Nektek fontos, hogy mindennap rendes, egészséges ételt egyetek?
vagy csak úgy bekaptok egy pékségbe valamit és le is van tudva az éhség
ki melyikbe tartozik, megadjátok a módját pl teríték, együtt a család vacsorázik stb
Nem szóltam be, csak közöltem hogy hülyeség amit írsz. A kettő nem ugyanaz.
Én átlag húsevő vagyok. Mint írtam sose figyelek arra, hogy egészségesen étkezzek, mégis eszek mindent. Karfiolkrémlevestől a főzelékekig mindent. És igen, naponta eszek gyümölcsöt, mindig ami kezembe kerül (ananász, kiwi, alma, narancs, karambola, dinnye).
Ne húzzuk le a húsevőket, ugyanúgy esznek ők is zöldséget. A környezetemben élő "húsevők" mind esznek zöldséget, gyümölcsöt. Napi rendszerességgel. Mert a bécsi szeletet nem pörkölttel eszik. Hanem mondjuk krumplipürével. Vagy a sertéspörköltet főzelékkel.
Hülyeség azt mondani, hogy a vegetarianizmus egészségesebb. Az egy életmód, amihez nincs közöm, hogy ki miért nem eszik húst, és egy dolog, hogy sose fogom felfogni miért jó. De nem egészségesebb.
Képzeljük el halmazos viszonyban az egészet. Vannak akik mindent esznek, és vannak akik csak zöldséget.
Ahhoz, hogy a csak zöldségevők egészségesebbek legyenek, az kellene, hogy a húsevés egészségtelen legyen. Hiszen akik mindent esznek, ugyanúgy megeszik a zöldségeket, csak még pluszba a húst is megeszik. Míg a vegák azok, akik lemondanak a húsevésről, tehát kevesebb féléből válogatnak....
"Képzeljük el halmazos viszonyban az egészet. Vannak akik mindent esznek, és vannak akik csak zöldséget.
Ahhoz, hogy a csak zöldségevők egészségesebbek legyenek, az kellene, hogy a húsevés egészségtelen legyen"
Hiába érvelsz, ha alapvető hiányosságok vannak az ismereteidben. A vegetáriánusok fogyasztanak tejtermékeket, tojást, melyből minden esszenciális aminósavhoz hozzájutnak. A különbség az, hogy ezen felül nem hússal tömik magukat, melyben az aminósavakon kívül gyakorlatilag semmilyen hasznos tápanyag nem található meg (kiv. omega 3 és 6 a halban és a vas és a B12 a nyers vörös húsokban valamint májban), hanem vitamindús zöldségekkel, gyümölcsökkel, ásványi anyagokkal teli magvakkal. EBBEN rejlik az igazi különbség.
Elhiszem, hogy nem pörkölttel eszed a pörköltet, hanem nokedlivel, és hogy néha elfogyasztasz gyümölcsöt, zöldséget is, de azt nem tagadhatod le, hogy egy vegetáriánus és egy "húsevő" gyümölcs/zöldségbevitele meg sem közelíti egymást.
A másik fontos téma pedig az, hogy a vegetrianizmusnak szerves része az is, hogy az adott ételt egészségesen, a lehető legtöbb tápanyagot hasznosítva készítsük el. Ez szintén nem jellemző az átlagemberre. Hiába eszed a főzeléket, ha az a zöldségek egyik legrosszabb elkészítési módja - a hosszú főzési folyamat alatt szinte minden hasznos tápanyag kifől belőle. Magyarán látszatmegoldás - mondhatod magadnak, hogy ettél zöldséget, de a szervezeted ugyanott tart vele, mintha egy csomag ropit nyomtál volna le.
A másik meg az, hogy ahhoz, hogy vitapartner legyél, először alapvető fogalmakkal kellene tisztában lenned: aki nem fogyaszt semmi állati eredetűt, az vegán. Aki tejtermékeket, tojást fogyaszt, az vegetáriánus. Az utóbbiakról volt szó, így a vegánokra vonatkozó példád tökéletesen értelmetlen.
Viszont ha erről szeretnél vitázni, akkor nyiss egy új témát kérlek, és arra nyilván sok választ fogsz kapni mindkét oldalról. Nem szeretném telespammelni a kérdést, mert valószínűleg kettőnkön kívül nem sokan érdekeltek itt ebben az ellentétben.
Nekem a vega vega. Nem különböztetek meg vegán, vegetáriánust, és ovo-lakto vegát. Lehet hogy ez felületesség, de számomra a lényeg ugyanaz, valami módon megszűrik hogy mit miért ne egyenek.
Te magad is leírtad, hogy a hús nem egészségtelen, innentől kezdve tárgytalan a vita. Hiszen a húsevők esznek zöldségeket is. Másrészt pedig, a magyaros főzelékek előnye pont az, hogy a főzőlét nem burítod ki, hanem felhasználod, a kifőtt vitaminok pedig ott vannak a lében. (a lengyeles, angolos főzelékek pedig lényegében párolt zöldségek, amik kíméletes módszerei a zöldségek elkészítésének). Egy zöldségkrémlevesre szintén ugyanez igaz. Ahogyan egy jó húslevesre is, amibe belefőz az ember répától karalábig mindent.
