Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ezek vannak itthon még a...

Ezek vannak itthon még a hónapra kellene ezekből főznöm valamit?

Figyelt kérdés

10kg cukor, 5kg liszt, 30db tojás, 4 kocka margarin, 2 csomag szeletelt sajt, 1 liter olaj, fűszerek, mustár, só, sütőpor, 1 csomag spagetti tészta, 4 üveg lekvár, 1 kocka élesztő, 1kg kenyér, kis zsír, 1 paradicsom lé-450ml-es


Ez az összes, más nincs és nem is lesz pénzem venni már semmit sem, ezt kell beosztanom.

170cm magas vagyok és 42-43kg, nem eszek sokat, nem vagyok finnyás.

Úgy kellene, hogy ne járjak úgy, mint múlt hónapban, hogy utolsó 3 napra nem jutott étel, csak cukros víz, mert rosszul voltam nagyon.


Köszönöm a segítséget.


2014. aug. 20. 14:25
1 2 3 4 5
 21/50 TappancsMancs ***** válasza:
Lehetne házi tésztát is csinálni, mifelénk az is házi :) csak kevésbé lenne mit rátenni. A kenyér lesz a legváltozatosabb és legjobb választás. Azt sokféleképpen tudod fogyasztani, sőt egy jóféle kenyérrel szinte bármi finom.
2014. aug. 21. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/50 A kérdező kommentje:

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséged, nem is gondoltam volna, hogy ilyen emberek is vannak még:)

Nekem jó a lekváros tészta is simán, vagy teszek rá 1-2 szelet sajtot meg egy kis borsot, nem vagyok finnyás:)

Kenyér az nagyon jó ötlet, ha hazaértem meg is csinálom:)

Igen, ecet van, tojás levesbe szoktam tenni:)

2014. aug. 21. 12:27
 23/50 TappancsMancs ***** válasza:

A lekváros tészta nem igazi étel sivatagi üzemmód :D azt ha szükség lesz rá az utolsó napokon elég lenne, úgyis van egy pagettid lekvárod, szóval az ráér.


Na ha van eceted csinálunk majonézt, nem kell megijedni elmondom úgy hogy össze is áll szépen. Akkor két-két szelet kenyér között 3 főtt tojás elosztva, majonézzel. Így 3 tojásból két étkezést összehoztunk.

2014. aug. 21. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/50 TappancsMancs ***** válasza:
A kenyérhez mondd el hogy ha tud élesztős receptet (és nem kovászosat) akkor elsőre gyorsabb lenne. Lehet kocka élesztővel is csak olyan recept legyen.
2014. aug. 21. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/50 TappancsMancs ***** válasza:
Azért a kovászos (öregtésztás) kenyér a legjobb. Ha figyelmesen olvasod a receptjét akkor jobb az. Ott az öregtésztát előző este kell megcsinálni.
2014. aug. 21. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/50 TappancsMancs ***** válasza:
A lekvár sajt és tojás végső soron rátehető tésztára is csak így önmagában nem lenne az igazi. Akkor kenyérrel ezek viszont jók is.
2014. aug. 21. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/50 TappancsMancs ***** válasza:

A piskóta cukrásszal való beszélgetés közben jegyeztem le. Lehet másképp is elfogy az, ez maxituti piskóta.



Piskótatekercs


Hozzávalók:

3 tojás

90 g liszt

90 g kristálycukor



A cukrászok a piskótába nem tesznek se élesztőt se olajat, mert nem kelle bele hogy jó legyen, puha és omlós és száraz se legyen. Az ipari piskóta az más mint e kézműves. Cukrászok így csinálják, ezt cukrásszal beszélgetve tudom és kipróbált recept nálunk is. ;) Lehetni lehet sokféleképpen is de ez a tökéletes piskóta.

A jó piskóta nem száraz mint előfordul és ha magában kóstoljuk se fullasztó. Fel is lehet tekerni és nem törik szét. Van pár része amit szépen be kell tartani és jó puha és nedves is lesz. Háziasszonyok sajna szinte mindig túlsütik azzal meg vizet nedvességet veszít, ezért száraz is lesz. Feltekerni sem lehet mert törik.


