A tojást "szalmonella-mentesíteni" ha nyersen akarom fogyasztani hogy lehetséges? (Konkrétum)
Forró vizbe vegyszerrel (mosogatószerrel, nemtudom. Fertőtlenitőszerrel, de valami példát irnátok jó lenne) lemosom a héját teljesen aztán átmosom tiszta vizzel, vagy beáztatom előre valami vegyszeres vizbe aztán lemosom tisztavizzel, és aztán szárazra törlöm, szal ezekkel a módszerekkel lehetséges vagy nem?
Ha nem akkor tudtok mondani valamit amivel ezt megtudom tenni?
Köszönöm a válaszokat!
megmosod, 50-60 fokos vízben melengeted 20-30 percig és a tojás "nyers" marad és a szalmonellák megdöglöttek.
Más eljárást nem ismerek.
A számadatok hasraütésre mentek, de a neten megtalálhatod .
(vagy megkereshetem én is)
Elméletileg a szalmanella a csirkeszarban van, ami a tojás héján van, de amit boltban kapsz, azt már lefertőtlenítették, hőkezelték, azt úgy vásárolod meg, tisztán.
Attól függetlenül ha bedobod egy kis tűzforró vízbe, attól minden élő dolog kihal, köztük a szalmanella is :)
Nos, a mai tojásoknak a belsejében is lehet szalmonella, és ezt semmilyen mosással nem lehet megszüntetni, csak hőkezeléssel.
A jó hír, hogy lehet kapni szalmonellamentes tojásokat, amelyeket sokkal szigorúbb körülmények között állítanak elő, és drágábbak is, de alkalmasak a nyers fogyasztásra. Ezeket az információkat élelmiszerkémikustól tudom, és ő a Corában szokott ilyen tojást venni, görbe fánál általában nem árulják.
Nagyobb élelmiszer áruházakban (Spar, CBA, Match, stb.) lehet kapni fertőtlenített szalmonellamentes tojásokat!
Én ilyet szoktam venni még akkor is, ha megfőzöm il. megsütöm a tojást.
Legjobb, ha nem mosod meg, hanem ügyesen feltöröd. Ha nem szaros. Mert a kis vizezés csak feloldja az amúgy leragasztott állapotban levő kórokozókat. Egy doktornő mondta. Ha mégis megmosod, akkor alaposan, lanygos vízben mosd meg, s szárítsd meg! Amíg nem sérted fel a tojáshéjat, addig nem juthat be a baktérium. Te viszed be, amikor feltöröd, ha előtte feláztattad- vagy ha annyira súrolod, kezeled a tojást, hogy leszeded a héj védőrétegét.
Hogyan akarod fogyasztani? Honnan veszed, hogy szalmonellás? betegek a tyúkok? Honnan vetted? egyszerűbb, ha szalmonella-mentes helyről veszel tojást. Ne kacsatojást használj, az hamarabb szalmonellás.
A bolti tojás elég valószínűtlen, hogy szalmonellás legyen, pláne ilyen hidegben, szerintem a szalmonella nincs mínuszban. Majd 35 °C felett kezdj aggódni!
Mi soha nem mossuk meg(ha tiszta, és sokszor fogyasztjuk nyersen. Nénikéét is. 45 év alatt még soha senkinek semmi baja nem volt. Persze nyáron a kész ételt hűtőbe rakjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!