"Nekem a vega vega. Nem különböztetek meg vegán, vegetáriánust, és ovo-lakto vegát. Lehet hogy ez felületesség, de számomra a lényeg ugyanaz, valami módon megszűrik hogy mit miért ne egyenek. "
Ez nem felületesség, hanem szimpla ignorancia. Ilyen hozzáállással sajnos semmit sem érnek az érveid, hiszen nem vagy tisztában azzal, amiről írsz.
Sok ember van még a világon (sok okból), aki megszűri, mit miért ne egyen: a te gondolkodásoddal a tejcukor/laktózérzékenység, a gyümölcs/zöldségallergia, a cukorbetegség, a lisztérzékenység, a vallási vegánizmus vagy vegetarianizmus, a vallásos böjt, a kóser étkezés, az indiai marhahúsmentes konyha, a távol-keleti tejtermékmentes étkezés mind egy kalap alá vehető, hiszen megszűrik, mit egyenek.
A valóság azonban az, hogy a felsorolt étrendeknek mind megvan a maga háttere, és mindet lehet egészségesen követni.
Igen,figyelek arra hogy mit eszek. Rosszul vagyok a cukros-lisztes kajáktól,szédülök tőlük és émelygek. Számomra az ideális étrend húsból,tojásból,magvakból,sok-sok zöldségből és gyümölcsből illetve minimális tejtermékből áll. Reggelente mindig eszem valami energiadúsat (gyors sütik vagy rántotta különböző variációkban),tízóraira vagy más időben ha megéhezem egy alma vagy egy narancs,ebédre igyekszem húst és zöldséget vagy főzeléket illetve levest enni,vacsorára pedig rendszerint saláta különféle házi öntetekkel vagy egy kis hallal. Édességet csak olyat eszem amit én készítek (cukor- és lisztmentes sütemények) vagy 70-90%-os étcsokit. Egy hónapban körülbelül egyszer vagy kétszer "csábulok el",olyankor rendszerint pizzázom a barátommal :P Ha pedig szórakozni megyünk barátokkal,általában egy pohár vörösbort iszom,semmi tömény vagy koktél.
18/L
Én kollégista vagyok, és nagyon fontos számomra az egészséges étkezés. Imádok főzni, sajnos sütőnk nincs itt a koleszban, de amúgy megvannak a lehetőségek, és ezalatt a félév alatt rengeteg ételt kipróbáltam. Imádom a zöldségeket és a gyümölcsöket, a reggelim általában omlett vagy rántotta friss salátával, aminek gyakra variálom az összetevőit. Ha van időm a suli meg tanulás mellett, akkor ebédre mindenképpen főzök valamit. Csokira, csipszre, péksütire szinte egyáltalán nem költök, ha a szobatársaim partiznak, vagy csak megkínálnak, akkor elfogadom tőlük az ilyesmit, de amúgy kibírom nélkülük.
Van menza is a suliban, de nagyon ritkán eszek ott, mert sokkal drágább lenne, mint ha magam főznék.
Azért mint húsevő megjegyezném, hogy igenis különbséget kell tenni "vega és vega" közt. Nagyon nem mindegy, hogy vegán, vagy lakto-ovo, esetleg halat eszik csak más húst nem. Nem kéne összemosni, vagy aki ennyire nem ért a témához, ne kritizáljon. Lehet ellenvéleményt formálni, de előtte nézzünk már utána a dolgoknak...
A húskedvelők többsége egyáltalán nem figyel oda arra, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, sőt, sokan egyenesen hadilábon állnak vele. A húst-hússal mentalitás sokkal ártalmasabb, mint a vegetarianizmusnak akármelyik ága.
köszönöm szépen a válaszokat!
Én húsevő vagyok, de pl nem annyira fontos, hogy csak húst egyek, van hogy tojással vagy mással váltom ki.
a vegetáriánus étkezésre visszatérve:
szerintem aki húsevő az is tud enni rengeteg zöldséget
mi nálunk pl a pörkölt minidg főzelékkel van(tök, krumpli, sárgaborsó, zöldborsó, zöldbab) a spenót és a sóskafőzelék főtt tojással, a rizseshús zöldségekkel(répa, borsó, kukorica, gomba) az egytálételekehz savanyúság-pl vegyes vágott, a csirkemellragu ananásszal, a sültek mellé lehet alma, barackkompót avgy befőtt
a rántotta hagymása, gombásan, paradicsomosan, egy átlagos nelegszendvicsre vagy pizzára is kerül gomba, hagyma, paradicsom, kukorica vagy brokkoli, a szendvicsekbe lehet különféle zöldséget tenni ugyanígy a vajkrémekbe is lehet(metélőhagyma, póréhagyma, fokhagyma, pritaminpaprika stb) az átlagos rántotthúst is lehet dióba forgatni vagy különféle magvakba, szezámos bundában, a túrógombóchoz lehet kinálni meggy vagy eperöntetet, tejberizs fahéjjal, almával, a pörköltekete is lehet zöldségekkel megcsinálni ugyanígy pl a husos salátát is, szóval szerintem aki nagyon akarja az betudja illeszteni az étrendjébe a zöldésget gyümölcsöt hús vagy nem húst fogyasztásnak ehhez nincs sok köze
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!