Mivel lehet kiváltani a szójaszószt, amiben semmi szójaszármazék nincs?
Szója allergiám van és gyakran találok olyan recepteket, amik amúgy nagyon tetszenének, ha ez a hozzávaló nem lenne benne. Sok jó, egzotikus csirke-étel pl.
Mivel az allergiám már azelőtt kiderült, hogy a szójaszószt megkóstoltam volna, nem tudom, milyen ízű és ízhatásban mit ad hozzá az elkészült ételéhez. Ezért szeretném tudni, hogy mivel lehet helyettesíteni.
Egyéb keleti szószokkal: teriyaki szósz, feketebab szósz, hoisin szósz. A tamari nem jó, az is szójababból készül (sokan szokták ajánlani helyettesítésnek).
Ha egyéb babfélékre is allergiás vagy, akkor a feketebabszósz nyilván nem alternatíva. A másik kettő viszont főleg ecetből, tengeri alapanyagokból készül, nincs bennük babféle, szójabab meg főleg nem.
Ha tudsz angolul, itt egy otthon elkészíthető szójaszósz helyettesítő recept:
Ázsia boltokban egyébként biztosan tudnak segíteni az eladók részletesen is ezzel kapcsolatban.
Elsö: a többi ázsiai szószban is van szója.
Amivel a legjobban lehet helyettesíthetö, az vagy leveskocka kevés olajban megpirítva és utána kissé higitva - amennyiben nem gond a leveskocka, vagy (ami szerintem még jobb), balzsamecet kevés cukorral/mézzel összemelegítve, ez ízben nagyon hasonló és semmiféle allergén nincs benne.
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat. Első válaszoló: ezekről eddig még nem is hallottam. Szerencsére más babfélékkel nincs gondom, tehát jó megoldás lehet a fekete bab szósz.
Nagyon jó ötletek, meg fogom őket próbálni. Még egyszer köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!