Ezek vannak itthon még a hónapra kellene ezekből főznöm valamit?
10kg cukor, 5kg liszt, 30db tojás, 4 kocka margarin, 2 csomag szeletelt sajt, 1 liter olaj, fűszerek, mustár, só, sütőpor, 1 csomag spagetti tészta, 4 üveg lekvár, 1 kocka élesztő, 1kg kenyér, kis zsír, 1 paradicsom lé-450ml-es
Ez az összes, más nincs és nem is lesz pénzem venni már semmit sem, ezt kell beosztanom.
170cm magas vagyok és 42-43kg, nem eszek sokat, nem vagyok finnyás.
Úgy kellene, hogy ne járjak úgy, mint múlt hónapban, hogy utolsó 3 napra nem jutott étel, csak cukros víz, mert rosszul voltam nagyon.
Köszönöm a segítséget.
Na kiszámolgattam és ha sütsz kenyeret rendben kijön. Érdemes lenne ahogy érzed mindenhez több kenyeret enni, de mindjárt írok neked egy példát ahogy ízletes és hosszabban is kijön.
Azért válogattam ezekből ilyen ételeket, hogy ha spórolósan eszel, nekem is volt ilyen időszakom :) akkor is vannak rendes receptek és nem kell pl tésztát enni sajttal, ha a sajt kenyérre sőt pirítóson egész rendes étel. Lehet olcsón is sokféle finomat készíteni. Ezek a receptek olcsók, sokan szeretik, népszerűek és egyszerűek is.
Mindjárt írom a változatokat. Amiben most az átlagos étkezéstől eltér csak annyi, hogy főétkezésre nem tudunk hagyományos főtt ételt kihozni így ez csupa népszerű és olcsó reggeli vacsora étel.
Szóval ha kis pénzből is eszel és ügyesen összehozod nem kell mindent nélkülönzi. Az említett receptek nagyon népszerűek, csak ezekből magyar ételt kicsit gazdaságtalanabbul tudnál kihozni ezért lettek mediterránosak.
A paradicsomleves egyszerű olasz leves és kis kenyérrudacskákkal (grissini-vel) eszik (más leveseket is). Az se nehéz fokozat, összegyúrjuk a tésztát kicsit pihentetjük és ujjnyi rudakat a sütőben kisütjük. Ha rákeresel magyarul vagy 'Spanish omelette' látod milyen, boltban is lehet kapni. Az drágább és műkaja, de finom azért. Mi és főként én :) nem levesekhez szeretem hanem nasinak ropogtatom. Ha csinálsz paradicsomlevest és grissinit abból még nasid is marad, a leves talán kétszerre is elég vele +marad. Ha a ropit szereted valószínűleg ezt is, de ennek van sok egyszerű változata, a ropogósabbtól a puhábbig, fokhagymás, fűszeres stb. El is áll pár napig.
Ja a spanyol omlett láthatod hogy lepényszerűre sütött tojás benne szinte bármivel, az alapreceptje: tojás, főtt burgonya és hagyma, ezek nagyon jók így egyben. Nagyon ízletes és még hidegen is jó. Ez olyan étel az spanyoloknál aminek van egy alap receptje és mindenféle maradékokkal megcsinálják. Beletesznek szalámi csücsköt, bármilyen zöldséget, felvágottat, sajtot. A svédeknek is van egy ilyen étele amit jellemzően mindenféle maradékokból csinálnak, de ott krumpli az alap és nem tojás. Az is tuti kaja, náluk van még készen is mirelit.
Ja igen... a spanyol omlettet lepényszerűre sütik serpenyőben vagy sütőben, de egy kis gyakorlat kell hogy olyan szép legyen mint a képeken, ezért megcsinálhatod simán mint a rántottát serpenyőben sütve keverve. Ízre nincs igazán különbség.
Spórolósan is lehet rendesen enni. :P
*
Ha rákeresel magyarul vagy 'Spanish omelette' látod milyen, boltban is lehet kapni.
*'grissini'
A gazdaságos felhasználás. A Spanyol omletthez képest ez egyszerű de finom lesz) majd leírom neked az alapreceptet is. Itt lehet kétféle variációt hogy a hagyma és sajt tovább kitartson, mehetne egybe is jó lenne csak hamarabb elfogyna. Így váltogatva gazdaságosabb.
1.
Omlett hagymával (1 adag)
2 tojás
1/4 hagyma (lehet bőven de érzéssel, jól megy hozzá)
1 ek olaj
bors hajszálnyi csipat
só
1-2 szelet kenyér
2.
Omlett sajttal (2 adag)
3 tojás
2 sz. sajt
1 ek olaj
bazsalikom 1 kis csipat
bors hajszálnyi csipat
só
1-2 szelet kenyér
A 3 tojást egyszerre felütni és fele reggeli, fele mehet hűtőbe vacsira. 1 adagnak a felét (1.5 tojás) serpenyőben (ne erős lángon mert az alja gyorsabban pirul) az olajon a sóval megsütjük, amikor 2/3 részben kész mehet bele a kockákra vágott sajt. Mivel ömlesztett lágy sajt így nem kenődik nagyon el benne, bár az is jó lenne. Megszórjuk a közepes csipat bazsalikommal. A tojás akkor a legzamatosabb ha a legerősebb az illata, akkor nagyjából pont kész is van.
