Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi az a márkázott vaj? Miért...

Mi az a márkázott vaj? Miért márkázott? Ezt mire mondják?

Figyelt kérdés

2013. jan. 26. 21:09
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Az 57/2004. (IV. 24) FVM rendelet alapján:

"II. Márkázott vaj, teavaj, szendvicsvaj


1. A termékek meghatározása

A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.

A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.


2. Felhasználható anyagok

Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só


3. Kémiai követelményei:

Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.

Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.

Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.


4. Érzékszervi tapasztalás:

egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;

egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;

jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű

2013. jan. 26. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj).
2013. jan. 26. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:

[link]


A lényegi eltérés az, hogy a márkázott vaj esetenként pár %-al ( ált 2-3%) kisebb víztartalmú , és kb ennyivel nagyobb zsírtartalmú is, mint a sima teavaj. (szóval úgymond minőségibb) A történeti jelentősége pedig az alábbi:


"A márkázott vaj kifejezés eredetileg nem jelent mást, mint hogy a vajat márkajelzéssel látják el. Eredetileg ugyanis a vajat úgy árulták, hogy a termelőtől egyenesen a boltba került, és ott az eladó porciózta ki a szükséges mennyiséget. Később eljött az a korszak, amikor a vaj tejüzemben készült, és az üzem vagy a cég neve alatt került forgalomba. A márkanév egyfajta garanciát jelentett a minőségre."

2017. jan. 12. 02:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!