Meg lehet enni nyersen a krumplit?
Egy világháborús dokumentumfilmben az volt, hogy sokan a nyers krumplitól haltak meg... Mert mást nem tudtak enni.
Igaz ez? Mérgező lehet?
A burgonya nem tartalmaz ciánt (sem egyéb cianidot), azonban tartalmaz szolanint, amely veszélyes az emberi szervezetre.
Az érett burgonya szolanintartalma elhanyagolható, így élettani szempontból nem káros. A mértéke kb. 5 százezrelés és 1 tízezrelék között mozog, tehát 1 kg burgonyában 100 mg-ot (0,1 g) jelent maximum.
Az éretlen burgonya, vagy a már csírázásba kezdett krumpli azonban ennek a öt-hétszeresét is tartalmazhatja, amely már jelentősen növeli a kockázati tényezőket.
Az viszont téves következtetés, hogy a zöld burgonyát ki kell dobni. Elegendő csak jó mélyen hámozni, hosszan főzni, ugyanis a szolanin kifőzhető a burgonyából.
Hasonlóképpen tartalmaz szolanint a zöld paradicsom, méghozzá az jellemző mértékben, így annak a fogyasztása kifejezetten nem ajánlott. [A paradicsom is burgonyaféle, a Solanaceae családjába tartozik, hasonlóan a burgonyához.]
A szolanin túlzott szervezetbe juttatása végső soron akár kómát is eredményezhet, de jellemző tünetei a görcsszerű rángások, valamint a szövetek folyadékcseréjében okozhat elváltozást.
Csak érdekességképpen a burgonya latinul egyértelműsíti szolanin-tartalmát: Solanum tuberosum.
nem mérgező.
én nem is tudnám megállni, hogy ne egyek meg párat, miközben pucolom, mert finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!