Kajaháborúk itthon. Mégis hogy csináljam úgy, hogy jó legyen?
Párom nem eszi a túrót, tejfölt, joghurtot, még nyomokban sem viseli el, és jószerivel semmilyen zöldség-gyümölcs nem fogy, maximum uborka, vagy paprika, ha anyósék hoznak nekünk. Én se szeretem a zöldségeket, borsótól, gombától, kukoricától öklendeznem kell, de néha besúvasztok némi zöldes vacsorát, főleg káposztáshúst ezerféle változatban. Gombát enné, de én még a szagát se bírom, szóval azt az ősöknél szokott.
Lényegében, ha nem akarok kétfelé főzni, akkor csak a pörkölt és az egybesült húsok maradnak, de még ez is limitálva, mert krumplit nem eszik, én meg rizst nem tudok még egy darabig, a fogam miatt. Az lesz a vége, hogy vagy megöljük egymást a kaja miatt, vagy mindketten skorbutban fogunk elhalálozni (talán meg is történt volna, ha nem ennénk vitaminkapszulákat), ez így nem élet! Az energiaszintünk lassan mínuszban van, gyakran törnek ránk alvásrohamok. Mégis mit csináljak, győzködjem, ne győzködjem, magamat hogy győzzem meg, hogy lehet legyűrni a kajaundort?
Próbáld kisebb mértékekben enni amiket nem szeretsz és különbözőképpen,hátha valamelyikben megszereted.Én nem szerettem a gombát és most sem de gomba pörköltöt régebben megettem.
Írjátok össze a kedvenc ételeiteket és ami közös étel az legyen a top.
Aztán próbáljátok összeválogatni vagy összevonni az ételeket olyan alapanyagokból ami stimmel.
Vagy mondjuk találtok egy közös köretet és csinálsz neki egy fél adagot abból amit ő szeret,meg magadnak is fél adagot amit te szeretsz.
Csakis kompromisszummal megy a dolog. Pl. te nem szereted a gombát, de pl. ha csinálsz egy jó kis szaftos tokányt, úgy hogy baconon megpárolod a hagymát, ha puha teszel bele husit a végén kis gombát, fözőtejszínnel felöntöd, isteni egyveleg lesz belőle. Tésztához, rizshez jó, és a gomba ízét egyáltalán nem lehet benne érezni.
Addig kell variálni a főzési technikákat és menüket, míg meg nem találjátok azt, ami mindenkinek ízlik.
Amúgy pedig meg nem bántásból írom, de az ex anyósom mondta anno - és teljes mértékben egyet értek vele - hogy az, hogy egy-két ízt/ételt nem szeret valaki az rendben van. DE az, hogy "nem eszek húst, csak csirkét, meg nem eszek tejterméket, csak joghurtot, abból is csak danone-t stb" az finnyásásg, válogatósság és luxus. Ilyen nincs és az egész csak az éhség kérdése. Nem normális dolog, hogy ennyi mindent nem szerettek, az meg pláne nem, hogy öklendezik valaki a kajától és főleg ennyitől. Valami nagy reformra lenne szükségetek!
Amíg nem lesz komolyabb bajotok lehet pörköltet-rántott hússal enni, de utána mi lesz? Mindig elcsodálkozok azokon, akik azt mondják, hgoy nem szereti a zöldségeket, amikor az azokból készült ételek tára kimeríthetetlen. Főzelékek, zöldséges tészták, rakott ételek, párolt dolgok. Finomak és EGÉSZSÉGESEK! Nem tudom van-e gyereketek, de annak meg majd főzitek a 3. félét? Hiszen elengedhetetlen, hogy ő kapjon gyümölcsöt-zöldséget és tejterméket.
Köretnek is a rizsen, krumplin kívűl lehet csinálni tésztát, (akár nokedlit vagy tarhonyát), párolt zöldségeket pl. párolt zöldbab, vagy karfiol, esetleg salátákat tálalni. Aztán ott a köles, a hajdina, kuszkusz, árpa, kukoricakása. Kezdetben csak egy kevéssel egészítsd ki a szokásos ételeket újakkal, nem hiszem el, hogy egyikőtök sem szeretne meg semmit. Pl. én egyáltalán nem szerttem a spenótot, viszont spenótos tésztának (finom baconnal sürítve) kimondottan szeretem.
Nagyjából ezeket a kajákat szoktam főzni, és ez majdnem teljesen kimeríti a "mindketten megesszük" kategóriát:
Pörkölt, csirke, marha, disznó, ez mindegy
Sült csirkecomb kenyérrel
Spagetti
Lasagne (csak a bolognai)
Gulyásleves
Húsleves
Lecsós tarja rizsával
Tarhonyáshús
Kolbászos karaj
Szezonban cézársaláta
Rántotta dögivel
Grízestészta
Paprikáskrumpli
Krumplistészta
Túrós/sajtos tészta, ezt már kétfelé kell "kutyulnom"
Paradicsomos káposzta, de max fél évente egyszer, nála (magamnak néha csinálok székelykáposztát is, ő azt már nem eszi)
Rántotthús/sajt, ez menne minden nap
És egybesült vagy szeletsült húsok
Legtöbbször tésztával, rizzsel, de néha pont leszarom már, hogy ő nem enne krumplit, mert a finnyázás után valahogy mégis jóízűen letolja a vajas krumplipürémet.
Szóval nem tudom... direkt öklendezős kajaundorom csak nekem van (gombának és a kovászosuborkának a szagától is hánynom kell, szó szerint, ő meg ezeket enné mindig kétpofára - ezt úgy oldottuk meg, hogy szezonban az anyja csinál neki, és melóban eszi meg), egyébként simán csak inkább eszik zsíroskenyeret, ha olyat főzök, ami nem a fogára való, emiatt meg már néha kinyílik a zsebemben a bicska...
Gyerekkérdés nálunk nem téma szerencsére, nincs és nem is lesz. Szeptembertől visszamegyek tanulni, úgyhogy több időm lesz főzőcskézni.
Igazából az gondolkodtatott el, hogy akkor most mennyi is lenne az a keretösszeg, amiből korrekt étkezéseket lehetne összehozni kettőre? Megoldottuk 25ből is, 50nél én már sokallom is néha az összeget, párom meg pláne (zsíroskenyér és rántotta mánia...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!