Miért hiszi szinte mindenki, hogy a paradicsom zöldség? (najó, még sok mást rosszul tudnak az emberek nagyrésze, pl a dinnye)
Nem kérek, olyan válaszokat, hogy a paradicsom igenis zöldség. Utánaolvastam, és aki nem hisz az is tegye meg.
Meg amúgy is a paradicsom PIROS a ZÖLDség meg zöld :D
De miért vannak olyan sokan elveszve ebben a témában? Miért hiszik olyan sokan, hogy a paradicsom zöldség?
Ahogy #5 írta:
- mert zöldség íze van
- mert zöldségként használjuk
- mert nem biológusként hanem szakácsként érdekel mi az a paradicsom.
Paradiso: mennyország, mennyei, azaz paradicsomi. eleink nevezték így, amikor megismerték ezt az isteni gyümölcsöt.
hogy gyümölcs, én egy dietetikustól tudtam meg, aki a szétválasztó diétánál említette, hogy pl zöldségnapokon kerülendő... (nem értettem egyet vele )
Minden más nyelvben tomato, domati, pomodoro és hasonló a neve , és nem kötik az égiekhez.
A gomba sem zöldség, pedig a zöldségestől vesszük, hanem egyszerűen- gomba- :)
Na utánaolvastam :D Ez nem egy ilyen eldöntött kérdés, mint ahogy te írtad a kérdésben. Van, aki szerint gyümölcs, van, ki szerint zöldség.
USA-ban bírósági határozatot is hoztak arról, hogy zöldség :D
Igen, azt én is olvastam :D
De akkor legyen inkább egy külön "faj".
Paradicsom, neved legyen mától, mucsaröcsöge.
És akkor meg is oldottuk a problémát, ha bárki kérdezi tőletek, hogy zöldség,vagy gyümölcs, netán gabona, mondátok azt. Na ne szórakozzá' velem, a paradicsom az mucsaröcsöge!
A botanika és a köznyelv az kettő. Simán lehet zöldségnek nevezni, úgyis annak használjuk. Vannak poénos dolgok, a tök is bogyó és gyümölcs, ha botanikailag nézzük, vagy valami efféle.
Szívesen ennék most egy kis semmit :D Szerencsére épp érik a kertben. De én akkor is leszamócázom vagy földieprezem, a fene se tudja, melyik, túl kicsi a különbség.
A padlizsán akkor lilaság? Bár az is bogyó, bizonyára az is gyümölcs. Valamilyen szempontból.
úgy nézzük, azt hiszem
Na akkor elárulom a titkot.
Az a növényi rész, amiben benne van a magja, az gyümölcs.
Tehát igen, a paradicsom, paprika, még a tök is ugyanúgy gyümölcs, mint pl a dinnye vagy az alma.
Zöldség pedig a gyökerek, gumók, levelek, tehát a répa, zeller, burgonya, saláta stb.
Ez egy akadémikus kérdés... napestig lehetne sorolni az érveket mellette és ellene, de csak meddő vita lenne.
Szerintem mindenki hívja úgy, ahogy eddig ismerte, szerette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!