(1,5 tojás 1 sz. sajttal megfelel kb 2 tojásnak, így elég.)
3.
Főtt tojásos szendvics majonézzel (2 adag)
majonéz (1 tojás s., olaj, só, mustár, csöpp ecet -cukor)(pontos receptet holnap írom)
3 főtt tojás
só
1-2 szelet kenyér
A 3 tojást megfőzzük, az edényben a forró vizet egyből hideg vízzel átcseréljük, jó hidegre (1 perc) és így könnyen szinte két három darabban lejön a héja. Ha van tojás szeletelő az szépen vágja. Ha nincs kétoldalt megfogjuk hogy a levágott szeletek is tartsák egymást, és legkönnyebb 4 szeletre vágni. Jobb az 5sz. A kés legyen hozzá vékony és keskeny pengéjű, így nem ragad bele annyira vágáskor és könnyebb szeletelni. Egyszerre 1 adagot frissen készítünk, 1 szelet kenyérre a tojás felét feltesszük, csöppet sózzuk, de a tojás több sót felvesz mint más ételek. A majonéztől meg nem kell félni :) holnap írom hogyan kell. Én tudtam amit kell róla és elsőre ment is, egyáltalán semmi gondot sem jelentett.
(A 2 adagban a 3 tojás és az 1 sárgája hozzávetőlegesen megfelel 2 tojás mennyiségének, +a majonéz energiadús.)
Mehet rá a majonéz és még egy szelet kenyér is, én rátenném. :)
4.
Bazsalikomos paradicsomleves (2 kis csésze leves v egy tál, + grissini még marad is)
grissinivel
(Receptjét holnap írom)
5.
Piskóta (reggelinek 2-3 adag)
Recept okés.
(Megjegyzem a szakácsok több fogást is használnak belőle, de igazán szuperül azért ezt a cukrászok tudják :) )
Ezeket még megszórod az olasz pirítóssal és a lekváros pirítóssal, mert kelleni fog. Érdemes úgy váltogatni ezeket hogy az édes és sajtos-tojásos váltakozzon ahogy neked tetszik.
Azért annyit még, hogy a következő hónapban próbálj meg néhány kg lisztet lecserélni rizsre, lencsére, sárgaborsóra, amik szintén olcsó ételek, de neked változatosabbá teszik az étrended, és még egészségesebbek is.
Amúgy pedig, ha megnézel egy óvódais heti menüt, ott aztán jó kevésből kell kihozni a kaját. És mindig változatos, mindig van benne egészséges is. A menük alapján te is tudsz válogatni magadnak.
Pl ha főzeléket csinálsz, elég pár kocka valamilyen husit megsütni olajon/oliva olajon, az is jó feltétnek. Vagy csinálnak olyat, hogy vajas kenyére reszelt céklával. Lebbencsleves, gyümölcsleves, gyümölcsmártás, gránátos kocka, főzelékek, krémlevesek, zöldséglevesek általában kevés pénzből kihozható. Keress rá itt a gyakorin, hogyan lehetne spórolni, én annyi ötletet kaptam itt. Nem csak ételekre vetíthető ki a spórolás, hanem egyéb dolgokra is. Pl. másik szolgáltatót keresel a tv-re internetre, lecseréled a biztosításodat, nem folyó vízben mosogatsz, a fürdővizet vödörbe teszed azzal mosol föl, tisztítószereket lecseréled ecetre, szódabikarbónára stb stb. Ezek midnehol pár forint megtakarítások, azonban hónap végére elég szép összeg maradhat ezekből.
Köszönöm szépen!
Jövőhónapra már jobb lesz, mert egyetemista leszek, és a tandíjat be kellett fizetnem, +diákigazolvány +bérlet stb.
Meg most egyedül lakom a lakásban, de év közben van 2 szobatársam, csak ők nyárra mindig hazamennek, és ilyenkor egyedül marad a rezsi+tisztítószerek, kaja stb.
Év közben meg 3-an osztozunk, úgy azért könnyebb, meg mindhárman veszünk ilyenkor száraz alapanyagokat is+ hoznak otthonról is.Lekvárt, befőttet, lecsót, savanyúságokat stb.
Veszünk konzerv kukoricát, zöldborsót, kilós babot, lencsét, rizst, tésztákat, májkrémet, tartós tejet, lisztet, zabpelyhet stb.
Megyünk majd 3-an kirándulni, és ilyenkor kosarakkal megyünk, szedünk csipkebogyót, gesztenyét, mogyorót és diót is, sőt ha találunk körtét és almát akkor azt is:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!