Szerintetek 10 dkg cukrot kb mennyi mézzel lehet kiváltani?
Szerintem a méz édesítő hatása gyengébb a kristályos cukorénál, magasabb víztartalmából adódóan.
Ha fegyvert fognának rám, olyan 1/3-dal többet használnék, mint cukorból.
Nos, így ebéd után vettem a fáradságot, és utánanéztem.(desszert helyett)
Eszerint a kristálycukor 100 grammja, 390 kcal-t, és 100(!) gramm szénhidrátot tartalmaz. A méznél ez 300 kcal, és 82 gramm.
Lehet vitatkozni, de a tények makacs dolgok..)))
Induljunk a kályhától.
A szénhidrátok közé soroljuk a cukrot, a keményítőt, és a cellulózt is. Ezek közül csak a cukor édes ízű. Az, hogy ez répa-nád-gyümölcs-szőlőcukor, a kérdező szempontjából közömbös.
Azonos mértékben ízesítenek, ha mindegyik azonos töménységű.
A méz folyékony (alapesetben) tehát a kristálycukornál magasabb a víztartalma,valamint agy rakás egyéb anyagot tartalmaz a cukortartalom rovására,(mindkettőnél 100 grammról beszélünk) nem olyan tömény, feltehetőleg kevésbé édesít.
Mindemellett kompromisszum kész vagyok.
Most írhatsz aztán 2 oldalas tudományos izét is, a méz akkor is édesebb, mint a cukor. A kérdező nem laborba akarja vinni a likőrt, hanem a barátnőjének...
Tehát feleannyi kell bele.
Érdekes! Én édesen iszom a teát! Míg kristálycukorból 3 teáskanálnyi mennyiség elég egy bögrényi teába, addig mézből legalább 6 teáskanálnyi mézet teszek bele, hogy olyan édes íze legyen mint ha cukrot tettem volna bele.
3 teáskanál mézet meg sem szoktam érezni a teában. Van egy kis íze, de nem annyira édes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!