Miért akarnak nagyon sok helyen kakaót eladni forró csoki néven?
Szerintem a kettő egy ugyanaz. Ez az elnevezés, hogy forró csoki a rendszerváltás után jött be, akkor kezdtek el amerikázni, angolozni az emberek, ott a kakaót hot chocolate-nek nevezik.
Ha Mo.-on tömény, sűrű kakaót akarsz inni, irány a Meki. Ott valóban olyat kapsz, legalábbis pár éve még olyan volt, hogy megállt benne a kanál. Bp.-en a Váci utcaiban.
A forró csoki és a kakaó egy ugyanaz.
Több évszázada is csokoládénak hívták azt, ami ma kakaó vagy régi-új nevén forró csoki.
És régen nem szilárd táblás csokoládéból készült, hanem ugyanúgy kakaóporból, mégis csokoládénak hívták.
Eleve sokkal előbb volt folyékony csokoládé, mint szilárd, táblás.
Lényegében szerintem is ugyanaz bár egy kicsi eltérés azért van közöttük. A kakaó az kakaóporból készül míg a forró csoki csokoládéból (akár táblás csokiból).
A csoki és kakaópor közötti különbség adja a különbséget. Szóval a kakaóbabból közvetlenül először a kakaópor (kakaó szárazanyag) és a kakaóvaj készül el. Kivonják a kakaóvajat az egy zsíros anyag, szemre mint a vaj de roppanós szobahőmérsékleten és kissé kakaó illatú. A kakaópor meg külön van választva és ebből van soványabb vagy zsírosabb, amennyire kivonták a kakaóvajat. A csoki meg ebből a kettőből készül utána kb. A csokiba tehetnek több kakaót, kakaóport és kevesebb cukrot, az lesz a nálunk étcsokinak nevezett csoki. Ha megy hozzá tejpor vagy tejsűrítmény az lesz a tejcsoki. Szóval az arányaival játszanak de a csokiban több ill van kakaóvaj. Míg a kakaóporban nincs vagy szinte nincs kakaóvaj.
Ezért van kicsi különbség a kakaóporból készült kakaó és a csokiból készült forrócsoki között.
De az is igaz hogy egy vacak forró csokinál jobb egy jó kakaó.
Szóval ahol kakaópor+tejpor+cukor az alap az kakaó és tényleg nem forró csoki.
Szerintem mindkettő lehet jó és sűrű. A házi kakaót meg tudod dobni, bár ez nem volt kérdés, +tejporraj és +tejszínnel. Olyan lesz amit bótba sose kapol. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!