pl pont a rántott húson nevettünk már így hogy ügyetlen háziasszony beleejtette a húst a lisztbe, gyorsan kivette, majd a tojásba végül a prézlibe és persze volt annyira pancser hogy utána még a forró olajba is. Na de ennek mennyi a valószínűsége? :)
2015. júl. 21. 08:32
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
A sörös sztoriról asszociálva: a bort Noénak köszönhetjük.A Bibliában Noéval kapcsolatosan esik szó először a borról. Az ember a bort már a vízözön előtt ismerte. A bibliai hagyomány Noénak tulajdonítja a szőlőművelést:„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültette. És ivék a borból és megrészegedék és meztelen vala sátra közepén” (Móz.I. 9, 20-21.) :DDD
2015. júl. 21. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Phoney ***** válasza:
90%

Sejtheted, hogy az ilyen alapdolgokat nem csak úgy kitalálták, hanem idővel fejlődtek ki. A kenyér első elődje a kisütött kása lehetett, majd a lepény, aztán idővel tapasztalták ki, hogy a tészta meg is tud kelni, és akkor laktatóbb. A sót először az íze miatt használták, majd észrevették, hogy a sózott étel lassabban romlik. Ez vezethetett el odáig, hogy sós vízben tették el a zöldséget. Azt is észrevették, hogy ha bizonyos módon „romlik meg” (megsavanyodik) a zöldség, akkor továbbra is ehető, és nem romlik tovább. Ezért kezdtek tartósítani (eredetileg bor-) ecettel is.


A sör, bor eredetét is csak találgatni lehet. Az alkoholfogyasztás még az őskorba nyúlik vissza, mikor evolúciós előny volt, hogy az ember lehullott és megerjedt gyümölcsből is (tehát nemcsak cukorból, hanem alkoholból is) tudott kalóriát nyerni, így nehezebben halt éhen. A sör egyidős a mezőgazdasággal, sőt, még az is kérdés, hogy sörért vagy kenyérért vetett először az ember gabonát. Az égetett szesz (rövödital) azért jelent meg a 11-12. században, mert a vegyészek évszázadokon át próbálták lepárlással kinyerni azt a lángoló anyagot (az alkoholt), amitől a forró bor felszíne meggyújtható.

2015. júl. 21. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
46%
A sajt legendája :A legtöbb szakember úgy tartja, hogy sajtot a Közel-Keleten készítettek legelőször. A legkorábbi típus egy olyan fajta aludttej volt, amelyet háziasított állatoktól nyertek. Egy legendás történet is mesél róla, hogy a sajtot egy ismeretlen arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, és látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált amelyben szilárd fehér darabokba vált ki a sajt. A nyeregtáska, egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának kombinációja aludttejjé és savóvá választotta el. A nomád, meglehetősen közönyös volt a műszaki részletek iránt, csak a lényeggel törődött: a savó iható az aludttej pedig ehető.
2015. júl. 21. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
46%
[link] Talán ez is érdekelhet :)
2015. júl. 21. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Bár tudnám miért lettem lepontozva :/
2015. júl. 21. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!