Porcukor nem jó hozzá mert attól a tojáshab nem lesz teljesen kemény. A porcukor hirtelen elolvad benne és részben visszafolyósítja a tojáshabot. Csak kristálycukrot használunk és mire kemény lesz a hab az is elolvad. A cukorarány ha ilyen a piskótatészta nem lesz túl édes, ez egy habkönnyú tészta nem is kell túl édesnek lennie.


A habverő edény ne legyen kicsit se zsíros mert nem verődik fel jól a tojásfehérje.

A keverőtál legyen kerekded és jobb a kézi habverő mint a villa mert több levegőt visz bele. A jó habverő a szálas fajta. A spirál alakú nem habveréshez van. Ilyen legyen ha lehet:

[link]

Vagy elektromos habverővel is készíthetjük.



Fontos:


A fehérje habot erősen gyorsan verjük de utána leheletfinoman dolgzunk vele végig a keveréskor! Ha erősen összekeverjük akkor annyi a puha piskótának mert a fehérjéből kidolgozzuk a levegőt és összeesik a tészta. Piskótának a tésztája egy habszerű tészta lesz és az megy a sütőbe. A tészta habszerű kell legyen és nem folyékony.



Előkészítés:


Különválasztunk 3 tojás fehérjét és 3 sárgáját. A tojások sárgáját és fehérjét külön kell választani, de a tutibiztos ha egyenként és nem egymásra ütve töröd fel. Hogy ne kerüljön a fehérjébe sárgája. Ha mégis eltehető hűtőbe.


Sárgákat átkeverjük.


Kimérjük előre a cukrot és a lisztet mert közben nem hagyhatjuk állni.


A lisztet átszitáljuk, mert a csomókat a habban már nem verhetjük erősen a habunk miatt.


Egy tálcát vagy konyhaasztalt a tepsi méretében meglisztezünk. Lehetőleg vékonyan és egyenletesen szórjuk be. Szitálhatjuk is. Erre megy majd lefordítva a kész piskóta.


A tepsibe beletesszük előre a sütőpapírt. Akkorát hogy a szélein is felérjen. A sarkait is benyomkodjuk.


Kikészítjük a sárgabarack lekvárt. A lekvárnál két dolog fontos, ne legyen túl darabos vagy túl sűrű. Ha nagyon darabos egy habverővel alaposan átdolgozzuk. Ha sűrű egy kevés cukros vízzel jól összedolgozzuk. Azért nem jó ha sűrű a lekvár, mert a piskóta egy kevés nedvességet majd kiszív belőle, így az ideálisnál árnyalatnyival folyósabb legyen, de olyan ami ki sem folyna belőle. Ez nedvesebben is tartja majd a kész piskótatekercset. Pont amennyit kell.


Hogy ne hagyjuk állni ezeket előre kikészítjük.



Elkészítés:


Félig fölverjük a tojásfehérjét hogy már egy habunk legyen és akkor rakjuk bele csak a cukrot. Cukor nélkül stabilabban elindul a habunk. Továbbverjük amíg a cukor is elolvad és olyan keménységű, hogy a habverőre tapadt habdarab vízszintesen megálljon. Hogy a karunk ne fáradjon el hamar ne feszítsük, gyors de könnyed legyen a felverés. Tojáshabot 8 alakban verjük így még jobban megdolgozzuk. Ha megáll a habdarabunk kész, nem kell tovább verni. Van egy végállapota aminél keményebb úgysem lesz.


A tojáshabot nem hagyjuk állni mert levet eresztve egy része visszalakul folyékonnyá és felgyűlik az alján. Ezért legyen előre kimérve a hozzávaló.


Innentől nagyon lágyan forgatjuk bele a többit és nem tésztaként dolgzunk vele hanem tojáshabként! Különben széttrik a hab és kicsit folyós lesz.


A sárgáját belerakjuk a tojáshab közepébe de nagyon finoman! Nem beledobjuk hanem közelről bele tesszük csak. Tikus hiba hogy ilyenkor a sárgáját részben túl sokáig keverik részben túl erősen és gyorsan, amitől a hab kicsit megereszkedik. Aztán ugyenzt a liszttel is és folyékonyra keverjük. Ilyenkor tojáshabbal dolgozunk és az kényes! Nem átlag tészta se folyadék. Úgy dolgozzuk bele a sárgáját és majd a lisztet is hogy ez tojáshab.

