Milyen ételekben van a legtöbb vas?
sziasztok
vashiányos vagyok elég durván és megköszönném ha mondanátok olyan ételeket amikben van vas (főttétel, gyümik, zöldségek), de nem is annyira hízlalóak.
előre is köszönöm
Magas vastartalmú ételek:
•vassal dúsított babakásák és babatápszerek 30 grammban 20-30 mg vas van, ráadásul nagyon könnyen lebontható, jól felszívódó formában. Terhesség/szoptatás alatt a bábám azt tanácsolta, hogy egyek efféle, bébiknek való készítményeket, mert könnyen emészthetők és nagyon jó vasforrások.
•vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek 30 grammban 4-6 mg vas van.
•gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke) 50 grammban 5 mg vas van.
•mák 50 grammban 10-14 mg vas van.
•mogyoró 50 grammban 15-20 mg vas van.
•mandula 50 grammban 3-4 mg vas van.
•dió 50 grammban 2 mg vas van.
•kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab) 50 grammban 3-4 mg vas van.
•európai szilva (prunus domestica, angolul prune), illetve ennek leve. 1 dl szilvalében vagy 6-8 szem átlagos friss szilvában 5-6 mg vas van.
•ribizli (főleg a fekete, de a piros is) 100 grammban 4-6 mg vas van.
•libamáj 100 grammban 6-7 mg vas van.
•sertésmáj, marha-/borjúmáj 100 grammban 5-10 mg vas van.
•kenőmájas, májpástétomok 100 grammban 4-5 mg vas van.
•vörös húsok (marha, borjú, sertés) 100 grammban 3-4 mg vas van.
•szardínia az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
•lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
•pulykahús 100 grammban 2-3 mg vas van.
•spenót, sóska megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
•szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
•sárgabarack 100 grammban 2 mg vas van.
•aszalt sárgabarack kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
•tonhal az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
•bárányhús 100 grammban 2 mg vas van.
•zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
•körte 100 grammban 2 mg vas van.
•hónapos retek 100 grammban 1-2 mg vas van.
•almalé 1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
•tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
•paradicsomlé 1 dl-ben 1-1,5 mg vas van.
A felsoroltak mellett nagyon sok olyan étel is van, amelynek az átlagos elkészített adagja (100 gramm, illetve 1 dl) körülbelül 1 mg vasat tartalmaz, és ezek az ételek is egytől egyig megfelelő vasforrásnak számítanak: csirkehús, brokkoli, mazsola, vassal dúsított lisztből sütött kenyerek egy-egy szelete (mindegy, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű), lazac, jó minőségű virslik és szalámik, jó minőségű étcsokoládé, avokádó, spárga, cékla, mángold, barnarizs, földimogyoró, birsalma, citrom, szőlő, sárgadinnye, cukordinnye, egres (köszméte), banán.
Jó étvágyat!
Magas vastartalmú ételek:
•vassal dúsított babakásák és babatápszerek 30 grammban 20-30 mg vas van, ráadásul nagyon könnyen lebontható, jól felszívódó formában. Terhesség/szoptatás alatt a bábám azt tanácsolta, hogy egyek efféle, bébiknek való készítményeket, mert könnyen emészthetők és nagyon jó vasforrások.
•vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek 30 grammban 4-6 mg vas van.
•gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke) 50 grammban 5 mg vas van.
•mák 50 grammban 10-14 mg vas van.
•mogyoró 50 grammban 15-20 mg vas van.
•mandula 50 grammban 3-4 mg vas van.
•dió 50 grammban 2 mg vas van.
•kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab) 50 grammban 3-4 mg vas van.
•európai szilva (prunus domestica, angolul prune), illetve ennek leve. 1 dl szilvalében vagy 6-8 szem átlagos friss szilvában 5-6 mg vas van.
•ribizli (főleg a fekete, de a piros is) 100 grammban 4-6 mg vas van.
•libamáj 100 grammban 6-7 mg vas van.
•sertésmáj, marha-/borjúmáj 100 grammban 5-10 mg vas van.
