Mely ételekben állnak lassú felszívódású szénhidrátokból?
Így van, aminek a legkisebb a GI-je az a jó.
De a zabpehely egy ilyen szénhidrát forrás és a ropogós kenyerek is, meg a magvas teljes kiőrlésű dolgok.
A glikémiás index egy származtatott hatásból mért érték, nem tükröz valódi hatást (azaz sok esetben félrevezető és kamu).
Lassan felszívódó (azaz mikrobák által fermentálható) szénhidrátok a zöldségekben, gyümölcsökben vannak, élelmi rostok néven futnak. A számunkra ideális rostok nagy vízmegkötő képességűek. A gyümölcsökben általában több egyszerű cukor van mint rost, viszont a zöldségek ilyen szempontból tökéletesek (meg úgy általában más szempontok szerint is).
A gabonafélékkel az a helyzet, hogy a bennük található rostok nagyon megterhelik az emésztőrendszerünket, megakadályozzák hasznos anyagok felszívódását, alacsony vízmegkötő képességű, durva rostok. Mellettük persze kifejezetten sok keményítőt is tartalmaznak, így a barna kenyér, rizs, zab sosem lesz számunkra kedvező étel, szénhidrátforrás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!