A paradicsom és a dió most gyümölcs vagy zöldség? És egyáltalán milyen szempontok alapján kategorizálnak be valamit gyümölcsnek vagy zöldségnek?










a konyhában igen, de rendszertani szempontból sokak szerint gyümölcs a paradicsom.
diót is teszik salikba, de mandulát is ha erre gondolsz...





Nem tom mit kell ezen annyit agyalni. Évekig sőt évszázadokig jó volt a paradicsom zöldségnek a dió meg gyümölcsnek. Most valami nagyokos kitalálta h ez nem így van és már mindenki ezt szajkózza meg ezen agyal. Én pont lesz....
Paradicsom zöldség, dió gyümölcs és pont Ne is magyarázzon nekem senki semmit















Már csak azért sem kéne annyira agyalni, mert ez az egész para a nyugati nyelvekből származik, ahol sokszor nincsen külön szó a termésre és a gyümölcsre.
A magyarban nem jelent problémát, hogy a terméseket (és álterméseket) a konyhában gyümölcsökre és zöldségekre osztjuk fel, mivel nálunk a gyümölcs nem egyenlő termés. A természettudomány magyarul nem állít olyat, hogy a paradicsom gyümölcs, mivel nem is használ ilyen fogalmat.





Nem attól zöldség, hogy mibe teszed.
de: "Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg."
Teljes: [link]





"Paradicsom - a gyümölcs
Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.
A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).
Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.
Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.
Nem mindegy mivel!
Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.
A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.
De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.
Értékes beltartalom
Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványi-anyag tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.
Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.
A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.
Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besűrűsödését akadályozza meg. Ezeken felül hányinger-csillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.
Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak." Idéztem egy tudományos szakfolyóiratból. Üdv: L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!