•kenőmájas, májpástétomok 100 grammban 4-5 mg vas van.
•vörös húsok (marha, borjú, sertés) 100 grammban 3-4 mg vas van.
•szardínia az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
•lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
•pulykahús 100 grammban 2-3 mg vas van.
•spenót, sóska megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
•szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
•sárgabarack 100 grammban 2 mg vas van.
•aszalt sárgabarack kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
•tonhal az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
•bárányhús 100 grammban 2 mg vas van.
•zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
•körte 100 grammban 2 mg vas van.
•hónapos retek 100 grammban 1-2 mg vas van.
•almalé 1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
•tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
•paradicsomlé 1 dl-ben 1-1,5 mg vas van.
A felsoroltak mellett nagyon sok olyan étel is van, amelynek az átlagos elkészített adagja (100 gramm, illetve 1 dl) körülbelül 1 mg vasat tartalmaz, és ezek az ételek is egytől egyig megfelelő vasforrásnak számítanak: csirkehús, brokkoli, mazsola, vassal dúsított lisztből sütött kenyerek egy-egy szelete (mindegy, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű), lazac, jó minőségű virslik és szalámik, jó minőségű étcsokoládé, avokádó, spárga, cékla, mángold, barnarizs, földimogyoró, birsalma, citrom, szőlő, sárgadinnye, cukordinnye, egres (köszméte), banán.
Jó étvágyat!
Magas vastartalmú ételek:
•vassal dúsított babakásák és babatápszerek 30 grammban 20-30 mg vas van, ráadásul nagyon könnyen lebontható, jól felszívódó formában. Terhesség/szoptatás alatt a bábám azt tanácsolta, hogy egyek efféle, bébiknek való készítményeket, mert könnyen emészthetők és nagyon jó vasforrások.
•vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek 30 grammban 4-6 mg vas van.
•gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke) 50 grammban 5 mg vas van.
•mák 50 grammban 10-14 mg vas van.
•mogyoró 50 grammban 15-20 mg vas van.
•mandula 50 grammban 3-4 mg vas van.
•dió 50 grammban 2 mg vas van.
•kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab) 50 grammban 3-4 mg vas van.
•európai szilva (prunus domestica, angolul prune), illetve ennek leve. 1 dl szilvalében vagy 6-8 szem átlagos friss szilvában 5-6 mg vas van.
•ribizli (főleg a fekete, de a piros is) 100 grammban 4-6 mg vas van.
•libamáj 100 grammban 6-7 mg vas van.
•sertésmáj, marha-/borjúmáj 100 grammban 5-10 mg vas van.
•kenőmájas, májpástétomok 100 grammban 4-5 mg vas van.
•vörös húsok (marha, borjú, sertés) 100 grammban 3-4 mg vas van.
•szardínia az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
•lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
•pulykahús 100 grammban 2-3 mg vas van.
•spenót, sóska megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
•szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
•sárgabarack 100 grammban 2 mg vas van.
•aszalt sárgabarack kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
•tonhal az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
•bárányhús 100 grammban 2 mg vas van.
•zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
•körte 100 grammban 2 mg vas van.
•hónapos retek 100 grammban 1-2 mg vas van.
•almalé 1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
•tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
•paradicsomlé 1 dl-ben 1-1,5 mg vas van.
A felsoroltak mellett nagyon sok olyan étel is van, amelynek az átlagos elkészített adagja (100 gramm, illetve 1 dl) körülbelül 1 mg vasat tartalmaz, és ezek az ételek is egytől egyig megfelelő vasforrásnak számítanak: csirkehús, brokkoli, mazsola, vassal dúsított lisztből sütött kenyerek egy-egy szelete (mindegy, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű), lazac, jó minőségű virslik és szalámik, jó minőségű étcsokoládé, avokádó, spárga, cékla, mángold, barnarizs, földimogyoró, birsalma, citrom, szőlő, sárgadinnye, cukordinnye, egres (köszméte), banán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!