A tojássárgáját úgy keverjük hogy a tál közepén le, onnan ki a széléhez és ott fel és középre, közben kifelé forgatjuk a habverőt. Vagyis beleforgatjuk de csak átforgatjuk és nem megkeverjük! Nem is kell 100%-osan eloszlatni benne mert a llisztel még a sárgája is keveredni fog. Épphogy beleforgatjuk.

Utána a lisztet fokozatosan ugyanígy csak beleforgatjuk a habverővel, 2-3 adagban. Egy részét elszórjuk körben a habon. Ezt is lágyan forgatjuk ugyanúgy, ezt sem kell olyan 100%-osan eloszlatni, mert a sütéskor egy árnyalatnyit eloszlik benne teljesen. Nem kell félni tőle hogy a sárgája és a liszt csomós marad! Ha átszitáltuk a lisztet az szépen átnedvesedik és felszíódik a habba. Tipikus hiba hogy azt hiszik a sárgája vagy a liszt még nincs elkeveredve és túlkeverik.


A tepsibe sütőpapírt teszünk és óvatosan közelről beleöntjük a piskóta tásztát, egyneletesen elkenjük. Ha egyenletes a teteje a tekercs lapjai is azok lesznek. Körülbelül 0,6-1 cm vastagnak kell lennie.



Előmelegítés:

10 percig előmelegítjük a sütőt magas fokon (8-as fokozat - 250-300 C).


Sütés:

4-5 -ös fokozat - 180 C (nézd meg a sütő leírásában is + tapasztalat).

10 perc kb (sütőtől és alapanyagoktól függően) a 10 perchez közelít (nem 20).

40 x 30 cm-es tepsi.

Sütő alsó harmadára tesszük.



Nem kell túlsütni mert csak száradni fog tőle és nem kell barnára hanem sárgára! Ha 5 perce sül már megnézzük hol tart. Kis időre kinyithatjuk a sütőt. Tenyérrel a tetejét megérintjük, hogy ad e roppanó hangot. Akkor jó ha még épp egy picit ropog. Ez olyan kis sercegő-roppanó hang. Azért nem sütjük sokáig mert amikor kivesszük az olyan forró, hogy még pár percig sülni fog. Tehát ne aggódjunk hogy nem sült meg! Egy friss forró piskótatészta annyira nedves hogy ettől nyersnek tűnhet a közepe, de nem az. Eért úgy vesszük ki hogy a közepe még szinte sületlennek tűnik, de valójában csak friss és nedves, tele van friss gőzzel ami sülés közben keletkezik. Nyugodtan kivehetjük amikor a közepe mintha nyers lenne egy kicsit.


Ha kész kivesszük és az alsó papírt rajtahagyva, megfordíva kiborítjuk a lisztezett tálcára. A papírt egész kihülésig rajta hagyjuk! Így hülés és gőzölgés közben nem távozik a nedvesség tartalma, hanem eloszlik benne és puha marad. A papír széleit ráhajtogatjuk a piskótára és ha kell valamivel odatámasztjuk. Ha így csináljuk hűlés után sem fog megtörni.


Ha kihült leszedjük a papírt és másik, nem lisztes tálcára visszafordítjuk tetejével felfelé. A lekvárt majd a tetejére kenjük. A rövidebb széleit levágjuk egyenesre és ez megy a közepébe. Alátesszük a papírt úgy hogy egyik hoszú széle mentén kicsit kilógjon, ezzel tekerjük fel. Megkenjük a lekvárral egyenletesen, jusson a széleire is és a tekercs kégére is (ne csak a közepébe). A belső részre való piskótákat a szélére tesszük. A feltekerést a papírral indítjuk, egész kicsit hogy meglegyen a közepe, meg is igazgatjuk mielőtt feltekernénk. Finoman nyomjuk hogy a lekvár ne nagyon paszírozódjon ki. Ha másnapra várjűunk vendéget a papírba csavarva tesszük hűtőbe.

2014. aug. 21. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/50 TappancsMancs ***** válasza:
a szeletelt sajtokban hány szelet van? és mekkorák a hagymák?
2014. aug. 21. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/50 anonim ***** válasza:
100%
jó látni hogy még vannak segítőkész emberek
2014. aug. 21. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/50 A kérdező kommentje:

Ezt nem is tudtam, én mindig teszek bele sütőport, hogy magas legyen+ olaj.

A szeletelt sajtok 125 grammosak, még van 1 csomag bontatlan, a bontottban 4 szelet van még.

2014. aug. 21. 21:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!